REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialine veikla prisidengiant, organizuoti mokymai su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pacientais, pažeidžia jų teises, nurodoma Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išvadose. Jų atlikto tyrimo metu buvo vertinta „Asmens augimo grupės“ rengiami mokymai, stiprinant  „Lietuvos banko“ darbuotojų emocinį intelektą. 

Socialine veikla prisidengiant, organizuoti mokymai su Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pacientais, pažeidžia jų teises, nurodoma Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išvadose. Jų atlikto tyrimo metu buvo vertinta „Asmens augimo grupės“ rengiami mokymai, stiprinant  „Lietuvos banko“ darbuotojų emocinį intelektą. 

REKLAMA

Asmenybės augimo grupė mokymus rengia ir Vilniaus miesto nakvynės namus, Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus.

Tarptautinis skandalas?

Komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas tikino, kad jam ši situacija kelia didelį nerimą. „Sunku rinkti žodžius, tiek sau, tiek kitiems, aiškinantis, kas čia įvyko. Aš manau, kad mes esame labai arti tarptautinio skandalo. Viskas priklausys nuo atsakingų institucijų požiūrio. Ne vienas Seimo narys yra pasiryžęs tekti situaciją ir tarptautinėms organizacijoms“, - susirinkusiems sakė politikas.

Tokie mokymai negalimi

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius tikino, kad tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad mokymuose dalyvavo du pacientai iš Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus ir septyni Pirmojo skyriaus pacientai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų centre vyksta mokymai ne tik su medicinos studentais, bet su visomis sveikatos priežiūros institucijomis. Tikrai buvau labai nustebęs, apie tokius mokymus nieko nežinojau. Jie buvo organizuoti ir tikrai vyko“, - tikina M.Marcinkevičius.

REKLAMA

„Pacientai buvo informuoti, kad jie susitinka su bankų darbuotojais. Ir jie davė žodinį sutikimą, kurie nesutiko, tie nedalyvavo. Bet nei pagal bendrus įstatymus, nei pagal ne sveikatos specialistų mokymai yra negalimi. Tai vienareikšmiškai. Pažeidimas tas, kad įstaigos administracija turi būti informuota apie bet kokius renginius. Tai informacijos nebuvo šiuo atveju. Manau, kad jei būtų informacija, tai gal nebūtų to įvykę. Prisiimu atsakomybę kaip įstaigos vadovas“, - tikina Marcinkevičius.

Uždaryti su pacientais nebuvo

Lietuvos banko atstovė tikino, kad mokymai buvo pirkti dėl to, kad buvo siekiama susipažinti su žmonėmis, turinčiais kitokią pasaulėžiūrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai ten nebuvo uždaryti su pacientai. Pagrindinis dienos akcentas buvo paskaita, buvo kalbėta apie tokių žmonių į integraciją į visuomenę. Sužinojome daug praktinių dalykų. Pardavimų įgūdžių tai tikrai nestiprino. Pirkome mokymus, kuriuose norėjome kitokio priėjimo prie žmogaus su kitokia pasaulėžiūra. Mes ten nebuvome uždaryti“, - dar kartą patikino Lietuvos banko atstovė.

Suteikto leidimo nebuvo, o ir negalėjo būti

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė komisijos narius informavo, kad suburta komisija nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat yra nurodama, kad tokio pobūdžio mokymai Vilniaus psichikos sveikatos centre organizuoti būti negali, nes leidimas mokymams nebuvo suteiktas ir negalėjo būti suteiktas. Komisija tikina, kad Centro pasirašytas sutartis su Vilniaus universitetu ar kitomis mokymo įstaigomis, jokie komerciniai mokymai ar mokymai ne sveikatos priežiūros studijų studentams, rezidentams ar sveikatos priežiūros specialistams nėra numatyti ir negalėjo vykti.

Taip pat pažymima, kad „Asmenybės augimo grupės“ neturi licencijos vykdyti medicinos/visuomenės sveikatos mokslų studentų mokymų.

Organizatorės ginasi

Asmenybės augimo grupių autorė ir trenerė Birutė Garmanaitė komisijoje tikino, kad mokymų tikslas buvo savižudybių prevencija.

REKLAMA

„Mes organizuojame mokymus verslo įmonėms. Tai yra viena iš 8 mūsų siūlomų programų. Tos dienos tikslas yra labai tiesiogiai susijęs su savižudybių prevencija. Ne paslaptis, kad dažnai kolektyvuose nepastebima, kad kažkas žmogui yra blogai. Tai mes tokiu būdu mokėme atpažinti ir reaguoti. Kad vadovai kolektyvuose galėtų į tai atkreipti dėmesį“, - tikina B.Garmanaitė.

„Su psichiatrijos klinika komercinių susitarimų mes neturime. Nakvynės namas mes teikiame maistą gyventojams. Mes lygiai taip pat organizuojame paramą. Įvyksta ir privačių iniciatyvų, kai mūsų kursų dalyviai patys atvažiuoja pagelbėti. Jie ir lankosi, globoja, klausia, ko reikia, atveža įvairių priemonių“, - po komisijos trenerė sakė žurnalistams.

REKLAMA

Mokymai Lietuvos bankui kainavo beveik 8 tūkstančius eurų. Birutė Garmanaitė, tikino, kad dalis gautų lėšų nukeliauja iki pačių institucijų.

„Atskaičiavus mokesčius iš tų pinigų lieka virš 5 tūkstančių eurų. Atskaičiavus visas organizacines išlaidas, lieka dar mažiau. Ir mes savo partneriams atsieina apie 2 tūkstančius eurų. Čia visoms šešioms organizacijoms, su kuriomis mes dirbame. O mokymas trunka 3 mėnesius, tai ta suma ir išsidalina. Visa organizuojama parama turi savo išlaidas. Mes darome mokymus ir įstaigų darbuotojams, stipriname pačias įstaigas“, - pasakoja B.Garmanaitė.

Nesupranta, kas negerai

Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos vadovas Alvydas Navickas tikina, kad iki šiol nesupranta, kas buvo apdaryta neteisingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu labai gerai suprasti, kas buvo neteisingai, čia subtilus klausimas. Pasaulyje nėra reglamentuota, kaip tai turėtų būti daroma. Lietuvoje trūksta irgi reglamentacijos. Jeigu aš būčiau turėjęs tokį reglamentą, kaip reikia padaryti. Aš tikrai būčiau jo laikęsis. Dabar matau, kad institucijos ieško tų atsakymų. Dabar tai, kad įsijungė tiek daug organizacijų į šitos aktualios problemos sprendimą, tai yra labai didelis dalykas“, - po komisijos posėdžio pasakojo A.Navickas.

„Tarkime, ateina studentas, jis gi toks pat žmogus kaip ir ateinantis žmogus iš banko. Jis ateina diskusijai, pasikalbėti apie ligą. Visada tie pacientai, kurie kalbėdavosi būdavo veiksnūs, patys galėdavo nuspręsti. Viską prižiūrėdavo skyriaus vedėjas, su visa grupe būdavo. Tas pokalbis tęsdavosi pusvalandį. Ir visi žinojo, kad jie yra banko darbuotojai, nes viena pacientė dar net paklausė kaip jai geriau pasiimti kreditą“, - tikino A.Navickas.

REKLAMA

Jis taip pat pasakojo, kad tai yra švietėjiška veikla ir pajamų už tai negaudavo.

„Mūsų susitarime yra parašyta, kad mokymus organizuoja klinika. Ir pas mus būdavo ir studentų, pacientams, pacientų tėvams. Mes plečiamės. Bet jokių pinigų negavome, nes tai yra švietėjiška mūsų veikla. Diskusija tęsiasi dvi su puse valandos. Konfidencialumo parašai, kad niekur tai nebus skelbiama ir nebus viešinama. Kiekvienas stacionare besigydantis žmogus turi teisę susitikti su kuo jis nori. Antra, visi pacientai buvo veiksnūs, jie patys sprendė, ar nori tai daryti. Tai įvairioms grupėms šitie mokymai būtų vertingi. Bet kaip mokyti tokių dalykų be pacientų. Ir su pasveikusiais neišeina. Absoliučiai jokios finansinės naudos mes negavome. Ir aš jokios naudos negavau. Tai nėra mano sutartis, tai yra klinikos sutartis. Mes sudarėme sąlygas patalpoms ir apie jokius finansinius kontraktus kalbama nebuvo. Tai buvo grynai švietėjiška akcija. Aš pats noriu išsiaiškinti, kur yra klaidos.

Savivaldybei atrodo vienaip, ji sako, kad aš turėjau informuoti. Bet žinau, kad pagal įstatymus man nereikia informuoti nieko“, - sako A.Navickas. Jis taip pat teigė, kad su savivaldybės išvadomis susipažino tik komisijos metu ir ar skųs jas, dar nežino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų