REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime atmetus siūlymą keisti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudarymo tvarką iš jos sudėties braukiant partijų atstovus, darbą tęsia senoji komisija, jos įgaliojimai pagal įstatymą turėjo baigtis šią savaitę.

Seime atmetus siūlymą keisti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudarymo tvarką iš jos sudėties braukiant partijų atstovus, darbą tęsia senoji komisija, jos įgaliojimai pagal įstatymą turėjo baigtis šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė tvirtina, kad nauja komisija bus patvirtinta frakcijų seniūnams priėmus sprendimą dėl VRK formavimo principų, ir tai turės būti padaryta per pavasario sesiją.

REKLAMA

„Kitą savaitę renkasi darbo grupė ir pradės savo darbą, spręs, ar pataisyti įstatymą, ar palikti dabartinę VRK formavimo tvarką. Suskubti reikia, šitai ilgai tęstis neturėtų, vienareikšmiškai tai turi būti padaryta šioje pavasario sesijoje, iki birželio 30 dienos“, – BNS sakė R.Baškienė.

Pasak jos, nors dabartinės VRK kadencija baigėsi, problemų dėl komisijos darbo nekyla, nes iki naujosios komisijos darbo pradžios pagal įstatymą veikia senoji.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas nustato, kad Vyriausiąją rinkimų komisiją parlamentas sudaro praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų po Seimo rinkimų. Naują komisiją Seimas sudaro priėmęs nutarimą nutraukti senosios įgaliojimus, bet ir po to ši komisija veikia, kol bus sudaryta nauja Vyriausioji rinkimų komisija.

Seimas gegužės pradžioje atmetė „valstiečių“ seniūno Ramūno Karbauskio bei kitų parlamentarų siūlymą iš VRK braukti partijų deleguotus atstovus. Kilus ginčui dėl tolesnių veiksmų konservatorius Andrius Kubilius pasiūlė sudaryti specialią komisiją projektui tobulinti, tam pritarta – į ją paskirti visų Seimo frakcijų seniūnai bei viena pirminių pataisų iniciatorė, „valstietė“ Agnė Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas ši komisija nebuvo susirinkusi, opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas dėl to šią savaitę kreipėsi į Seimo vadovybę.

„A.Kubilius ėmėsi iniciatyvos, pasiūlė ekspromtinę darbo grupę, ir dvi savaites ta darbo grupė nekviečiama, nesirenka, netobulina to projekto. Niekas nevyksta, tikrai stebiuosi“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė BNS sakė, kad komisijos posėdis nebuvo kviečiamas, nes jos sudarymas buvo apskųstas Etikos ir procedūrų komisijai ir tik šią savaitę Seimo pirmininko sekretoriatas gavo etikos sargų išvadą.

REKLAMA

Etikos ir procedūrų komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad sudarant specialią komisiją ne pagal proporcinį atstovavimo principą, o pagal iniciatoriaus siūlymą – skiriant visų frakcijų seniūnus bei vieną papildomą didžiausią frakciją Seime turinčių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą – Seimo statutas nebuvo pažeistas.

Pataisas, kurios iš VRK braukia partijų deleguotus atstovus, pateikę „valstiečiai“ bei konservatorius Tadas Langaitis sako taip siūlantys depolitizuoti VRK, kad būtų užtikrinamas jos skaidrumas, tuo metu dauguma per svarstymą Seime kalbėjusių parlamentarų pažymėjo, kad niekas taip nekontroliuoja partijų kaip kitos partijos.

REKLAMA

Šiuo metu VRK sudaryta iš teisininkų bei daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusių partijų deleguotų atstovų.

Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų. Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Z.Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

Senosios komisijos vadovo bei narių įgaliojimai nutrūksta, kai prisiekia naujos sudėties VRK.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų