REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šratasvydininkus prieš savaitę miške prie Nemenčinės sulaikę pareigūnai reagavo tinkamai, teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

 Šratasvydininkus prieš savaitę miške prie Nemenčinės sulaikę pareigūnai reagavo tinkamai, teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano galva, iš to, ką mes girdėjome, pareigūnai reagavo tinkamai, šiandien mes išklausėme policijos, Vidaus reikalų ministerijos, Valstybės saugumo departamento informaciją, problema nėra tokia paprasta“, – BNS po komiteto posėdžio trečiadienį sakė V.Bakas.

REKLAMA

Komitetas uždarame posėdyje aptarė pareigūnų veiksmus per operaciją, kuomet pasitelkus antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus gegužės pabaigoje buvo sulaikyti 12 vyrų su šratasvydžio ginklais. Policijos departamentas informavo, kad vyrai su savimi turėjo po kelis ginklus, kurie savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikrų ginklų, dalis jų vilkėjo maskuojančius kombinezonus.

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus Dariaus Jauniškio teigimu, tai buvo „tipinė Rusijos desantininkų uniforma“, kaip ir ginklai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vien tas faktas, kad jie rengiasi rusiška uniforma ir nešioja rusiško tipo ginklus, kurie labai sunkiai atskiriami, tikri ar ne, netgi iš artimesnio atstumo, dabartinio hibridinio karo ir visų įtampų kontekste atrodo mažų mažiausiai keistai“, – BNS po komiteto posėdžio sakė D.Jauniškis.

„Mes jau nuo2015 metų kalbame, kad šratasvydžio klubai kelia tam tikrą grėsmę, ir netgi viešoj erdvėj irgi pasakojami tie dalykai ir pabrėžiama, kad kai kurie iš tų narių yra buvę ir Kaliningrade, ir Baltarusijoje“, – pabrėžė D.Jauniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, ar bent vienas iš sulaikytųjų buvo papuolęs į VSD akiratį, departamento vadovas sakė negalintis atsakyti į klausimą, argumentuodamas vykstančiu ikiteisminiu tyrimu.

VSD metiniame grėsmių vertinime 2015 metais buvo įvardinti ir Lietuvoje veikiančių šratasvydžių klubų nariai, pasak ataskaitos, vykę į turnyrą Karaliaučiuje, kur buvo mokoma Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos,

Žvalgybos ataskaitoje teigta, kad neįvardytų klubų nariai „imitavo Rusijos specialiųjų pajėgų taktiką ir treniravosi su Rusijos ir Baltarusijos šratasvydžio komandomis“. „Tokiuose renginiuose dalyvaujantys šratasvydžio klubų nariai išmoksta Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos, šie įgūdžiai gali būti panaudoti vykdant realius karinius veiksmus su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis“, – teigta VSD dokumente.

REKLAMA

Komiteto vadovas V.Bakas pažymi, kad būtina užtikrinti tiek visuomenės, tiek šratasvydžio entuziastų saugumą, nes dauguma jų visiškai nesusiję su Lietuvai nedraugiška veikla.

„Tai laiko praleidimo būdas, bet įvykiai Ukrainoje ir maskuotė parodė, kad labai svarbu susirasti balansą tarp malonumų, žmonių interesų ir saugumo. Manau, per artimiausią mėnesį visuomenėje galėsime diskutuoti apie sprendimų projektus ir mes tikrai atrasime gerą sprendimą“, – sakė V.Bakas.

Anot jo, Vidaus reikalų ministerija įpareigota parengti teisės aktų projektus, kurie užtikrintų šratasvydžio klubų savireguliaciją.

REKLAMA

Pareigūnams prieš porą savaičių sulaikius šratasvydininkus, kai kurių sulaikytųjų gyvenamosiose patalpose atliktos kratos, jų metu rastas tikras nelegalus ginklas, šaudmenys ir galimai savadarbiai sprogstamieji įtaisai.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų