REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos mėnesį į Lietuvą atvyksta RY X – minimalistinių baladžių meistras iš Australijos. Daugeliui šio artisto gerbėjų Lietuvoje ši žinia buvo netikėta, bet maloni staigmena.

Liepos mėnesį į Lietuvą atvyksta RY X – minimalistinių baladžių meistras iš Australijos. Daugeliui šio artisto gerbėjų Lietuvoje ši žinia buvo netikėta, bet maloni staigmena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ry Cumingas – toks tikrasis atlikėjo vardas – pasakoja, kad pirmąją gitarą į rankas paėmė būdamas penkerių. Bet dar anksčiau jis atsistojo ant banglentės. Vandenyno platybės neišvengiamai paveikė ir jo kūrybą. Išsilaikyti ant bangos reikia gilaus susikaupimo, drąsos ir kartu pasikliovimo atsitiktinumu. Šios savybės būtinos ir kuriant muziką.

REKLAMA

Tiesa, RY X ne tik muzikuoja. Jis taip pat kuria poeziją ir į pasaulį žiūri pro kameros objektyvą. Viename savo eilėraščių jis rašo: „Gimiau saloje / nebuvo daug žmonių ar mašinų ten, kur keitėsi mano batų dydis / nedaug batų reikėjo avėti“. Nieko nuostabaus – vienas įdomiausių australų muzikos kūrėjų gimė saloje, kurios populiacija šiandien nesiekia ir 200 žmonių.

Nuotraukose jam taip pat svarbiau perteikti jausmą, o ne tiksliai sufokusuoti objektą. Jis pats režisuoja ir savo dainų vaizdo klipus. Juose daug vandens ir dangaus, erotikos ir sulėtinto šokio. Bet turbūt svarbiausia yra ta visa gaubianti ramybė. Meditacijos pojūtis vienija visą RY X kūrybą.

REKLAMA
REKLAMA

Ry Cumingas daug keliauja, bet stengiasi pernelyg nenutolti nuo įkvėpimą teikiančio vandenyno. Iš Australijos jo maršrutas driekiasi per Vokietiją, Džakartą, Kostą Riką, Los Andželą. Beje, Kosta Rikoje jį, grojantį bičiuliams, pirmą kartą pastebėjo leidybinės kompanijos atstovas.

Kad ir kur nuvyktų, jis užmezga ryšius ne tik su vandens sporto entuziastais, bet ir su vietinių muzikantų bendruomene. Ry pasakoja, kad skirtingos kultūros padėjo jam suprasti, kokia įvairi gali būti muzika, kiek įvairių būdų yra ją kurti ir atlikti. Nepamesdamas savo kelio, jis išbando įvairius stilius ir muzikos instrumentus. Dar 2010 m. savo tikruoju vardu jis įrašė debiutinį populiariosios muzikos albumą ir pelnė geriausio debiuto apdovanojimą australų muzikos apdovanojimuose. Vėliau su Franku Wiedemannu, pasivadinę „Howling“, išleido trumpametražį albumą „Berlin“. 2014 m. Ry tapo trio „The Acid“ nariu – pasirodė įrašas „Liminal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet svarbiausią savo muzikinį amplua kūrėjas atrado pasivadinęs RY X. Praėjusiais metais jis išleido 12 kūrinių albumą „Dawn“, kuriame sutelkta visa jo muzikos kvintesencija. Šiame įraše atsiskleidė ne tik kompozitoriaus ir multi-instrumentalisto talentas, bet ir vokalo įvairiapusiškumas. Trapus, beveik moteriškas falcetas jau tapo skiriamuoju RY X ženklu.

Tikrąją pavardę pakeitus nežinomuoju X, tarsi atsirado daugiau drąsos kalbėti iš pačių slapčiausių savo sielos kertelių. Todėl tai labai brandus ir asmeniškas albumas. Jame ne tiek ir daug žodžių, bet pati muzika labai išraiškingai pasakoja apie vienatvę ir liūdesį, meilę ir geismą.

REKLAMA

RY X sugeba išreikšti labai daug, panaudodamas labai mažai priemonių. Tai išskiria jį iš kitų kūrėjų ir muzikos prodiuserių. Dėl to jo muzikoje tiek daug lengvumo ir skaidrumo, viskas gryna ir išieškota. Nors jo baladės gimsta iš itin asmeniškų patirčių, jose palikta daug erdvės klausytojui. Tylos pauzes kiekvienas gali užpildyti savomis patirtimis ir jausmais.

Nors RY X dainos lėtos ir tylios, atliekamos tarsi pirštų galais, jose visada išlaikoma emocinė įtampa. Muzikantui pavyko suderinti retai suderinamus dalykus – atvirą, skausmingą, gilią muziką ir komercinę sėkmę.

REKLAMA

Įdomu, kad toks pats derinys buvo būdingas ir 10 dešimtmečio grunge‘o muzikai, ypač grupei „Pearl Jam“, kurią RY X vadina savo pirmąja muzikine meile. Dabartinė jo kūryba artima Jeffo Buckley, Jameso Blake‘o ar „Bon Iver“ klausytojams.

Grojant gyvai RY X ypač svarbus susitelkimas į dabarties akimirką. Jis sako, kad grodamas bando kuo mažiau galvoti ir kuo daugiau jausti. Pranciškonų vienuolyno kieme būtent publika bus tas vandenynas, iš kurios australų muzikos grynuolis semsis įkvėpimo. Jau greitai bus paskelbta, kas iš Lietuvos talentų „apšildys“ šį koncertą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų