REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Seimo posėdžių salėje bus sprendžiama, kokias alkoholio ribojimo įstatymo svarstyti toliau ir artėti prie jų priėmimo. Bet šiandien spręsis ne tik šis klausimas. Įžvelgiamas ir grėsmingas koalicijos susidūrimas.

Šiandien Seimo posėdžių salėje bus sprendžiama, kokias alkoholio ribojimo įstatymo svarstyti toliau ir artėti prie jų priėmimo. Bet šiandien spręsis ne tik šis klausimas. Įžvelgiamas ir grėsmingas koalicijos susidūrimas.

REKLAMA

Įstatymų pataisų iniciatorių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partneriai socialdemokratai pritaria tikrai ne visoms jų pataisomis. O valstiečių aukščiausios galvos jau ne kartą pasakė, kad Seimo salėje bus brėžiamas ir tolimesnis politinių partijų bendradarbiavimas.

Visgi, MRU docentas Vytautas Dumbliauskas tikina, kad nors tai tėra valstiečių noras šantažuoti tyliuosius socialdemokratus, R.Karbauskio noras Lietuvą valdyti kaip Naisius jam atrodo itin keistas.

Pribaigs R.Karbauskio reputaciją?

Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas prognozuoja, kad visuomenės susipriešinimą keliančios R.Karbauskio idėjos bus jo politinės karjeros pabaiga.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad R.Karbauskis gąsdina. Nes koalicijos iširimas nėra realus, kas valstiečiams beliktų eiti su Tėvynės sąjunga? Taip jiems būtų prasčiau. Manau, kad čia yra lengvas šantažas. Nes R.Karbauskis mato, kad tai, ką jie sumanė nelabai praeina, nes socialdemokratai nepritaria. O jeigu jau bendrai kalbant, tai manau, kad visas alkoholio ribojimas pribaigs jo politinę reputaciją. Nes panašu, kad šitaip sukelti išsilavinusią visuomenę dalį prieš save. Čia yra tokia klaida, kad net sunku protu suvokti“, - tikina politologas.

REKLAMA

MRU docentas taip pat įžvelgia, kad pasirinktos priemonės tikslo nepasieks, o tik dar labiau supykdys visuomenę.

„Manau, kad ir tie, kurie balsavo už valstiečius, tikrai nesidžiaugs, jei alkoholis pabrangs. Tai tikrai nėra išeitis. Pavyzdžiui, rusų žiniasklaidoje yra dažnai cituojama tokia tautosaka: vaikai sako tėvui „tėveli, degtinė pabrango, gal tu mažiau gersi?“, o tėvelis atsako „ne, vaikučiai, jūs mažiau valgysite“. Tai labai išmintingai pasakyta. Alkoholio pabrangimas alkoholikui nieko nereikš, jis tiesiog labiau skriaus šeimą.

Ir ekspertai dabar sako, kad negalima branginti, nes Baltarusijoje, Lenkijoje ir net Latvijoje alkoholis yra pigesnis. Lietuviai moka virti. Tas brangimas niekam nepatiks, kas čia Lietuvoje fontanus uždirba? Aš suprantu, kad mažinti prieinamumą, bet tik ne branginimą. Manau, kad supykdys ir tą masę, kuri balsavo už juos. Ir tas kovojimas su legaliu, kultūringu gėrimu, kada žmonės vyno taurę geria. Čia tiesiog liūdna“, - tikina politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva yra ūkininko eksperimentiniai triušiai?

Vytautui Dumbliauskui taip pat nuostabą kelia ir valstiečių lyderio R.Karbauskio užmojis nebus veiksmingas.

„Man tai iš viso keistai atrodo. Prigalvojo R.Karbauskis kažkokių keistų diletantiškų konstrukcijų, išbandė viską Naisiuose ir bando tai taikyti visai Lietuvai. Ir jaučiasi toks teisuolis, o tokie pasaulio istorijoje tiek nesąmonių pridarę. Tokie žmonės prieš beveik šimtą metų Amerikoje privertė priimti sausą įstatymą. Negalima uždrausti gi, neįmanoma tiesiog taip. Žmonės vis tiek svaiginsis, čia yra žmogaus psichikoje. Vienetai visiškai negeria, absoliuti dauguma vartoja alkoholį, dažniausiai saikingai“, - tikina V.Dumbliauskas.

„Man tai atrodo kaip eksperimentas ant mūsų galvų. Lietuva dabar yra prekiautojo trąšomis eksperimentiniai triušiai. Tai, kad jis tai padarė Naisiuose, nereiškia, kad jam pavyks tai padaryti ir šalyje, čia gi tūkstantį kartų sunkiau yra“, - situaciją vertina ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų