REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pat socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų daug klausimų kėlęs faktas, kad G.Paluckas nėra Seimo narys, vėl lenda į pirmą planą. Prieš kelias dienas premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad socialdemokratams būtų paprasčiau, jei atsiradusi galimybei jis siektų Seimo nario mandato. Pats partijos pirmininkas tokio pasiūlymo kratosi, tačiau atmesti negali.

Nuo pat socialdemokratų partijos pirmininko rinkimų daug klausimų kėlęs faktas, kad G.Paluckas nėra Seimo narys, vėl lenda į pirmą planą. Prieš kelias dienas premjeras Saulius Skvernelis patikino, kad socialdemokratams būtų paprasčiau, jei atsiradusi galimybei jis siektų Seimo nario mandato. Pats partijos pirmininkas tokio pasiūlymo kratosi, tačiau atmesti negali.

REKLAMA

Laisva Seimo nario vieta gali atsirasti, jei iš socialdemokrato Mindaugo Basčio po apkaltos bus atimtas Seimo nario mandatas. Socialdemokratų frakcijos nariai pritaria, kad būtų paprasčiau, jei partijos pirmininkas dirbtų Seime.

Dviračiu greičiau, nei per Šakius?

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, dabar užimantis Vilniaus vicemero poziciją, tikino, kad jam keistas konkretus politikų žinojimas, kas jų partijai būtų geriau. Jis, paklaustas, ar planuoja atsiradus progai kandidatuoti į Seimą, teigia, kad tai yra partijos pasirinkimas.

„Labai įdomiai gaunasi, kad visi aplinkui žino ir numano, kas socdemams būtų patogiau, o kas ne. Mes patys apsispręsime, kas kandidatuos, jei jau taip pasibaigtų M.Basčio apkaltos procesas. Mes patys apsispręsime, kas ir kaip kandidatuos. Man kartais net nebūnant Seimo nariu, būnant žmogumi iš šalies, jaučiuosi tvirčiau ir stipriau. Nes galiu laikytis tvirtesnės pozicijos, nebijoti tam tikros trinties, nes tai yra normalus politiniai procesai. O kai jau esi to politinio darinio dalimi ir tenka sėdėti prie vieno bendro stalo, jau gali pradėti ir vengti tų politinių trinčių. Mes patys apsispręsime, kas ir kaip“, - tikino socialdemokratų partijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat tikino, kad per mėnesį, kai tapo partijos lyderiu, problemų su Seime dirbančia partijos frakcija nebuvo.

„Frakcija už nugaros neveikia. Frakcijoje mes sutariame, nors turiu prisipažinti, kad turėjau nuogąstavimų, kaip čia pavyks tą sklandų bendradarbiavimą užmegzti. Bet galiu pasakyti, kad kol kas su frakcija jokių problemų nematau“, - pasakoja G.Paluckas.

REKLAMA

M.Bastys į Seimą pateko laimėjęs Zanavykų vienmandatėje apygardoje, tad G.Paluckas nemato itin daug galimybių, siekti posto būtent šiame čia.

„Man nuo savivaldybės su dviračiu per upę patogiau atvažiuoti. O net per Šakius mane į Seimą atvesti, kelias tolokas. Ir eiti į vienmandatę, kurios paskui atstovauti negalėsiu, nes nieko bendro neturiu, yra truputį keistoka, bet partijos valia tai bus daroma“, - galimybės neatmetė G.Paluckas.

Frakcija partijos lyderio Seime lauktų

Seimo pirmininko pavaduotoja, socialdemokratė Irena Šiaulienė tikina, kad frakcijoje dirbasi gerai, nors partijos pirmininkas Seime tikrai nepamaišytų.

REKLAMA
REKLAMA

„Normaliai sekasi dirbti, bet partijos pirmininkui tikrai būtų sveika (Seime dirbti aut.past.), kitas tonas būtų visam politiniam procesui. Dalyvavimas truputį kitoks būtų. Ir pritartume, kad jis Seimo nariu taptų. Nes jis dabar yra savivaldybės lygmenyje, nors ir dabar jis dalyvauja frakcijos posėdžius ateina. Ir tada jis būtų pilnai veikiantis asmuo. Viena yra stebėti, o visai kita yra pačiam dalyvauti procesuose. Pavyzdžiui įsivaizduoti apie žurnalisto darbą ir pačiam dirbti. Gi du skirtingi dalykai yra“, - pasakoja I.Šiaulienė.

„Nėra tokios tendencijos, kad už nugaros kažką pirmininkui darytume. Visi tariamės bendrai, dėl bendrų strategijų, principų ir balsavimų. Gi dalyvauja pasitarimuose, nėra eliminuojamas. Tik jei Seime būtų, jis taptų pilnakrauju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų frakcijos narys Juozas Olekas taip pat teigia, kad nors darbas vyksta sklandžiai, tačiau džiaugtųsi, jei jis dirbtų Seime.

„Mums sekasi gerai frakcijoje. Partijos pirmininkas yra su mumis, turime bendrus posėdžius, jis juose dalyvauja. Tikrai randame būdą kaip išspręsti. Mes visada priimsime, džiaugsimės, jei būsime visi kartu“,- tv3.lt naujienų portalui sako J.Olekas.

Partijos pirmininko batai kol kas trina

Mykolo Romerio universiteto lektorė Rima Urbonaitė teigia, kad svarbiausias yra partijos pirmininko autoriteto klausimas.

„Žinoma, situacija, kai nesi Parlamente ir nesi jo narys, tai nėra tas pats, kas vaikščiojimas į frakcijas. Jis turėtų daugiau galimybių suprasti, kas vyksta. Ir turėtų geresnę galimybę bendrauti su tais pačiais partijos nariais, kurie yra Seime. Akivaizdu, kad tai atvertų daugiau galimybių. Bet iš kitos pusės, galimybės neateina su Seimo nario kėde, tai ateina su tuo, kiek politikas kartu turi ir autoritetą“, - pasakoja politologė R.Urbonaitė

REKLAMA

Politologės nuomone, kol kas atrodo, kad G.Paluckui partijos pirmininko batai nėra itin patogūs.

„Reikia klausti, ar jis yra pirmininkas, kuriam pavyko laimėti rinkimus. Ar tas pirmininkas, kuris turi ne tik žinomumą, bet ir autoritetą. Panašu, kad G.Paluckas apšilinėja kojas ir bando matuotis tuos naujus batus. Bet panašu, kad tie batai kol kas truputį trina. Panašu, kad nėra taip paprasta įsivažiuoti ir dar sunkiau yra užsitarnauti tą autoritetą. Nes kol kas atrodo, kad vyresnieji partijos nariai žvelgia į jį kaip į jaunuolį, kuriam suteiktas šansas“, - situaciją vertina politologė.

Pašnekovė, paklausta apie partijos pirmininko galimybę Seimo mandato siekti M.Basčio rinkiminėje apygardoje, tikina, kad rinkimų nelaimėjus ir į Seimą nepatekus, tektų išgyventi skaudų smūgį.

REKLAMA

„Bet jei vis dėl to rinkimai atsirastų, tada klausimas, ar jam nevertėtų pabandyti savo jėgas. Bet vėlgi, reikia prisiminti, kad tai vyks Šakiuose. O M. Bastys ir yra iš ten. Vienmandatėse apygardose tai yra svarbus faktas. O čia G.Paluckas rinkėjams nukristų tarsi iš dangaus: nematytas ir ryškiai nežinomas veikėjas. Gal tada reikėtų stipraus partinio palaikymo, nes jei jam nepasiseka, tai būtų labai stiprus smūgis. Dėl to jis turi įsivertinti rizikas. Nes dabar jam, kaip socialdemokratų vilčiai pralaimėti, tai tikrai tai neliktų nepastebėta“, - įžvalgomis dalinasi R.Urbonaitė.

Komisijos sprendimas bus iki birželio 1 dienos

Socialdemokratų frakcijos nariui Mindaugui Basčiui apkalta inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

Išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą M.Basčiui dėl ryšių su Rusijos naudai dirbančiais asmenimis, komisija turi patvirtinti iki birželio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų