REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Karinės pratybos Rukloje (nuotr. Organizatorių)

Pirmadienį Rukloje (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone (Pabradėje) iškilmingomis rikiuotėmis prasidėjo didžiausios šių metų tarptautinės pratybos Lietuvoje „Geležinis vilkas 2017“.

8

Pirmadienį Rukloje (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone (Pabradėje) iškilmingomis rikiuotėmis prasidėjo didžiausios šių metų tarptautinės pratybos Lietuvoje „Geležinis vilkas 2017“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvi savaites Pietų, Vidurio ir Rytinėje Lietuvos dalyse vyksiančiuose mokymuose atlikti gynybos ir puolimo operacijas treniruosis daugiau nei 5000 karių iš Lietuvos ir dar devynių NATO valstybių (Belgijos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Vokietijos).

REKLAMA

„Karinės pratybos ne tik rimtas iššūkis, bet kartu ir galimybė įgyti daug neįkainojamos patirties kartu su sąjungininkais ir kolegomis. Linkiu įvykdyti iškeltus tikslus šiose pratybose,“ – pratybų atidarymo ceremonijoje Rukloje kalbėjo Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Mindaugas Steponavičius.

„Ateinančias dvi savaites jūsų laukia sunkios treniruotės, dienos jums bus ilgos, o naktys trumpos, tačiau tai ką darote, yra itin svarbu NATO misijai. Esate ieties smaigalys. Dėkoju jums už jūsų atsidavimą savo šaliai ir NATO sąjungininkams,“ – sveikindamas pratybų dalyvius sakė Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinės gvardijos sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Timothy J. Kadavy.

REKLAMA
REKLAMA

Pratybų atidarymo ceremonijose taip pat dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne Hall, pratybų „Kardo kirtis 2017“ (angl. „Saber Strike 2017“) vadovas generolas majoras Neal G. Loidolt, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Valdemaras Rupšys, kiti svečiai.

Pratybų Rukloje metu bus vertinamas NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje pasirengimas vykdyti įvairaus tipo užduotis kartu su partneriais. Rukloje nuo metų pradžios dislokuotai ir gegužės pabaigoje baigtai formuoti daugianacionalinei kovinei grupei vadovauja Vokietija, o puikiai parengtus ir apginkluotus karius yra skyrusios Belgija, Nyderlandai ir Norvegija. Liepą prisijungs ir Liuksemburgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generolo Silvestro Žukausko poligone treniruosis Karaliaus Mindaugo husarų batalionas, Minesotos nacionalinės gvardijos 2-ojo bataliono (angl. The 2nd Combined Arms Battalion, 136th Infantry Regiment, Minnesota Army National Guard) ir 1-osios pėstininkų divizijos logistinės brigados (angl. 1st Infantry Division Sustainment Brigade) pagrindu sudaryta bataliono kovinė grupė su priskirta Portugalijos karių rotacine kuopa. Operacijas planuos Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabas.

Gaižiūnų poligone (Jonavos r.), taip pat Kėdainių, Kauno ir Jonavos rajonų teritorijose bus treniruojamas ir vertinamas NATO priešakinių pajėgų batalionas (angl. NATO enhanced forward presence). Šioje pratybų dalyje treniruosis beveik 2 tūkst. karių iš Vokietijos, Norvegijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, JAV ir Lietuvos Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono. Operacijas planuos „Geležinio Vilko“ mechanizuotosios pėstininkų brigados štabas.

REKLAMA

Kazlų Rūdos poligone ir Pietų Lietuvoje – Suvalkų ruože treniruosis Krašto apsaugos savanorių pajėgų  Dainavos apygardos 1-oji rinktinė, JAV 2-ojo kavalerijos pulko pagrindu suformuota kovinė grupė, kurios sudėtyje bus Lenkijos, Didžiosios Britanijos ir JAV kariai bei 10-osios artimos oro paramos brigados sraigtasparnių grupė. Operacijas planuos KASP štabas.

Visose pratybų teritorijose oro paramą vykdys JAV, Vokietijos ir Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivių grupės. Numatomas plataus spektro orlaivių panaudojimas – nuo transportinio sraigtasparnio, lengvojo atakos lėktuvo iki strateginio bombonešio.

REKLAMA

***

„Geležinis vilkas 2017“ yra Baltijos šalyse ir Lenkijoje vykstančių pratybų „Saber Strike“ (liet. „Kardo kirtis“) dalis. Šias pratybas jau septintą kartą  planuoja ir organizuoja JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietė. Šių metų pratybų pagrindinis dėmesys skiriamas NATO priešakiniams batalionams treniruoti ir jų veiksmų suderinamumui su NATO sąjungininkais gerinti. Daugianacionalinės, puikiai apginkluotos ir parengtos, Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje dislokuotos, NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės pajėgos yra dalis JAV, NATO sąjungininkų ir partnerių atgrasymo nuo agresijos visoje Europoje įsipareigojimų dalis. Tarptautinėms operacijoms vadovauti paskirtas NATO tarptautinio Šiaurės Rytų korpuso štabas Szczecine (Lenkijoje).

Pratybose „Geležinis vilkas 2017“ pirmą kartą vienu metu treniruosis ir dviejų Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabai. Kariai planuos ir organizuos gynybines ir puolamąsias operacijas tarptautinėms batalionų taktinėms grupėms, kurios veiks apgyvendintoje vietovėje, bus gerinama tarpusavio sąveika su sąjungininkais. Taip pat pratybų „Geležinis vilkas 2017“ metu pratybų dalyviai treniruosis veikti kartu su NATO padaliniais, atvykstančiais iš Lenkijos – taip bus siekiama sujungti pajėgas Suvalkų ruože.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų