REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kibernetiniai Rusijos programišių išpuoliai JAV rinkimų sistemai dar prieš prezidento rinkimus pasirodė gerokai didesnio masto, negu buvo manoma anksčiau, rašoma „Bloomberg“.

Kibernetiniai Rusijos programišių išpuoliai JAV rinkimų sistemai dar prieš prezidento rinkimus pasirodė gerokai didesnio masto, negu buvo manoma anksčiau, rašoma „Bloomberg“.

REKLAMA

Valstijų, į kurių duomenų bazes buvo įsilaužta ir susijusios su rinkimais programos buvo nulaužtos, pasirodė dvigubai daugiau, negu anksčiau buvo skelbiama. Ilinojaus valstijoje tyrėjai aptiko įrodymus to, kad piktavaliai bandė ištrinti arba pakeisti rinkėjų duomenis. Hakeriai gavo neteisėtą prieigą prie programinės įrangos, skirtos naudotis rinkimų dieną rinkimų komisijai. Bent vienoje valstijoje jie pateko į duomenų bazę, kurioje buvo saugoma rinkiminės kampanijos rėmėjų finansavimo informacija.

Duomenis apie išpuolį leidiniui pateikė trys šaltiniai, susiję su 2016-aisiais įvykdyto išpuolio tyrimu.

Kibernetinių išpuolių mastas ir pobūdis B. Obamos administracijai sukėlė tokį galvos skausmą, kad šie nusprendė imtis precedento neturinčio žingsnio. Jie tiesiogiai išsakė savo nepasitenkinimą Maskvai, susisiekus su ja kanalu, kuris iš esmės yra „raudonojo telefono“ šių laikų analogas. Pasak dviejų šaltinių, spalį Baltieji Rūmai susisiekė su Kremliumi slaptuoju ryšio kanalu, ir pateikė išsamius Rusijos kišimosi į amerikiečių rinkimus įrodymus. Baltieji rūmai perspėjo, kad šie programišių išpuoliai nulems rimtas pasekmes ir gali iššaukti plataus masto konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji įrodymai

Leidinys „Intercept“ paviešino slaptą NSA ataskaitą, kuri atskleidžia programišių įsilaužimų mastus. Šiuo metu federaliniai tyrėjai kaip tik nuodugniai tiria šių kibernetinių išpuolių aplinkybes byloje dėl galimos Rusijos atstovų įtakos Donaldo Trumpo rinkiminei kampanijai.

REKLAMA

Tačiau amerikiečiams šie duomenys iššaukia nerimą dėl būsimų rinkimų saugumo. Tyrimas parodė, kad JAV rinkimų sistema yra pažeidžiama tokiais būdais, apie kuriuos niekas anksčiau negalvojo.

Ši informacija buvo paviešinta praėjus mažiau nei savaitei po to, kai buvęs FTB direktorius Jamesas Comey perspėjo Kongresą, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus ir darys tai ateityje.

„Jie persekioja Ameriką, – pareiškė J. Comey, kalbėdamas Senato žvalgybos komiteto klausyme dėl Rusijos kišimosi į rinkimus. – Jie sugrįš.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų