REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas apsispręs dėl nuo liepos turinčio įsigalioti naujojo Darbo kodekso pataisų, kurioms yra pritarusi Trišalė taryba.

Seimas apsispręs dėl nuo liepos turinčio įsigalioti naujojo Darbo kodekso pataisų, kurioms yra pritarusi Trišalė taryba.

REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad dabartinės pataisos „nukreiptos į šiek tiek (kodekso) liberalumo sumažinimą“.

Seimas dar turės balsuoti dėl valdančiųjų noro įpareigoti darbuotojų atstovus - profsąjungas ar darbo tarybas - sudaryti konkrečių „neliečiamųjų“ sąrašus, į kuriuos patekusiems darbuotojams būtų taikoma apsauga dėl atleidimo iš darbo ir darbo sąlygų bloginimo.

Tai pat bus balsuojama, ar įpareigoti darbdavius streiko metu nepriimti naujų darbuotojų į streikuojančių darbuotojų vietas, išskyrus atvejus, kai bus „būtina užtikrinti minimalių paslaugų vykdymą, bet nėra galimybės to padaryti šio kodekso nustatyta tvarka ir sąlygomis“.

Seimas po svarstymo nutarė, kad visas kasmetines atostogas, kurias gyventojai bus sukaupę daugiau kaip už trejus darbo metus, reikės išnaudoti iki 2020 metų liepos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal naująjį kodeksą kasmetinės atostogos bus perskaičiuojamos darbo dienomis, už kiekvienas septynias kalendorines dienas atostogų suteikiant penkias darbo dienas kasmetinių atostogų (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) arba šešias darbo dienas už kiekvienas septynias dienas (jeigu dirbama šešias dienas per savaitę).

REKLAMA

Tiesioginė transliacija iš Seimo:

Darbuotojams bus suteikiama 20 darbo dienų atostogų (jeigu dirbama 5 darbo dienas per savaitę) arba 24 dienas (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę). Darbo ir kolektyvinės sutartys arba Vyriausybė galės nustatyti ilgesnės trukmės atostogas, pavyzdžiui, už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje.

Seimas nusiteikęs leisti laikinojo įdarbinimo įmonėms pagal naują, griežtesnę tvarką kurtis nuo 2020 metų liepos, nuo šių metų liepos 1-osios darbuotojai ir darbdaviai galės pasirašyti susitarimus dėl nekonkuravimo - tokias sutartis bus galima sudaryti dar galiojant darbo sutarčiai, o ne tik jai pasibaigus, bet ne ilgiau kaip dvejiems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 val., įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 val. per savaitę, neįskaitant papildomo darbo ir šio apribojimo netaikant budėjimui.

Darbo (pamainų) grafikai darbuotojams turėtų būti pranešami ne vėliau kaip prieš 7 dienas.

Naujoje Trišalėje taryboje bus po 7 Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovus.

Liberalesnis kodeksas buvo priimtas praėjusiais metais, tačiau į valdžią atėjus „valstiečių“ ir socialdemokratų daugumai jis buvo atidėtas pusmečiui, kad galėtų būti pataisytas. Pataisos buvo teikiamos atsižvelgiant į prezidentės veto išsakytas pastabas, bet pritarimo Trišalėje taryboje sulaukė tik nedidelė dalis šalies vadovės iškeltų klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų