REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas įvertino rusų karinės komandos sulaikymą Lietuvoje

Kybartų kontrolės punkte, tranzitiniame traukinyje, ketvirtadienio vakarą buvo sulaikyta Rusijos karinė komanda. Politologas Linas Kojala teigia, kad to sureikšminti nevertėtų ir teigia, jog reagavimas rodo mokymąsi iš Ukrainos klaidų.

Kybartų kontrolės punkte, tranzitiniame traukinyje, ketvirtadienio vakarą buvo sulaikyta Rusijos karinė komanda. Politologas Linas Kojala teigia, kad to sureikšminti nevertėtų ir teigia, jog reagavimas rodo mokymąsi iš Ukrainos klaidų.

REKLAMA

„Jis turbūt atskleidžia tą įtampą, kuri tikrai pakankamai didelė ir mes stengiamės užbėgti už akių bet kokiems įmanomiems scenarijams“, - TV3 sakė Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius L.Kojala.

Specialistas teigia, kad buvo pasimokyta iš kitų klaidų. „Kai prasidėjo hibridinis karas Ukrainoje, kuris tęsiasi iki šiol, be abejo, buvo mokomasi iš tų klaidų, kurios padarytos ten ir stengiamasi išvengti bet kokio tokio panašaus scenarijaus pasikartojimo čia, Lietuvoje“, - teigė politologas.

„Pats incidentas nėra didelis, bet aš manau, kad tai mus turėtų patikinti – mūsų pareigūnai žino, ką daro, kontroliuoja situaciją ir neleis kilti didesniems incidentams“, - įsitikinęs Linas Kojala.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos karinės komandos Lietuvoje dažniau buvo sulaikomos prieš dešimtmetį. Tokių komandų nebuvo sulaikyta nei šiemet, nei pernai.

„Aš sudėčiau visa tai į vieną didelį faktą, kad mes turime įvairių grėsmių, šitas įvykis galbūt neturėtų būti traktuotinas kaip grėsmė, galbūt tai tiesiog klaida ar nesusipratimas, bet iš esmės mes jaučiame spaudimą įvairiais kanalais ir neturėtume koncentruotis į vieną ar kitą įvykį, o matyti platų paveikslą, ką mūsų pareigūnai labai kryptingai ir daro“, - sakė RESC vadovas.

REKLAMA

Kita vertus, anot politologo, verta žiūrėti į tai, ką darome mes patys. „Mes turime padaryti namų darbus, turime būti pasirengę įvairiems scenarijams, mes turime analizuoti, kas vyksta kaimynystėje ir tokiu atveju neturėsime ko baimintis“, - teigė Linas Kojala.

Apie 21 val. VSAT Pagėgių rinktinės Kybartų užkardos pasieniečiai Kybartų kontrolės punkte tikrino tranzitinį traukinį Karaliaučius - Maskva, įvažiuojantį į Lietuvą iš Karaliaučiaus.

Kartu su pasieniečiais šį traukinį tikrino ir Lietuvos kariuomenės Judėjimo kontrolės centro kariškis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrindami dokumentus jie išsiaiškino, kad viename kupė yra keturi Rusijos kariškiai, bet jie vilkėjo civiliais rūbais“, – BNS sakė G.Mišutis.

Pagal jų dokumentus buvo išsiaiškinta, kad jie yra 28, 32, 34 ir 36 metų Rusijos kariškiai, nors jie to ir nenurodė.

Kai vyksta karių grupė 4 ir daugiau tranzitu per Lietuvą, jie laikomi karine komanda, jiems reikia leidimo vykti per Lietuvą. Tokio leidimo Rusijos kariškiai neturėjo.

„Jiems buvo nurodyta išlipti iš traukinio, pasieniečiai surašė atsisakymą leisti kirsti valstybės sieną“, – BNS sakė G.Mišutį.

Prieš vidurnaktį Rusijos kariškiai kitu traukiniu buvo grąžinti į savo valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų