REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atviri santykiai arba „open relationship“, kuomet pora draugauja, tačiau leidžia vienas kitam būti intymiai artimais ir su kitais, kai kuriuos žmones vilioja savo visiška laisve. Gali daryti tai, ką nori daryti tą akimirką, tavęs nevaržo jokie įsipareigojimai ir, atrodo, esi visiškai laisvas išreikšti savo meilę. Tačiau santykių ekspertai ir psichologai į tokius santykius žiūri atsargiai.

Atviri santykiai arba „open relationship“, kuomet pora draugauja, tačiau leidžia vienas kitam būti intymiai artimais ir su kitais, kai kuriuos žmones vilioja savo visiška laisve. Gali daryti tai, ką nori daryti tą akimirką, tavęs nevaržo jokie įsipareigojimai ir, atrodo, esi visiškai laisvas išreikšti savo meilę. Tačiau santykių ekspertai ir psichologai į tokius santykius žiūri atsargiai.

REKLAMA

„Atviri santykiai kaip idėja skamba labai viliojančiai, nes nėra nuosavybės, prievartos, tačiau realybėje tokie santykiai sukelia pavyduliavimą, neteisybės jausmą, nes žmonės prisiriša, nepaisant savo sprendimo. Atviri santykiai įmanomi tik tada, kai nėra jokio prisirišimo.

Atviri santykiai gali suteikti tokią idealią situaciją, kurios siekia svingeriai. Jie siekia tokios atviros laisvės, tačiau jie įsipareigoja neprisirišti. Kai man tenka dirbti su žmonėmis, dažniausiai vienas iš sutuoktinių pyksta, pavyduliauja arba skaičiuoja, kiek kartų – tu, kiek kartų – aš, ir atvirų santykių idėja paprastai neatlaiko patikrinimų. Ši idėja atlaikytų tik tuo atveju, jei sutuoktiniai būtų visiškai neprisirišę“, – tv3.lt kalbėjo psichologas-psichoterapeutas Olegas Lapinas.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra natūralu

Specialistas sako, kad žmogaus prigimčiai kaip ir žinduolių, kurie gyvena poromis, būdingi partneriški santykiai, todėl žmogui natūraliausia, pasak jo, gyventi su vienu partneriu ir įsipareigoti vienam.

REKLAMA

„Gamta išskyrė vyrą ir moterį, kaip stabiliausią vienetą būti kartu ir auginti vaikus. Žinoma, kad eksperimentai, nuėjimai į kairę visada egzistavo ir gyvūnų pasaulyje, ir žmonių, bet jie visada buvo priimamai neigiamai.

Psichologija ir fiziologija skatina prisirišimą, reikalingą palikuoniams auginti. Tad prisirišimas yra išskirtinis – kada tu man esi vienintelė, ir aš tau esu vienintelis. Priešingu atveju negaliu garantuoti mūsų vaikams šeimos, o tau – apsaugos. Jeigu tuo metu lakstysiu pas kitas, tai kita nuo manęs pagimdys, ir aš rūpinsiuos kitais, o tavimi nesirūpinsiu. Gamta tokius nukrypimus leidžia, bet psichologija juos smerkia ir žmonės dažniausiai į tai reaguoja labai neigiamai“, – sakė O. Lapinas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak psichologo, laimingi atviri santykiai teoriškai įmanomi ir yra žmonių, sakančių, kad norėtų tokių santykių, tačiau faktai rodo, kad tokie santykiai nepavyksta, nes žmonėms atsiranda prisirišimas, o su juo kyla savininkiškumas ir pavyduliavimas.

O. Lapinas taip pat nurodė, kad atviri santykiai priimtinesni vyrams, nes jie santykį dažniau supranta kaip vartojimą, o vartojimo prasme visada geriau palikti sau laisvę. Moterys santykius, kalba psichologas, dažniau supranta kaip įsipareigojimą.

Veda į beprasmybę

Psichologas sako, kad tie žmonės, kurie jaudinasi, jog santykiuose nebegalės būti laisvi, turės veikti iš pareigos, o ne iš meilės, yra kadaise padarę įsipareigojimą ir vėliau to pasigailėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės, kurie turėtų kaip ir mėgautis ta laisvų santykių laisve, iš tikro ja nesimėgauja – jie susiduria su atsakomybe. Jeigu, pavyzdžiui, donžuanas turi laisvų santykių ideo

logiją, jis anksčiau ar vėliau pradeda surinkti paskui save jo nekenčiančių moterų, kurias jis metė, eilutę. Taip pat prastėja jo lytinio gyvenimo kokybė, nes skuboti lytiniai aktai paprastai yra nekokybiški. Galiausiai tokiam žmogui atsiranda kaltės jausmas, nes jis nieko tikro, nieko rimto po savęs nepalieka. Vartotojiškas gyvenimas anksčiau ar vėliau tampa beprasmišku gyvenimu.

Tokie santykiai veda į beprasmybę, žmogus pradeda atbukti, nesuprasti, kas yra. Žmogus nesukuria jokio tikro ryšio, nors pagal savo brandą jam tokį ryšį jau pritiktų sukurti, jis jaučiasi nebrandus ir jam lieka toks nemalonus jausmas prieš žmones, kuriuos jis kažkada paliko, nors į jį buvo dedami lūkesčiai“, – nurodė O. Lapinas.

REKLAMA

Dažniausiai netenkina

Santykių ABC.lt konsultantas Šarūnas Mažuolis sakė nenorintis vertinti atvirų santykių: pasak jo, kol žmonės nedaro niekam žalos, gali daryti viską, ką tik nori. Visgi atviri santykiai, kalba santykių ekspertas, žmonėms dažnai atneša labai daug nemalonių jausmų ir problemų.

„Kyla klausimas: ar tikrai partnerius, esančius atviruose santykiuose, tai tenkina? Esu matęs variantų, kai žmogus sako, kad jį tenkina, bet slapta vienas iš jų būna nepatenkintas. Esu matęs vienetus porų, turinčių atvirus santykius. Taip, jie sako, kad yra laimingi, tačiau daug kas taip sako. Ar jie turi gyvenime daugiau spalvingo sekso? Taip. Ar tai juos daro iš principo laimingais? Nežinau“, – kalbėjo Š. Mažuolis.

REKLAMA

Kenkia moterims

Pasak jo, net ir tada, kai žmonės būna 100 proc. pasišventę santykiams, kartais jie nepavyksta, o kada yra visiškas atsipalaidavimas, Š. Mažuolio teigimu, žmogus nebesistengia dėl santykių ir nebėra šimtaprocentinio atsidavimo.

„Šimtaprocentinis atsidavimas tam partneriui, su kuriuo būni tuo metu, paskui – šimtaprocentinis kitam partneriui teoriškai įmanomas, tačiau praktiškai – nelabai. Visuomenėje patikrintas modelis taip neveikia. Žmogiškai žiūrint, mes vis tiek turime savinimosi aspektą, turime šimtaprocentinio atsidavimo aspektą, kuris žaidžia rimtą vaidmenį santykiuose. Taip pat reikia turėti omeny, kad žmonės turi nemažai baimės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas, atviri santykiai labiausiai kenkia moteriai, nes ji net neturi šanso kai kada su vyru bjauri, nes nepatogią moterį lengva palikti. Tada moteris nori nenori psichologiškai turi suklusti ir bailiai elgtis, kad tik neprarastų savo partnerio. Jei turėtume labai stiprius, labai brandžius žmones laisvuose santykiuose, būtų viskas gerai, bet aš labai stiprių ir labai brandžių žmonių nesu matęs daug“, – nurodo Š. Mažuolis.

Tinka vienetams

Santykių konsultantas nurodo, kad tikrai egzistuoja tokių žmonių ir porų, kurie gali būti atviruose santykiuose ir jiems tikrai yra gerai. Tai, sako Š. Mažuolis, dvasiškai brandūs ir stiprūs žmonės. Kita vertus, anot jo, dalis žmonių tiesiog įsivaizdina, kad yra labai dvasingi ir subrendę ir bando būti atviruose santykiuose, tačiau jiems nieko neišeina, nes iš tikro jie nėra tokie jau ir brandūs bei dvasingi.

REKLAMA

„Supaprastintai šnekant, dvasiškai brandi asmenybė gali būti atviruose santykiuose, nes meilė nesisavina, o dalinasi. Tai viena iš meilės apraiškų. Laisva ir dvasiškai brandi asmenybė pasirenka, ar būti intymiuose santykiuose tik su vienu žmogumi, ar su daugiau. Tačiau čia kalbame apie vienetų vienetus – tokių dvasiškai brandžių žmonių yra labai, labai nedaug“, – kalbėjo Š. Mažuolis.

Santykių ekspertas reziumavo: didžioji dalis žmonių meilę suvokia ne taip, kaip itin dvasingi ir brandūs žmonės, todėl atviri santykiai atneša labai daug pavojų. Š. Mažuolis pataria geriau neapsimesti kažin kaip dvasingais, o atvirus santykius vertinti labai atsargiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų