REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su šalies gynyba susijusius pirkimus turėtų vykdyti centralizuota pirkimų institucija – Gynybos resursų agentūra. Tokiai įstatymo pataisai antradienį po pateikimo pritarė Seimas.

Su šalies gynyba susijusius pirkimus turėtų vykdyti centralizuota pirkimų institucija – Gynybos resursų agentūra. Tokiai įstatymo pataisai antradienį po pateikimo pritarė Seimas.

REKLAMA

„Tikimasi, kad įsteigus instituciją, tai yra įsigijimų agentūrą, iki 2018 metų sausio 1 dienos bus konsoliduota ne mažiau kaip 75 proc. visų krašto apsaugos sistemos įsigijimų, o nuo 2019 metų sausio 1 dienos – ne mažiau 95 proc. įsigijimų. Taip pat būtų užtikrintas efektyvus įsigijimų planavimas, organizavimas, projektų valdymo sistemiškumas, nustatoma aiški atsakomybė“, – pristatydamas projektą teigė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Gynybos resursų agentūra turėtų būti įkurta atskiru Vyriausybės nutarimu. Norima, kad ji pradėtų veikti nuo 2018 metų sausio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Įsteigus šią instituciją, Krašto apsaugos ministerijoje neliktų kelių departamentų – Pajėgumų ir ginkluotės, Ginkluotės ir valdymo sistemų bei Įsigijimų. Kariuomenėje bus likviduotas Materialinių resursų departamentas.

REKLAMA

Pajėgumų ir ginkluotės departamento funkcijos būtų perkeltos į kariuomenės Jungtinį štabą, jam būtų pavesta rūpintis įsigijimų planavimu, štabą ketina pervadinti į Gynybos štabą ir suteikti jam daugiau strateginio planavimo įgaliojimų.

R.Karoblis pabrėžė, kad permainos turėtų garantuoti kiek įmanoma skaidresnius krašto apsaugos pirkimus.

„Sistemą reikia padaryti tokią, kad nebūtų pagundų nei žmonėms, nei kitiems subjektams, kurie yra išorėje, kad nebūtų pagundų piktnaudžiauti, tikrai būtų ir skaidrumas, ir turime gauti ir kokybiškai gerą produktą, ir su geriausia kaina“, – pabrėžė R.Karoblis.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar centralizuoti įsigijimai, padės vykdyti bendrus ginkluotės pirkimo su kitomis šalimis projektus, ministras teigė, kad tokių norų yra, bet kol kas nepavyksta susitarti su kaimynais.

„Dėl bendrų projektų su Baltijos šalimis dirbame, intencijos yra geros, buvo ir daugiau projektų, kurie atrodė, kad jau tuoj, tuoj bus kartu, bet išsiskyrė požiūris į finansavimo prioritetus. Vienas projektas buvo realus su Latvija. (...) Bet deja, buvo pakeisti Latvijos prioritetai perkant konkrečius dalykus“, – apgailestavo R.Karoblis.

Gynybos resursų agentūroje dirbs apie pusantro šimto žmonių.

Pernai didelės kritikos buvo sulaukęs 2014 metų kariuomenės pirkimas, kai iš bendrovės „Nota Bene“ lauko virtuvės įrankiai buvo įsigyti kelis kartus didesne nei rinkos kaina. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šaukštų“ istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų