REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Ramūnas Karbauskis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Opozicija užsimojo prieš stambiųjų žemvaldžių interesus ir ketina panaikinti žemės pardavimo saugiklius. Pasak parlamentarų, šie saugikliai naudingi tik stambiosioms bendrovėms, tokioms kaip valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio „Agrokoncernui“.

15

Opozicija užsimojo prieš stambiųjų žemvaldžių interesus ir ketina panaikinti žemės pardavimo saugiklius. Pasak parlamentarų, šie saugikliai naudingi tik stambiosioms bendrovėms, tokioms kaip valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio „Agrokoncernui“.

REKLAMA

Be to, žemės įsigijimo saugikliai Lietuvai gali užtraukti beveik 700 tūkst. eurų baudą, ir kasdien, kol įstatymas galios, dar po 6500 eurų. Europos Komisija įpareigojo žemės saugiklius panaikinti. Tačiau valdžia neskuba to daryti ir šį klausimą svarstys tik rudenį. Ką taip uoliai saugo žemės saugiklių įstatymas?

Opozicija rėžia skambiai – už žemės saugiklių kyšo Ramūno Karbauskio imperijos ausys. Žemės rinkos ekspertai įspėja, kad saugikliai neturi nieko bendro su užsieniečių kėslais supirkti Lietuvos žemę ir tik trukdo naujiems ūkininkams pradėti veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės saugikliai padeda klestėti ūkininkų kastai

Šiuo metu be apribojimų galima pirkti tik iki 10 ha. žemės. Didesnį plotą gali pirkti tie, kurie turi žemės ūkio išsilavinimą, nuosavybės teise turi technikos ir agregatų, yra deklaravęs žemės ūkio pasėlius ir atitinka kitus reikalavimus.

REKLAMA

Šios sąlygos esą turi apsaugoti lietuvišką žemę nuo ją supirkti norinčių užsienio spekuliantų. Tačiau nuo 2014 metų, kai buvo priimtas žemės įsigijimo saugiklių įstatymas, vos 2 užsieniečiai kreipėsi dėl leidimo įsigyti žemės ūkio paskirties žemės. Akivaizdu, kad užsieniečiai lietuviškos žemės nesigviešia. Tai kam šis įstatymas iš tiesų skirtas?

Žemės ūkio investicijų bendrovės „INVL Farmland Management" valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis sako, kad saugikliai žemę saugo ne nuo užsieniečių, o nuo pačių lietuvių.

„Šie saugikliai saugo privilegijuotų ūkininkų kastą. Kad jie galėtų pigiau supirkinėti žemę, be didelės konkurencijos. Lietuvoje žemė prieš kelerius metus buvo 3-4 kartus pigesnė, nei kitose ES šalyse. Žemė toliau brangsta ir jos kaina artėja prie Europos vidurkio. Bet ji brangsta lėčiau, nei galėtų, jei nebūtų saugiklių ir pirkėjų ratas būtų platesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai palanku dabar ūkininkaujantiems – jie gali pigiau nusipirkti žemės. Tačiau tiems, kurie nori pradėti ūkininkauti, saugikliai tokią galimybę apriboja. Susidaro uždara ūkininkų kasta, į kurią labai sunku patekti“, – sako V. Plunksnis.

Rudenį laukia audringas įstatymo svarstymas

Gegužę Seimo Kaimo reikalų komitetas nusprendė tobulinti žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo teisinį reguliavimą, tačiau atidėjo šį klausimą iki rudens.

V. Plunksnio teigimu, Seimas turėtų sušvelninti ar iš vis panaikinti žemės įsigijimo saugiklius. Tačiau pašnekovas nesitiki, kad tai padaryti bus lengva. „Tai, kaip vyksta svarstymas Seimo Kaimo reikalų komitete, rodo, kad lengva nebus. Kol kas linkstama ne švelninti apribojimus, o išlaikyti juos ar net dar labiau juos padidinti, kad žemę galėtų pirkti tik tie, kas yra ūkininkai ir ta kasta dar labiau turtėtų. Atidėdamas svarstymą komitetas bando išlošti laiko, kad galėtų dar kažkaip tuos saugiklius pratęsti“, – prognozuoja V. Plunksnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, rudenį sulauksime audringo žemės saugiklių įstatymo svarstymo Seime.

Dėl saugiklių opozicija kaltina R. Karbauskį

Tuo metu liberalas Eugenijus Gentvilas Seimui žada teikti projektą dėl žemės įsigijimo saugiklių įstatymo pripažinimo netekusiu galios.

E. Gentvilas tikina, jog žemės saugikliai numuša žemės kainą ir apsunkina galimybes pradėti ūkininkauti. Be to esą saugikliai padėjo stambiausiu žemvaldžiu Lietuvoje vadinamam Ramūnui Karbauskiui pasistatyti savo „imperiją“.

„Paspartintais tempais tą žemę supirkinėjo tie, kurie yra įgudę ir turi ryšių su Nacionaline žemės tarnyba – visų pirma „Agrokoncernas“. Už visų žemės saugiklių nuo pat 2004 metų, kai leista parduoti žemę ir juridiniams asmenims, stovi Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA

Kai kuriuos įstatymus stumdamas pats, už kai kurių stovėdamas netiesiogiai. Saugiklių įstatymas yra antikonstitucinis ir naudingas žemės supirkimo oligarchams. Vietoje to, kad įstatymą taisytų, Seimo kaimo reikalų komitetas atidėjo įstatymo svarstymą. Na tai šią vasarėlę dar galės pigiai susipirkinėti“, – aiškina E. Gentvilas.

Tvarkietis Remigijus Žemaitaitis taip pat prognozuoja, kad žemės saugikliai sukels daug ginčų Seime. Esą valdantieji tikrai nenorės palikti „žemės oligarchų“ be jiems palankių sąlygų.

„Pačius tuos saugiklius padarė stambieji žemvaldžiai ir valstiečių žaliųjų partijos nariai. Lietuvoje yra keturios didelės veikiančios žemės ūkio bendrovės, kurios tarpusavyje mažai konkuruoja. Būtent joms reikėjo tų saugiklių, kad į rinką neateitų naujų žaidėjų ir kainos nekiltų.

REKLAMA

Tie ribojimai naudingi tik žemės oligarchams, tokiems kaip Ramūnas Karbauskis. Manau, jis jau seniai tariasi ir veda derybas, kaip parduoti žemę indams ar kiniečiams. Paskutiniu metu labai stipriai matau indų susidomėjimą „Agrokoncernu“. Dabar, kol žemės saugikliai dar prilaiko kainų kilimą, susipirks žemes, o paskui parduos užsieniečiams. Dėl to dabar valdžia taip nenoriai imasi svarstyti žemės saugiklių švelninimo‘, – tikina R. Žemaitaitis.

R. Karbauskis: neturiu kažkokios tai nuomonės

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, verslininkas Ramūnas Karbauskis sako apskritai apie žemės saugiklius neturintis nuomonės.

„Dėl žemės saugiklių turime atsižvelgti į Europos Komisijos reikalavimus. Manau, kad Kaimo reikalų komitetas padarys savo darbą ir sprendimai bus rasti. Nelabai galėčiau kaip nors kitaip komentuoti, nes neturiu kažkokios tai nuomonės“, – sako R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad dar 2014 metais jis pats inicijavo referendumą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams, tad žemės pardavimas jam neturėtų būti nežinoma sritis, R. Karbauskis paaiškino savo poziciją išsamiau. „Taip, žemės įsigijimo apribojimai yra labai kieti ir rimti. Jie po to referendumo ir buvo priimti. Tie apribojimai nukreipti prieš stambesnius žemės savininkus. Tai šitoje vietoje sakyti, kad kažkas turėjo kažkokį interesą, neišeina.

Bet jei kalbėsime apie rinką, tai joje šiuo metu veikia nemažai užsienio fondų, kurie nedirba žemės, užsiima tik nuosavybės klausimais, ir yra žemdirbiai. Tai šioje situacijoje manau, kad nieko blogo nuo apribojimų neatsitiko. Bet jei Europos Komisija atranda kažkokias problemas dėl konkurencijos, tai mes turime įvertinti. Manau, kad Seimas padarys tinkamus sprendimus“, – sako R. Karbauskis.

REKLAMA

Jis neigia, kad žemės saugikliai kaip nors naudingi „Agrokoncernui“. „Opozicija neteisi. Absoliučiai. Jei pažiūrėti į tuos apribojimus, jie visiškai nukreipti prieš stambesnius ūkininkus. Šnekėti, kad jie naudingi bendrovėms ar stambiems ūkiams tiesiog neteisinga. Šitie saugikliai veikia tomis kryptimis, kad žemė būtų darbo priemonė. Jei jų nebūtų visai, tai žemė būtų tapusi tiesiog preke, kurią gali įsigyti užsienio fondai ir daryti ką nori“, – aiškina R. Karbauskis.

Žemės saugikliai esą saugo nuo spekuliantų

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija Generalinis direktorius Jonas Sviderskis teigia, kad žemės saugikliai naudingi tiek mažoms, tiek didelėms žemės ūkio bendrovėms. „Šie saugikliai naudingi visų pirma mums, žemdirbiams. Tiek smulkiems, tiek dideliems, tiek bendrovėms. Bet yra klaidinga nuomonė, kad koks „Agrokoncernas“ ar „Litagra“ turi daugybę žemių. Jie didžiąją dalį nuomoja ir dirba, o ne supirkinėja ir perparduoda. Va su tais spekuliantais, kurie superka žemę, reikia kovoti.

Saugikliai apsaugo nuo spekuliantų, perėjūnų, kurie turi pinigų ir prisiperka tos žemės, bet jos nedirba – nuomoja žemdirbiams arba parduoda brangiau. Todėl mes ir norime, kad veiktų tie saugikliai ir žemė priklausytų tiems, kurie ją dirba“, – sako J. Sviderskis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų