REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Narkotikai (nuotr. Fotolia.com)

Europoje trečius metus iš eilės daugėja mirčių nuo narkotikų perdozavimo, Lietuva patenka tarp penkių Europos valstybių, kur tokių mirčių skaičius gerokai išaugo, teigiama ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) ataskaitoje.

41

Europoje trečius metus iš eilės daugėja mirčių nuo narkotikų perdozavimo, Lietuva patenka tarp penkių Europos valstybių, kur tokių mirčių skaičius gerokai išaugo, teigiama ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 metais Europoje ir Turkijoje nustatytas apytiksliai 8441 mirties nuo narkotinių medžiagų perdozavimo atvejis. Palyginti su 2014 metais, šis rodiklis padidėjo 6 proc., tuomet fiksuota 7950 mirties atvejų nuo perdozavimo, teigiama šią savaitę Briuselyje paskelbtoje ataskaitoje.

REKLAMA

Apie 2015 metais pagausėjusius mirties nuo perdozavimo atvejus pranešta Vokietijoje, Lietuvoje, Nyderlanduose, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Turkijoje.

Anot ataskaitos, mirtys dažniausiai susijusios su heroino ir kitų opioidų vartojimu.

EMCDDA nurodo, kad 2015 metais Lietuvoje nuo kvaišalų perdozavimo mirė 115 žmonių, 2014 metais tokių mirčių būta apie 80, 2013 metais – apie 50. Dauguma aukų buvo vidutiniškai 35 metų vyrai.

REKLAMA
REKLAMA

„Matyt, tai susiję su medžiagomis, opiatais, kurie, kiek žinau, naudojami veterinarijoje, ypač stipriais, kur buvo apsinuodijimų ir mirčių atvejų tabore. Tai viena, matyt, yra priežastis. Kita, kiek man teko girdėti iš toksikologų, tai yra mirtys nuo sintetinių kanabinoidų, kurie yra rūkomi ir kurie atvežti ir platinami Lietuvoje. Keičiasi pats tų narkotinių medžiagų pobūdis, ir greičiausiai su tuo susijusios tos mirtys, tikėtina“, – situaciją BNS komentavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jo teigimu, išaugęs mirčių skaičius nebūtinai rodo, kad daugėja narkotikų vartotojų. Ministro teigimu, mirtys nuo perdozavimo gali būti susijusios su naujų kvaišalų bandymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai gali būti tie patys vartotojai, pavartoję kitą medžiagą. Neapskaičiuoja, perdozuoja, ir dėl to įvyksta mirtis. Galų gale tie patys kanabinoidų vartotojai, kurie rūko, gali ir nežinoti, kas ten iš tikrųjų yra, kas papildomai yra užpurkšta ar uždėta ant tos medžiagos. Kiekvienas vartotojas negali įvertinti sudėties, negali žinoti, kaip ten yra. Tai nebūtinai gali būti susiję su didesniu vartojimu, tai gali būti susiję su pačių medžiagų pasikeitimais“, – teigė A.Veryga.

EMCDDA ataskaitos duomenimis, populiariausias narkotikas Lietuvoje yra kanapės. Nors vieną kartą per metus jų yra bandę 5,1 proc. 15-34 metų šalies gyventojų. Amfetaminų mažiausiai kartą per metus yra vartoję 0,5 proc. šios amžiaus grupės žmonių, kokaino – 0,3 procento. Tačiau agentūra remiasi 2012 metais darytomis apklausomis.

Dokumente pažymima, kad didelė problema tebėra naujos psichoaktyviosios medžiagos. Pernai naudojantis ES ankstyvojo perspėjimo sistema pirmąkart aptikta 66 naujų narkotikų rūšių, tai yra po daugiau kaip vieną per savaitę. Europoje ir Šiaurės Amerikoje vis didesnę grėsmę sveikatai kelia labai stiprūs sintetiniai opioidai, imituojantys heroino ir morfino poveikį. Nors jie sudaro nedidelę rinkos dalį, vis dažniau pranešama apie šių medžiagų padaromą žalą, įskaitant ir mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų