REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Neorganizuoti daiktai (nuotr. asm. archyvo)

Vilnietė Giedrė Bagdonienė – tvarkymosi seminarų moterims vedėja, veido jogos instruktorė ir dviejų vaikų mama. Gimus vaikams, Giedrė pasakoja visiškai nebegalėjusi susitvarkyti su buitimi – rytais, norėdama išsivirti arbatos, turėdavo atsikasti kelią per indų krūvą, namai niekad neatrodydavo taip, kaip ji norėtų, kad ir kiek ji besitvarkytų. Galop moteris pasiekė tokią stadiją, kad ją nuo savo namų net pykino. Ir tada viskas pasikeitė.

9

Vilnietė Giedrė Bagdonienė – tvarkymosi seminarų moterims vedėja, veido jogos instruktorė ir dviejų vaikų mama. Gimus vaikams, Giedrė pasakoja visiškai nebegalėjusi susitvarkyti su buitimi – rytais, norėdama išsivirti arbatos, turėdavo atsikasti kelią per indų krūvą, namai niekad neatrodydavo taip, kaip ji norėtų, kad ir kiek ji besitvarkytų. Galop moteris pasiekė tokią stadiją, kad ją nuo savo namų net pykino. Ir tada viskas pasikeitė.

REKLAMA

„Tvarkymosi seminarai moterims, po to – knyga „Tvarkos maniakės išpažintis“ atėjo po liūdnos ir skaudžios mano asmeninės patirties. Ta patirtis kaupėsi paskutinius ketverius metus, o seminarai atsirado prieš pusantrų metų.

Kai susilaukiau vaikų, mano buitis pradėjo griūti kosminiu greičiu. Aš nesugebėjau namuose organizuoti paprasčiausių dalykų tiek tvarkant namus, tiek priimant svečius. Nesugebėjau net suorganizuoti savo skalbinių, pasirūpinti elementariais namų darbais. Nuo ryto iki vakaro darydavau kažkokius darbus, nuolatos nešdavau pilnus glėbius kažkokių daiktų, skalbinių ir panašiai, bet tokio efekto, kokio norėjau, nepasiekiau. O aš norėjau tvarkingų ir švarių namų visada“, – pasakojo Giedrė.

REKLAMA
REKLAMA

Kardinalūs pokyčiai 

Pašnekovė pasakojo, jog ji norėjo įrodyti visam pasauliui, kad jos namai gali atrodyti švarūs ir tvarkingi net ir atsiradus vaikams, tačiau ši iliuzija ėmė bliūkšti, kaip ir Giedrės gera nuotaika.

REKLAMA

„Aš nuolatos kliūdavau už daiktų, jų būdavo visur pilna, o aš jaučiau didžiulį nepasitenkinimą ir nusivylimą savimi. Tada nusprendžiau imtis kardinalių priemonių – keltis iš didelių namų į dvigubai mažesnius ir išmesti dalį savo daiktų, nes supratau, kad jų turiu ryškiai per daug. Tuo pat metu ėmiau ieškoti pagalbos – pradėjau eiti pas visas moteris, kurioms pavyksta suorganizuoti savo buitį, pradėjau skaityti įvairiausią literatūrą ir žiūrėti vaizdelius iš viso pasaulio, kad suprasčiau, kaip moteris sugeba palaikyti namuose tvarką.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet aš pradėjau bandyti visus praktinius variantus ir būdus, kurie man atrodė tinkami, ir pradėjau apie tai labai daug visiems kalbėti. Kai ėmiau kalbėti, manęs pradėjo apie tai klausinėti, kada aš pradėsiu vesti seminarus moterims ir apie tai kalbėti viešai. Iš pradžių galvojau, kad tokių seminarų niekam nereikia, maniau, kad moterims labai gerai sekasi susitvarkyti, tačiau, kai paskelbiau seminaro temą apie efektyviausius namų tvarkymosi būdus, supratau, kad poreikis tokiems seminarams yra. Mane pradėjo kviestis pačios moterys – ir ne tik Vilniuje, bet ir kitose vietose, o galiausiai aš ir knygą apie tai išleidžiu“, – dalinosi pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmetė 40 proc. daiktų

Giedė sako, kad ji savo buitį susitvarkė pirmiausia išmetusi 40 proc. savo daiktų. Daiktų perteklius, sako Giedrė, yra pagrindinė priežastis, kodėl moterims yra sunku susitvarkyti namus. Kadangi pašnekovė tuo metu, kai pasiryžo pokyčiams, jau buvo pasiryžusi kone betkam, tad išmesti daiktus jai nebuvo sunku.

„Aš buvau daiktų kaupimo maniakė, tačiau kartu ir tvarkos maniakė, o šių dviejų dalykų suderinti neįmanoma. Todėl nutariau atsirinkti ir pasilikti, tik tuos daiktus, kurie man tikrai yra reikalingi ir kurie teikia džiaugsmą – tai buvo pagrindiniai mano kriterijai. Tada visa tą šlamštą atsirinkti pagal šitą kriterijų buvo žymiai lengviau.

REKLAMA

Kai mes turime per daug daiktų, tai jie dažniausiai neturi savo vietos, juos būna sunku kur nors sutalpinti. Aš buvau priėjusi tokią ribą, kai man buvo bloga, mane fiziškai pykino nuo gausybės daiktų namuose ir aš buvau pasiryžusi išmesti viską ir išsikraustant pasilikti stalo įrankius, kompiuterius bei keletą baldų. Laimei, šalto prato vyras mane nuo to sulaikė ir visko neišmečiau“, – kalbėjo Giedrė.

Daiktai atima energiją

Giedrė sako galop išmetuisi arba atidavusi 40 proc. savo daiktų – tai buvo 40 maišų 60 l. talpos. Daiktus moteris kaupė 10 metų, nes ji manydavo, kad, kuo turi jų daugiau, tuo geriau.

„Tačiau laimė tikrai nėra daiktų gausoje. Laimė yra erdvėje, laisvėje veikti, daryti, ką nori, ilsėtis ir daryti, ką noriu – ne tarnaujant daiktams, o juos paverčiant savo tarnais. Man buvo atradimas, kai aš sužinojau, kad šlamšto sutvarkyti neįmanoma, kad aš turiu jį išnešti iš savo namų – aš negaliu jo paslėpti, sudėti į spintas ir maišus, kad daiktai manęs nebetrukdytų. Taip nėra“, – pasakojo moteris.

REKLAMA

Giedrė sako, kad daiktai taip pat turi savo energetiką, o šlamštas – nereikalingi daiktai – tiesiog siurbia iš mūsų energiją, už jų nuolat užkliūna mūsų akys, dėmesys, tie daiktai mus vargina. Ypač daiktų perteklius, netvarka namuose, teigia Giedrė, veikia moteris – tai kelia joms kelia įtampą. Todėl norint susitvarkyti namus, svarbiausia, teigia pašnekovė, yra atsikratyti viso šlamšto ir pasilikti tik tuos daiktus, kurie yra reikalingi, palengvina buitį ir teikia džiugesį.

Antras žingsnis

Kai atsirenkame daiktus, kurie turi teisę likti namuose, kiekvienam jų, kalba Giedrė, reikia paskirtį savo vietą ir paėmus daiktą reikia jį grąžinti iš ten, iš kur paėmėm, kad ir kaip nuobodžiai tai skambėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai yra nelengva kiekvienam mažmožiui, smulkmenėlei – stiklinei, puodeliui, žirklutėms – rasti vietą. Ieškant daiktams vietos, aš dar sumažinu jų kiekį.

Daiktams būtina atrasti savo vietą, kad mes galėtume normaliai funkcionuoti namuose, kad nereikėtų kaip man anksčiau siųsti vyro į tris vietas ieškoti žirklučių vaikų nagams karpyti, o jis nė vienoje vietoje iš trijų nerasdavo. Tai yra elementarūs dalykai, bet jie yra svarbūs, nes vyrai, pavyzdžiui, labai supyksta dėl to, kai nežino, kur yra padėti daiktai, o moteris jį nusiunčia ieškoti ten, kur tų daiktų nėra. Mes nesusimąstome, bet tai išeikvoja mūsų energiją ir sukelia nereikalingų pykčių bei įtampų“, – pasakojo Giedrė.

REKLAMA

Namų tvarkymosi eksperte tapusi moteris sako, kad suradus daiktams vietą ir padėjus juos ten, iš kur paėmėme, tai žymiai palengvina mūsų buitį. Tai, pasak jos, duoda aiškumą namuose ir paprastumą.

„Moterys dažnai klausia manęs, o kur suslėpti sulčiaspaudę, garų puodą? Aš sakau taip: jeigu šiame gyvenimo etape aš neturiu, kur paslėpti garų puodo ir nenoriu, kad jis puikuotųsi ant kažkokio paviršiaus, aš jo neturiu. Man svarbiau yra erdvė“- teigė ji.

Ryto ir vakaro rutinos

Kalbant apie patį tvarkymąsi, Giedrė pataria moterims turėti ryto ir vakaro ritualus, kuriuos darytų kasdien – tuomet po mėnesio ar kelių tai taps įpročiais ir ritualams atlikti nebereikės pastangų.

REKLAMA

„Vakaro rutinos reikalingos tam, kad rytas namuose būtų kuo lengvesnis. Iš vakaro moterims rekomenduoju pasidėti drabužius, kuriais norės rengtis rytoj ir, jeigu yra mažai vaikai, taip pat pasidėti visą komplektą drabužių – nuo apatinių iki viršutinių drabužių, kad ryte nereikėtų daryti netvarkos.

Taip pat vakare mūsų šeima skiria 15 minučių greitam namų aptvarkymui. Tuomet visi daiktai, kurie neturi būti svetainėje, nunešami ten, kur jie turi būti, sutvarkomas stalas ir paliekama švari kriauklė. Kriauklė turi eiti miegoti švari ir dar išsausinta – jeigu turime metalo spalvos kriauklę, ją būtina išsausinti, nes tada ji ryte blizga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakare galiu ir pasiruošti kažką pusryčiams, pasidėti indus šalia, kad viskas būtų paruošta, jog atrodytų, kad fėja per naktį atskrido ir viską sudėjo.

Ryte moterims patariu atsikelti bent 15 minučių anksčiau, nei keliasi visa šeima, kas šiaip yra labai sudėtinga, kad moteris nueitų į dušą, apsirengtų – pirma pasirūpintų savimi, susivoktų, kokia išaušo diena, o tada jau galėtų rūpintis visa šeima.

Prieš išeinant iš namų rekomenduoju skirti bent penkias minutes, kad sudėtume daiktus į savo vietas – jeigu nėra laiko aš, pavyzdžiui, svetainėje turiu dėžę, į kurią dedu vaikų pripieštus, išmėtytus daiktus, tai viską sudedu į tą dėžę, kad grįžus namai mane pasitiktų tvarkingi“, – pasakojo tvarkymosi specialistė.

REKLAMA

Nutarė išleisti knygą

Tad visą šią patirtį, įvairius praktinius patarimus, kaip išlaikyti tvarkingą ir gražią virtuvę, vonią, miegamąjį bei kitas tvarkingų namų paslaptis Giedrė sudėjo į knygą „Tvarkos maniakės išpažintis“, kuri knygynuose pasirodys birželio gale.

„Į knygą sudėjau viską, ką pati žinau, kas mane išgelbėjo iš chaoso, neorganizuotumo, iš daiktų kaupimo, negalėjimo atsispirti daiktams. Taip pat ten yra daugybė praktinių patarimų kiekvienai namų zonai – pradedant koridoriumi, baigiant miegamuoju – į ką reikėtų atkreipti dėmesį, nuo ko reikėtų pradėti tvarkytis. Ten yra pateiktos visiškai skirtingos kelių užsienio tvarkymosi guru metodikos, kurios, mano nuomone, yra pritaikytos lietuvių moteriai“, – teigė pašnekovė.

Giedrė sako, kad jos tikslas su savo knyga keisti požiūrį į namų tvarkymąsi apskritai, kad jis taptų dėkingumo ir palaimos prisotintu ritualu, ir keisti požiūrį į namų šeimininkę – kad ji būtų ne nuolat vargstanti moteriškė, o ta moteris, kuri sugeba kurti savo buitį, kurioje visi jaučiasi atsipalaidavę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų