REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio lyderiai piktai reagavo į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ketvirtadienio pareiškimą, kad Jungtinės Valstijos, antra pagal taršą anglies dvideginiu valstybė pasaulyje, traukiasi iš 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimo.

Pasaulio lyderiai piktai reagavo į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ketvirtadienio pareiškimą, kad Jungtinės Valstijos, antra pagal taršą anglies dvideginiu valstybė pasaulyje, traukiasi iš 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) priešakyje lyderiai piktinosi „klaidingu“ D.Trumpo sprendimu ir žadėjo ginti susitarimą, kurį vadino gyvybiškai svarbiu planetos ateičiai.

REKLAMA

Žengdamos išskirtinį žingsnį, trys didžiausios žemyninės Europos ekonomikos – Vokietija, Prancūzija ir Italija – paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo kritikuoja D.Trumpo sprendimą ir atmeta jo pasiūlymą iš naujo derėtis dėl šio susitarimo.

„Su apgailestavimu žvelgiame į Jungtinių Valstijų sprendimą“, – sakoma pareiškime, kuriame Paryžiaus susitarimas dėl atmosferos taršos anglies dvideginiu mažinimo vadinamas „gyvybiškai svarbiu mūsų planetai, mūsų visuomenėms ir mūsų ekonomikoms“.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame tvirtai įsitikinę, kad dėl šio susitarimo negalima derėtis iš naujo“, – pridūrė minėtos Europos šalys, turėdamos omenyje D.Trumpo pareiškimą, kad Vašingtonas derėtųsi dėl naujo susitarimo.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) paskambino D.Trumpui išreikšti savo nusivylimo JAV sprendimu, bet sakė, kad jį įkvepia „visame pasaulyje didėjantis postūmis kovoti su klimato kaita ir pereiti prie „švaraus“ augimo ekonomikų“.

Meksikos ministrai sakė, kad pasaulis turi „moralinį imperatyvą“ vykdyti Paryžiaus klimato susitarimo įsipareigojimus, o Brazilijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad yra susirūpinusi ir nusivylusi dėl Vašingtono sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venesuela ir Argentina taip pat smerkė JAV sprendimą.

Fidžio premjeras Voreqe Bainimarama (Vorengė Bainimarama), kuris vėliau šiais metais vadovaus Jungtinių Tautų klimato deryboms Vokietijoje, D.Trumpo pranešimą pavadino „labai nuviliančiu“. „Nors gaila dėl Amerikos lyderiavimo praradimo, ši kova toli gražu nesibaigė“, – sakė jis.

Neįprastai griežtuose komentaruose Japonijos aplinkos ministras Koichi Yamamoto (Koičis Jamamotas) sakė: „Tarsi jie būtų atsukę nugarą žmonijos išminčiai. Be to, kad esu nusivylęs, taip pat esu piktas.“

REKLAMA

„Padaryk mūsų planetą vėl didžią“

Prancūzijos prezidentūra pranešė, jog naujasis šalies lyderis E.Macronas paskambino D.Trumpui pasakyti, kad Paryžiaus susitarime „dėl nieko negalima derėtis“.

Prancūzija ir Jungtinės Valstijos „toliau dirbs kartu“, tačiau ne dėl klimato kaitos, nurodė Eliziejaus rūmai.

Per televizijos transliaciją E.Macronas sakė manantis, kad D.Trumpas padarė istorinę klaidą, ir pakvietė nusivylusius JAV klimatologus bei verslininkus atvykti dirbti Prancūzijoje.

„Jie Prancūzijoje ras antrą tėvynę, – sakė jis. – Kviečiu juos: atvažiuokite ir dirbkite čia, su mumis, ... drauge dėl konkrečių sprendimų mūsų klimatui, mūsų aplinkai.“

REKLAMA

Kandžiai perfrazuodamas nacionalistinį D.Trumpo rinkimų kampanijos šūkį, E.Macronas paragino klimato gynėjus „padaryti mūsų planetą vėl didžią“.

Pasak D.Trumpo, Amerika traukiasi iš susitarimo, primetusio „drakonišką finansinę bei ekonominę naštą“, kuri jai atsieina milijonus darbo vietų ir milijardus dolerių.

Susitarimas yra „labai neteisingas“ Jungtinėms Valstijoms ir naudingas kitoms didelėms teršėjoms, tokioms kaip Kinija ir Indija, tvirtino prezidentas.

Berlyne Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė apgailestavimą ir paragino tęsti „klimato politiką, kuri saugo mūsų pasaulį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) D.Trumpui pasakė, kad klimato susitarimas yra apsauga būsimoms kartoms, pranešė Dauningo gatvė.

„Paryžiaus susitarimu nustatomos teisingos pasaulinės gairės būsimų kartų klestėjimo ir saugumo apsaugai, išlaikant energiją prieinamą ir saugią mūsų piliečiams bei verslui“, – telefonu D.Trumpui pasakė T.May.

Pasak Naujosios Zelandijos klimato kaitos ministrės Paulos Bennett (Polos Benet), „tiek daug to, ką pasakė (D.Trumpas), yra neteisinga“. Ministrė teigė, jog Amerika nemoka neproporcingos kainos.

REKLAMA

Tuo tarpu Australijos aplinkos ir energetikos ministras Joshas Frydenbergas (Džošas Fraidenbergas) sakė, kad susitarimas yra prasmingas net ir be Vašingtono dalyvavimo.

Žaliųjų pyktis

Aplinkosaugos grupė „Climate Action Network“ sakė, jog Amerikos pasitraukimas „rodo, kad Trumpo administracija absoliučiai nesutaria ir su tikrove, ir su likusia pasaulio dalimi“.

„Deja, pirmieji nuo šio neprotingo sprendimo nukentės Amerikos žmonės, – paskelbė klimato aktyvistų aljansas. – Šis veiksmas absoliučiai prieštarauja jų svarbiausiems interesams: jų sveikatai, saugumui, maisto tiekimui, darbo vietoms ir ateičiai.“

REKLAMA

Su skurdu kovojanti organizacija „Oxfam France“ šį sprendimą pavadino „gėdingu ir neatsakingu, paniekinančiu žmones ir pasaulio taiką“.

Mokslo bendruomenėje prestižinė Britanijos Karališkoji draugija sakė, kad D.Trumpo sprendimas trukdys JAV inovacijoms „švaresnių“ technologijų srityje.

„Ateitis yra naujesnės, „švaresnės“ ir atsinaujinančios technologijos, o ne iškastinis kuras, – sakė Draugijos prezidentas Venki Ramakrishnanas (Venkis Ramakrišnanas). – Tokios technologijos taip pat padės mūsų kovoje su oro tarša ir visame pasaulyje užtikrins didesnį energetinį saugumą. Prezidentas Trumpas neiškelia Amerikos į pirmą vietą, jis ją pririša prie praeities.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų