REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei svarstant panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams, viešbučių asociacijos vadovė teigia, kad tai gali stabdyti tarptautinių tinklų investicijas, o viešbučiai gali tapti nekonkurencingi. Analitikas prognozuoja, kad dėl lengvatos panaikinimo dar bus daug ginčų.

Vyriausybei svarstant panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams, viešbučių asociacijos vadovė teigia, kad tai gali stabdyti tarptautinių tinklų investicijas, o viešbučiai gali tapti nekonkurencingi. Analitikas prognozuoja, kad dėl lengvatos panaikinimo dar bus daug ginčų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė teigia, kad didesnis PVM suduotų smūgį visam sektoriui - jam reikės pergalvoti verslo planus, dalis planuotų investicijų gali būti sustabdytos.

REKLAMA

„Vien kalbos jau daro begalinę žalą europiniame kontekste ir investicijų plotmėje. Mums buvo praeitos Vyriausybės ir prezidentės pažadėta 2015 metais, kad mokesčiai išliks stabilūs, kad niekas nebekeis, nes nuo 2008 metų PVM pasikeitė penkis kartus, čia būtų šeštas kartas. Jau nežiūrint į tai, kad mes iškrentame iš konkurencinio konteksto, nes mums svarbūs kaimynai, kurie turi 7-12 proc. PVM, tai mes nekonkurencingi daromės. (...) Prasidėjo investicijos, 20 naujų viešbučių, 0,5 mlrd. investicijos prie esamos mokestinės bazės. Tarptautiniai tinklai ateina pasiskaičiavę, verslo planai sudaryti, su bankais jau susiderėta, tai visą tai reikia keisti“, - BNS sakė E. Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, nors valdžia viešbučius kaltina nemažinant kainų, sumažėjus PVM, situacija yra kitokia - statistika rodo, kad Lietuvoje viešbučių kainos, neskaičiuojant mokesčių ir pusryčių, yra mažiausios Europoje.

„Didžiųjų viešbučių vidutinė nakvynės kaina Lietuvoje yra 57 eurai, Latvijoje - 65 eurai, Estijoje - 74, Europoje - 110, Šiaurės Europoje - 113 eurų, tai apie ką mes kalbame?“, - teigė E. Šiškauskienė.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas prognozuoja, kad dėl lengvatos panaikinimo kils daug ginčų.

„Dėl siūlymo atsisakyti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo viešbučių paslaugoms matysime nemažą šaršalą. Tai yra pakankamai sparčiai augantis sektorius ir didžioji dalis Europos Sąjungos turi lengvatą apgyvendinimo paslaugoms“, - BNS teigė T. Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius sako nepritariantis Vyriausybės siūlymui panaikinti PVM lengvatą viešbučiams.

„Konkuruojame regione dėl turistų srautų (...). Tarifo keitimas man asmeniškai kelia abejonių, turint omenyje numatomus vystyti projektus, bet Finansų ministerija turėjo savo argumentų. Man tai kelia klausimų, bet manau, kad diskusijos dėl to dar vyks“, - penktadienį spaudos konferencijoje sakė M.Sinkevičius.

Anot jo, PVM tarifas Lenkijoje yra 8 proc., Latvijoje - 12 proc., Estijoje - 9 proc. Turizmo įtaka Lietuvos bendrajame vidaus produkte (BVP), pasak ministro, sudaro 5,3 proc., Latvijoje - 9 proc., Estijoje - 16 procentų.

REKLAMA

Penktadienį oficialiai pristatytame mokesčių pertvarkos plane Vyriausybė siūlo atsisakyti lengvatinio 9 proc. PVM viešbučiams. Anot Finansų ministerijos, ši lengvata nenaudinga vartotojams ir neturi įtakos turistų srautams.

Arvydo Avulio valdoma bendrovė „Hanner“ buvusio Žalgirio stadiono teritorijoje Vilniuje šiuo metu už 20 mln. eurų stato 200 kambarių viešbutį „Courtyard by Marriott“, šalia - „Merko statyba“ už 40 mln. eurų stato 164 kambarių viešbutį „Ibis“. Be to, už 19 mln. eurų plečiamas „Radisson Blu Hotel Lietuva“ viešbutis sostinės Konstitucijos prospekte.

Viešbučiams 2002-2008 metais buvo taikytas 5 proc. PVM, o 2011 metais vieneriems metams jis padidintas iki 9 proc. 2012 metų pradžioje lengvata buvo panaikinta, o nuo 2015 metų pradžios sugrąžinta ir 9 proc. tarifas galioja iki šiol.

Įprastas PVM tarifas yra 21 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų