REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į išplėstinį komandos sąrašą įtraukė penkerius metus už Atlanto praleidusį vidurio puolėją Egidijų Mockevičių. Jo galimybes ir kito auklėtinio Dovydo Rediko klystkelius tv3.lt aptarė ilgametis vaikinų treneris Vidmantas Janušauskas.

Vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į išplėstinį komandos sąrašą įtraukė penkerius metus už Atlanto praleidusį vidurio puolėją Egidijų Mockevičių. Jo galimybes ir kito auklėtinio Dovydo Rediko klystkelius tv3.lt aptarė ilgametis vaikinų treneris Vidmantas Janušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Mockevičių treniravo aštuonerius metus

Kuršėniškis V. Janušauskas nėra pirmasis E. Mockevičiaus treneris. Egidijus krepšinį pradėjo žaisti kartu su trejais metais vyresniais berniukais. Po metų, V. Janušauskui surinkus 1991–1992 metais gimusių jaunųjų krepšininkų grupę, E. Mockevičius prisijungė prie jos. Egidijų V. Janušauskas treniravo aštuonerius metus.

REKLAMA

Vėliau E. Mockevičius išvyko į Vilnių – Šarūno Marčiulionio krepšinio akademiją, žaidė Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

Sportininko karjera 2012-aisias pasuko už Atlanto. Lietuvis baigė Evansvilio universitetą. Aukštaūgis ketvirtaisiais metais buvo išrinktas naudingiausiu konferencijos žaidėju. E. Mockevičius rinko 15,7 taško, 14 atkovotų kamuolių ir 2,8 bloko.

Kuršėniškio svajonei nebuvo lemta išsipildyti – krepšininkas po puikaus NCAA sezono savo pavardės NBA naujokų biržoje neišgirdo.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau E. Mockevičius į Europą taip ir negrįžo. Iš pradžių sudarė laikiną sutartį su Bruklino „Nets“, o vėliau žaidė NBA plėtojimosi lygoje (NBDL). 208 centimetrų ūgio krepšininkas Long Ailendo „Nets“ gretose per 24 rungtynes pelnė 7,7 taško, atkovojo 7,9 kamuolio ir atliko 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Darbštus ir valingas

V. Janušauskas ir tikėjosi, ir ne, kad ilgametis jo auklėtinis įsitvirtins Bruklino „Nets“.

„Abejojau, nes Egidijus visada daugiau dėmesio skyrė mokslui. Jei viskas gerai, iš sporto galima užsidirbti visam gyvenimui. Jei trauma ar kažkas panašaus – viskas baigiasi. Taigi nuo mokslo niekur nepabėgsi. Baigęs studijas, turėsi specialybę ir bus lengviau. Tokia filosofija vadovavosi Egidijus“, – pasakojo V. Janušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Treneris, atsisveikinęs su E. Mockevičiumi ir išleidęs jį į Vilnių, o vėliau į Ameriką, sekė kiekvieną su auklėtiniu susijusį straipsnį, pasirodžiusią žinutę.

V. Janušauskui per pastarąjį sezoną su Egidijumi bendrauti neteko. Treneris dažniau pasikalbėdavo su auklėtinio broliu – mėgėjiškai krepšinį žaidžiančiu vilniečiu Mindaugu Mockevičiumi.

„Koją kišo Lietuvos ir Amerikos laiko skirtumas. Be to, žinau, kad Egidijus nuo pat vaikystės buvo labai darbštus. Nesinori trukdyti, – šypsojosi V. Janušauskas. – Šiemet Egidijui sekėsi gerai. Gaila, kad sezono pabaigoje sutrukdė peties trauma, tad rezultatai sumenko. Tačiau Egidijus – valingas vaikinas.“

REKLAMA

Į Europą – jei nepavyks įsitvirtinti NBA

E. Mockevičius – ne tik valingas, o ir galingas. V. Janušauskas juokiasi, kad tie, kurie pastarąjį sezoną buvo Egidijų sutikę, nuvažiavę į Jungtines Amerikos Valstijas, šmaikštavo, kad krepšininkas šiuo metu – tikras kalnas.

Auklėtinį artimiausiu metu viliasi pamatyti ir pats V. Janušauskas.

„Tikiuosi, kad Egidijus, grįžęs į Lietuvą, pirmiausia susisieks su manimi. Tokia Egidijaus tradicija. Jis, dar gyvendamas ir žaisdamas Vilniuje, grįžęs į stotį, tiesiai iš jos su kuprine ateidavo pas mane. Pasikalbėdavome, viską aptardavome. Egidijus pasiprašydavo net į treniruotę. Tai – žmogus, kuris gyvena krepšiniu“, – tikina treneris.

REKLAMA

24-erių E. Mockevičius – vienas tituluočiausių jaunųjų Lietuvos krepšininkų. Vidurio puolėjas 2007-aisiais laimėjo Europos jaunimo olimpinį festivalį. Vėliau iškovojo dar tris aukso medalius – 2010-aisiais Europos U-18, 2011-aisiais pasaulio U-19 ir 2012-aisiais Europos U-20 čempionatuose. E. Mockevičius būdavo patikimu Jono Valančiūno dubleriu. Tačiau paskutiniosiose pirmenybėse Jonas nerungtyniavo, tad pagrindinio vidurio puolėjo vaidmuo atiteko būtent E. Mockevičiui.

Jis šiemet pirmąkart įtrauktas į išplėstinį vyrų rinktinės kandidatų sąrašą.

„Norėtųsi, kad Egidijus patektų į rinktinę. Kadangi jis iš tokio kaimelio kaip Kuršėnai, tai būtų didelis pasiekimas, – mano V. Janušauskas. – Kaip matau, konkurencija tarp centrų bus didelė. Tačiau mes Egidijaus Lietuvoje seniai nematėme.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Janušausko, E. Mockevičiaus tikslas – NBA. Jis nori ten žaisti ir to atkakliai siekia. Jei NBA įsitvirtinti nepavyks, krepšininkas dairysis į Europą.

D. Redikas turi ateiti į protą

V. Janušauskas yra pirmasis kito tituluoto kuršėniškio treneris – skandalingojo D. Rediko. Jo biografijoje – žygiai po naktinius klubus, kivirčai su treneriais, per rungtynes kilusios muštynės su Ernestu Ežerskiu. Krepšininkas dar labiau pagarsėjo, kai žaisdamas Latvijos „Jekabpils“, klubui pamelavo apie tėvo mirtį ir gavo kelias laisvas dienas.

REKLAMA

Galiausiai D. Rediko tėvas pasitraukė iš gyvenimo. Kol vyko vyro paieška, D. Redikas pateko į pareigūnų nemalonę – iš trijų žvaigždučių viešbučio paspruko nesusimokėjęs. Krepšininkas liko skolingas beveik 1,1 tūkstančio eurų.

Dovydo skandalus vainikavo sezonas Pasvalio „Pieno žvaigždėse“. Gynėjas apkaltintas pavogęs pinigus iš komandos taupyklės, į kurią krepšininkai metė pinigus, nepataikę baudų metimų. Galiausiai D. Rediką metams diskvalifikavo Lietuvos krepšinio lyga – dėl dalyvavimo lažybose.

„Dovydas nuvylė dėl atvejo su tėvuku, su kuriuo labai gražiai bendravome. Ir aš, kaip treneris, nesitikėjau, kad Dovydas galėjo taip pasielgti“, – stebėjosi V. Janušauskas.

REKLAMA

Pastarąjį sezoną 24-erių D. Redikas praleido „Arkadikos“ komandoje, žaidžianioje antrojoje Graikijos lygoje. Lietuvis čempionate buvo ketvirtas pagal rezultatyvumą (16,5 taško).

„Nežinau šitos lygos pajėgumo. Be to, su Dovydu per visą sezoną neteko nei susitikti, nei kalbėti, nei susiskambinti, – tikino V. Janušauskas. – Dovydas galėjo daug pasiekti, nes buvo laikytas vienu perspektyviausių žaidėjų po J. Valančiūno. Aš iš jo labai daug tikėjausi. Kaip ir visas Lietuvos krepšinio pasaulis.“

Pasak V. Janušausko, anksčiau D. Redikas buvo gerbiamiausias komandos vaikas, ekipos kapitonas, dar atkeklesnis nei E. Mockevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gaila, kad Vilnius, aktyvus sostinės gyvenimas jį pakeitė į tokį, kokį dabar žinome. Dovydas padarė žiaurią klaidą, bet, viliuosi, Graikijoje atsigaus. Jis jau vyras, tad, tikiuosi, gal pilnai ateis į protą“, – kalbėjo V. Janušauskas.

Jo teigimu, anksčiau D. Redikas, kaip ir E. Mockevičius, grįžęs į Kuršėnus, keliaudavo ne namo, o į sporto salę. Krepšininkas, griebęs kamuolį, valandą ar pusantros šlifuodavo metimus.

Kuršėnuose auga dar viena puiki karta

V. Janušauskas treniravo ne tik E. Mockevičių, D. Rediką, o ir Evaldą Aniulį. Jis – dar vienas auksinės Lietuvos kartos krepšininkas. Evaldas žaidė daugelyje savo amžiaus rinktinių ir triskart tapo Europos čempionu.

REKLAMA

25-erių E. Aniulis praėjusį sezoną baigė NKL žaidžiančioje Raseinių „Rasų“ komandoje.

Pasak V. Janušausko, Evaldas finansiškai parėmė jaunuosius Kuršėnų krepšininkus. Šiemet vaikinų, gimusių 2001-aisiais metais, komanda laimėjo Moksleivių krepšinio lygos (MKL) B divizioną ir iškopė į aukščiausiąjį – A.

Kuršėnų komanda apdovanota specialiu MKL „Metų iššūkio“ prizu.

„Po 1991–1992 metų vaikinų kartos auga dar viena nebloga komanda, – tikina V. Janušauskas. – Kuršėnuose krepšinis gyvuoja. Gaila, kad mažėja vaikų. Teko prarasti ir kelis perspektyvius 2001-aisiais gimusius vaikinus, kurie emigravo į Angliją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų