REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Aurelija Katkuvienė (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Net jeigu nedirbate su slapta informacija, jūs galite būti Kremliaus taikinyje, ieškant priešiškų šalių žvalgams reikalingos informacijos. Kontakto su agentu jie ieško be skrupulų ir dažniausiai pasinaudoja jūsų silpnybėmis.

38

Net jeigu nedirbate su slapta informacija, jūs galite būti Kremliaus taikinyje, ieškant priešiškų šalių žvalgams reikalingos informacijos. Kontakto su agentu jie ieško be skrupulų ir dažniausiai pasinaudoja jūsų silpnybėmis.

REKLAMA

„Kalbam apie tuos, kurių viešai nesimato plikų akimi. Gal net šitoje salėje turime svečių“, -„LOGIN“ konferencijoje susirinkusiems tikino VSD Strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Katkuvienė.

„Apie tai kuriami filmai ir rašomos knygos, atrodo, kad viskas yra gražu: nuotykiai, gražūs vyrai ir moterys. Bet realybė visai kitokia“, - apie priešiškai nusiteikusių šalių žvalgus sakė žvalgybos pareigūnė.

Žvalgų priedangos būdai

A.Katkuvienė tikina, kad Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos dirba kartu. Ir būtent šios šalys yra suinteresuotos veikti prieš mūsų šalį.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas veikia mūsų šalyje? Metai iš metų yra 2 šalių veikiančios žvalgybos – Rusijos - FSB, GRB, SVR ir Baltarusijos KGB. Tačiau reikia žinoti, kas jos veikia kaip viena. Jos dalinasi informacija. Jie būna gerai paruošti, žino kalbą, pasiruošę veikti prieš mūsų šalį“, sako pareigūnė.

REKLAMA

Aurelija Katkuvienė susirinkusiems pristatė ir populiariausius žvalgų priedangos būdus. Tai gali būti diplomatai, tačiau lygiai taip pat gali būti ir su žurnalistai, verslininkai, studentai. Rusijos žvalgyboms būdingos ir fiktyvių asmenybių naudojimas. VSD žvalgybos pareigūnė priminė ir prieš kelerius metus visuomenėje plačiai aptarinėjamą Anos Chapman istoriją. Dailios išvaizdos žvalgės priedanga truko kelerius metus, tačiau buvo itin sėkminga.

Agentu ne gimstama, o tampama

Visiškai nesvarbu, kokiais metodais veikai - tikslas yra informacijos rinkimas. Nuo aukščiausių valstybės vadovų, nuotaikos politinėse partijoje, verslo, strateginių objektų būklės ir plėtros, įmonės, atliekami tyrimai, išradimai. Interesų sritys yra plataus spektro.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai taikiniu tampa tie, kurie dirba su įslaptinta informacija. Tačiau ilgaamžė praktika parodė, kad lengviau yra prieiti ne prie vadovo, o prie žmonių, esančių greta. „Jų taikinys yra mūsų šalies potencialas – jauni, gerai besimokantys žmonės“, - tikina A.Katkuvienė.

„Žvalgai pradinę informaciją renkasi socialiniuose tinkluose – „Google“, „Facebook“ ar „Linkedin“, taip pradedamas kurti portretas. Tada yra perinama prie kontakto paieškos. Tam ruošiamasi itin stipriai. Dažniausiai kontaktas yra užmezgamas viešojo vietoje. Taikiniui dažniausiai pasirodys, kad susitikimas ir pažintis yra atsitiktinė, tačiau jis visada būna suplanuotas. Kai kontaktas užmezgamas, pradedama ieškoti bendrų interesų, pomėgių. Kuriama didelė draugystė. O tada jau įvyksta užverbavimas – taikomasi į objekto silpnybes, tenkinami jo neišpildytos svajonės ar lūkesčiai“, - visą verbavimo procesą nupasakoja žvalgybos pareigūnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tą akimirką, kai informaciją perduodate, jūs tampate kažkieno žaidimo dalimi. Žvalgas įgyja naują agentą. Jais yra pamažu tampama, o ne gimstama.

Privalu įsivertinti silpnybes

VSD žvalgybos pareigūnė A.Katkuvienė pasidalino ir patarimais, kaip apsisaugoti nuo priešiškų šalių žvalgybų dėmesio.

„Vykstant į Rusiją, ar Baltarusiją, geriausiai jokios technikos nesivežti. O jautrią informaciją turėti geriausia popierine versija. Reikėtų pagalvoti ir apie elgesį tose šalyse. Jeigu sulaukėte ypatingo kitos lyties dėmesio, sukluskite, gal čia viskas vyksta ne dėl to, kad jūs esate nuostabūs“, - situaciją apibūdina A.Katkuvienė.

A.Katkuevienė tikino, kad kartą per metus reikėtų pasidaryti tylų gyvenimo auditą, įsivertinant savo silpnybes ir paslaptis.

REKLAMA

„Reikia įsivertinti ir savo draugų ratą. Ne paranojiškai, bet realiai. Gal neseniai atsirado žmogus, su kuriuo labai malonu bendrauti. Gal jaučiate, kad tikrai ne viskas yra gerai. Taip pat reikia įsivertinti savo finansinę padėti, asmenybės savybes, prisiminti visą galima kompromituojančią informaciją. Gal turite nelegalių pomėgių, gal verslo paslapčių, neįvertintų darbinių lūkesčių. Įvardinkite ir tai, ar turite žalingų įpročių. Jums reikia patiems žinoti, kokia yra jūsų silpnoji vieta“, - patarimus vardino žvalgybos pareigūnė.

Žvalgybos pareigūnė taip pat pasidžiaugė, kad VSD beveik kiekvieną dieną sulaukia skambučių, kurie rodo, kad Lietuvoje yra pastabių žmonių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų