REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Socialdemokratai teigia nepritariantys Vyriausybės siūlymams įvesti „Sodros“ įmokų lubas, papildomo neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) atsisakymui, lengvatoms stambiam kapitalui.

 Socialdemokratai teigia nepritariantys Vyriausybės siūlymams įvesti „Sodros“ įmokų lubas, papildomo neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) atsisakymui, lengvatoms stambiam kapitalui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kritikos Vyriausybės penktadienį pristatytai mokesčių pertvarkai turėjo ir partijos lyderis Gintautas Paluckas, ir frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis.

REKLAMA

G.Paluckas „Facebook“ paskyroje sako, kad plane yra ir gerų dalykų, pavyzdžiui, NPD prilyginimas minimaliai mėnesinei algai (MMA) - 380 eurų, tačiau pasigenda didesnio kapitalo apmokestinimo, mažesnių mokesčių vartojimui bei siūlo bent triskart didesnes vaiko išmokas, pradedant nuo pirmojo.

„Gal dėl to, kad klausiau iš Briuselio, gal dėl to, kad lūkesčiai buvo didesni, bet įspūdis silpnokas“, - teigia G.Paluckas.

Abu socialdemokratai pasigenda didesnio kapitalo pajamų apmokestinimo, aiškumo dėl 100 eurų „Sodros“ grindų - anot socialdemokratų, reformos autoriai nepaaiškino, ar bus keičiamos taisyklės pensijų, motinystės, ligos ir nedarbo išmokų skaičiavime, kad uždirbantys minimalią algą mokėdami mažesnes įmokas nenukentėtų vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Jie taip pat siūlo įvesti progresinių mokesčių tarifą didelėms pajamoms.

Mokesčiai vartojimui nemažėja, o per didinamą akcizą dyzelinui net didėja“, - priekaištus Vyriausybei išsako G.Paluckas. Jis sako pritariantis tik siaurinimui asmenų rato, kurie gali įsigyti kuro su lengvatiniu akcizu.

Jie taip pat kritikuoja papildomo NPD atsisakymą turintiems vaikų ir vaiko išmokų dydžius - Vyriausybė siūlo už pirmus du vaikus mokėti po 30 eurų per mėnesį, o už trečią ir daugiau vaikų - po 75 eurus.

G.Paluckas siūlo „nesidangstyti fiskalinės drausmės įstatymais“ ir nustatyti 102 eurų mėnesines išmokas už kiekvieną vaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėtų būti atsakyta į klausimą, kokį tikslą sau keliame - ar kovojame su demografine padėtimi, kaip numatyta Vyriausybės programai - manau, kad suma turi būti nuo pirmo vaiko ir gerokai didesnė“, - partijos lyderiui antrina A.Palionis.

A.Palionis socialiai neteisingu vadina ir siūlymą įvesti 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus „Sodros“ įmokų lubas - jo manymu, tai naudinga ne darbuotojams, o tik darbdaviams: „Tai tikrai ne smulkiam verslui“.

Jis sveikina iniciatyvą įvesti „Sodros“ įmokų atostogas savarankišką veiklą pradedantiems asmenims, tačiau siūlo nustatyti ne metams, o ilgesniam terminui, pavyzdžiui, 2-aisiais metais leidžiant nemokėti 50 proc., 3-iaisiais- 25 proc. priskaičiuotų „Sodros“ įmokų.

REKLAMA

„Manau, kad tikrai nepritarsime. Tuo labiau, kad šis planas ir yra pristatytas diskusijoms. Manau, kad taip“, - sakė A.Palionis, paklaustas, ar sieks įtikinti koalicijos partnerius atsižvelgti į visus socialdemokratų siūlymus.

Valdantieji socialdemokratai plačiau pristatytas reformas žada aptarti kitą savaitę rengiamoje konferencijoje, į kurią kviesis ir finansų ministrą Vilių Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų