REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelį ažiotažą sukėlusi tema neišsenka. Šį kartą Lietuvoje apsilankė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai iš užsienio norėdami paaiškinti, kodėl lietuvius įvertino, kaip daugiausia alkoholio suvartojančia tauta.

Didelį ažiotažą sukėlusi tema neišsenka. Šį kartą Lietuvoje apsilankė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai iš užsienio norėdami paaiškinti, kodėl lietuvius įvertino, kaip daugiausia alkoholio suvartojančia tauta.

REKLAMA

Pasirodo, anksčiau skelbti rezultatai – 2014 metų projekcija. Kadangi vykdant tyrimą, tuo metu turėta oficiali statistika buvo tik iš tų metų. Taip buvo nustatyta, kad lietuviai suvartoja daugiau kaip 18 litrų alkoholio vyresniam nei 15 metų amžiaus Lietuvos gyventojui.

PSO skelbia, kad naujausi, dar nepatvirtinti duomenys rodo, jog alkoholio suvartojimas Lietuvoje siekia 16,3 litro vyresniam nei 15 metų gyventojui. Nors tai mažiau nei anksčiau skelbti duomenys, Lietuva vis dar yra daugiausiai alkoholio vartojanti šalis, tikina PSO atstovas. Šis skaičius paremtas 2016 metų duomenimis.

Šie duomenys perduoti valstybei, pačiai įvertinti ir pateikti savo pastebėjimus. Pagal PSO duomenis, antroje vietoje pagal alkoholio suvartojimą yra Baltarusija, trečioje - Čekija.

REKLAMA
REKLAMA

Remiasi ekspertų prognozėmis

Kanados Priklausomybių ir psichikos sveikatos centro profesorius Jurgenas Rehmas teigia, kad į savo skaičiavimus įtraukia legaliai pirktą alkoholį šalyje, turistų suvartojamą alkoholį šalyje ir neįskaičiuotą alkoholį.

REKLAMA

„Iš vienos pusės aš labai džiaugiuosi, kad daugybė šalių domisi alkoholio suvartojimu. Vadinasi jiems rūpi tai. Mes darome tarptautinius apskaičiavimas. Skaičiuojame visą alkoholį, kurį suvartoja suaugusysis. Dėl 3,3 mln. mirčių per metus kaltas alkoholis. Dėl to norime pateikti statistiką“, – sako jis.

Nurodoma, kad statistika apie pardavimus yra gaunama iš šalių statistikos departamentų, apskaičiuojant turizmo efektą remiamasi Jungtinių Tautų Turizmo agentūra, tačiau nurodant neapskaičiuotą alkoholį remiamasi 5 ekspertų Lietuvoje pateiktas atsakymais į klausimyną.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime neapskaičiuotą alkoholio suvartojimą. Pavyzdžiui, alaus gaminimas namie yra legalu, tačiau jis neįtrauktas į statistiką. Tada turime ir nelegalų alkoholį. Visa tai turime įtraukti į statistiką, nes jie daro įtaką sveikatai.

Kiekviena šalis turi ekspertus. Lietuvoje turime penkis ekspertus, klausėme kiek procentų alkoholio suvartojama ir tada klausiame, kodėl jie taip spėja, ar turi atlikę tyrimą. Jie mums pristato tyrimų duomenimis. Lietuvoje yra atliktas universiteto Kaune tyrimas. Narkotikų, tabako ir alkoholio departamentas perdavė informaciją ir universitetas atliko tyrimą remiantis duomenimis apie suvartojimą ir kepenų cirozės ligas. Pagal tai apskaičiuota, kiek alkoholio suvartojimo neįtraukta į oficialią statistiką“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų pateikti duomenys buvo tikslinami ir iš naujo pateikiami ekspertams, kad šie būtų patvirtinti dar kartą ir galutinai įtraukti į statistiką. Ekspertų tapatybė neatskleidžiama, tačiau sveikatos ministras Aurelijus Veryga, jau kiek anksčiau prisipažino, kad jis buvo vienas tų apklaustų ekspertų. 

Stebint turistus yra skaičiuojama, kiek turistų atvyksta ir kiek laiko praleidžia Lietuvoje. Taip pat stebima ir kiek lietuvių turistauja.

„Mes negalime pasitikėti šalių statistika, kurios turistų srautus pačios nustato. Dėl to imame Jungtinių Tautų turizmo organizacijos ataskaitą. Vidutinė naktis, kiek turistai praleidžia Lietuvoje yra daug mažesnė nei tiek, kiek lietuviai išvykę praleidžia. Vadinasi šis rodiklis didelės įtakos nepadarė bendram skaičiui“, – nurodo jis.

REKLAMA

Teigia, kad svarbi mirčių statistika

Vis dėl to J. Rehmas tvirtina, kad net remiantis ir naujausiais duomenimis -16,3 litrų - lietuviai vis dar yra daugiausia alkoholio suvartojanti tauta.  

PSO Europos regiono biuro alkoholio programos vadovas Larsas Moelleris nurodo, kad didžioji dalis mirčių dėl traumų susijusių su alkoholio vartojimu pagal 2014 m. Pasak jo, kitose šalyse šis procentas daug mažesnis.

„Efektyvu yra kainų politika, reklamos mažinimas. Lietuvoje naudojant kontrolės mechanizmus situacija yra aukščiau mūsų vertinamo vidurkio  Europoje, tad tai yra visai neblogai“, - sako L. Moelleris.

Anot jo, alkoholinių gėrimų kainas Lietuvoje vis dar galima kelti, tai – efektyvu. Tačiau problema išlieka kaimynai latviai ir lenkai.

REKLAMA

„Kiekvienais metasi turi kažkuri šalis išgerti daugiausia ir, patikėkite manimi, visuomet tai rytų Europos šalys. Tai nebus Indija, Afrika, paprastai tai Europos valstybė esanti arčiau rytų. Žmonės reaguoja įvairiai, tačiau svarbiausia yra mirčių statistika. Nesvarbu, kuri pirma šalis pagal išgėrimą.

Gerai, kad valdžios reaguoja į tai. Aš tikiu, kad Lietuva reaguojanti į tai, greitai nebebus pirma“, - prideda J. Rehmas.  

Pastarojo įsitikinimu, reikia remtis mirčių ir kepenų cirozės skaičiumi. Būtent ši statistika jį įtikina, kad Rusija nebėra daugiausia išgerianti šalis.

Skaičiuojant alkoholio suvartojimą, galutiniai skaičiai pateikiami valstybėms, kurios gali pateikti savo pastabas. Tačiau į jas neatsižvelgiama tais atvejais, kai valstybės nepagrindžia jų. Anot PSO atstovo, matoma tendencija, kad kiekviena valstybė siekia sumažinti alkoholio vartojimo statistiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, pateikėme duomenis Iranui ir jie teigė, kad jie neteisingi, nes Irane nėra alkoholio. Klausiame, kodėl tuomet pas jus sulaikyta 2 tūkst. žmonių dėl prekybos nelegaliu alkoholiu? Šalys turi savo teiginius pagrįsti duomenimis“, - aiškino J.Rehmas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, absoliutaus (100 proc.) legalaus alkoholio suvartojimas praėjusiais metais siekė 13,2 litro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų