REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjero Sauliaus Skvernelio, valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio ir konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kova socialiniuose tinkluose jau nieko nebestebina. Tačiau ekspertai primena, kad premjeras savo pozicijų ir protokolinių taisyklių užmiršti neturėtų.

Premjero Sauliaus Skvernelio, valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio ir konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kova socialiniuose tinkluose jau nieko nebestebina. Tačiau ekspertai primena, kad premjeras savo pozicijų ir protokolinių taisyklių užmiršti neturėtų.

REKLAMA

Dėl alkoholio ribojimo pataisų įvykęs politikų apsižodžiavimas išprovokavo premjerą G.Landsbergiui pasiūlyti atsisėti ant „nusiraminimo kėdutės“.

Neprotokolinis premjeras

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas teigia, kad unikalus premjero bendravimas jam primena ir Algirdą Mykolą Brazauską.

Skvernelis gerėja socialinėje medijoje ir tai mes pastebime jau kurį laiką. Nėra tiek daug didaktikos pasisakymuose, matomas unikalus charakteris, raiškos priemonės, kurios pritraukia dėmesį. Premjeras turi tam gebėjimų. Mano nuomone Skvernelis kaip premjeras yra unikalus. Aš nepamenu tokio premjero. Gal net savotiškai kai kuriose vietose galima jį lyginti su Algirdu M.Brazausku. Kai kurie jo poelgiai ne visada atitinka protokolą“, - tikina A.Katauskas.

Rinkimai jau prasidėjo

Arijus Katauskas sako, kad šiuose drąsiuose premjero pasisakymuose jau įžvelgia pasiruošimą 2019 metams.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjeras labai anksti pradeda savo rinkiminę kampaniją. Ir jei klausiame, ar toks tonas tinka būsimam prezidentui, tai reikia prisiminti ir 2008 metus, tuometinė Europos komisarės toną. Kai kurie panašumai yra akivaizdūs. Žinoma, Prezidentė neleido sau kalbėti, bet ji nėra Saulius Skvernelis. Ir ji nebuvo jėgos struktūros buvęs atstovas“, - priežastis įžvelgia ekspertas.

REKLAMA

A.Katauskas tikina, kad premjero tonas socialinėje erdvėje yra būtent toks, kuris patraukia akį ir verčia apie tai kalbėti.

„Aš matau labai gražiai apgalvotą tiek tono, tiek žinučių prasme komunikaciją. Ir priešininkai, kurie diskusijose yra pasirenkami, ir jau kelis kartus naudojami ginklai, kaip kad pasiūlymas atsisėsti „ant suoliuko“. Komunikacija yra veikianti. Jis gal ją tik dar šiek tiek užaštrino, lyginant su jo ministro laikotarpiu. Jeigu jis būtų dirbtinis, mes jį jaustume. Bet manau, kad jam dabar tai yra tinkamas variantas, jis išsiskiria ir gauna dėmesio“, - tikina ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek „chuliganavotas“

A.Katauskas taip pat teigia, kad premjeras taikiniu neatsitiktinai renkasi konservatorių lyderį.

„Jis gauna to dėmesio, kurio jam reikia – konservatorių rinkėjų. Ir kaip rinkimų metų valstiečiai gerai žaidė konservatorių ir jų pažadų korta, tai jie, manau, sėkmingai tai darys ir toliau. Tokiu būdu mes gauname labai įdomią ilgalaikę dvikovą, kuri geriausiai pasimatys per ateinančius rinkimus“, - teigia A.Katauskas.

Ekspertas taip pat tikina, kad toks politikas patiks ne visiems. Tačiau tiki, kad premjeras ir toliau laikysis tokio komunikacijos plano.

„Žinoma, kai kuriems rinkėjams jis netiks, nes yra per daug „chuliganavotas“. Bet tiesiog mes nesame pratę prie tokios komunikacijos, nes tiesiog to niekada nematėme, bet čia jau turbūt naujoji politikų karta, kuri leidžia sau šiek teik daugiau. Man tokia komunikacija patinka asmeniškai. Ir manau, kad premjeras tokios taktikos ir laikysis toliau“, - tv3.lt naujienų portalui sako A.Katauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikas lipti iš smėlio dėžės?

Mykolo Romerio universiteto lektorė, politologė Rima Urbonaitė tikina, kad premjeras turėtų nepamiršti savo užimamų pareigų.

„Tokio rango politikams derėtų pagalvoti, kad kai kuriuos dalykus galima spręsti susitikus. Dar kartais naudinga pasinaudoti tokiu įrankiu kaip telefonas. Toli gražu ne viską galima rašyti „Facebook“, ypač premjerui. Kuris jau turi tam tikrą statusą ir nuo jo tikrai niekur negali pabėgti“, - kritiškai susidariusią situaciją vertina politologė.

R.Urbonaitė teigia, kad giriamas premjero humoro jausmas, kartais slepia cinizmą, kuris patrauklumo politikui tikrai neprideda.

„Labai dažnai jis nurašo humoro jausmui pasisakymus, kai yra balansuojama ant cinizmo ribos. Pastaruoju metu šis elgesys vis dažniau verčia atkreipti dėmesį. Ši strategija nėra išdirbta. Humoro jausmą mes visi vertiname, bet šitas dalykas, kuris vyksta paskutiniu metu, neprideda premjerui nei solidumo, nei patrauklumo“, - tikina ekspertė.

REKLAMA

„Kuo toliau, tuo labiau matom, kaip valdantieji Seime ir Vyriausybėje pradeda groti pagal kitas natas. Ir mes dabar turime tokią stiprią kakofoniją, kad sunku kažką iš to suprasti. Manau, kad vyrams reikėtų lipti iš „Facebook“ smėlio dėžės. Ir pereiti prie tokio bendravimo, kuris veda prie bendro vardiklio suradimą, bet ne į tokius apsižodžiavimus viešojoje erdvėje“, - tv3.lt naujienų portalui sako R.Urbonaitė.

Premjerui savo charizma pasikliauti nereikėtų

MRU politologė R.Urbonaitė tikina, kad pervertinti premjero charizmą visai nereikėtų, nes tokioje politinėje aplinkoje išsiskirti labai lengva.

„Aš nebūčiau linkusi pervertinti Skvernelio charizmos, kai politikos žvaigždžių ar lyderių šiandienai beveik iš viso nėra. Tai labai lengva būti labiau išsiskiriančiu tokiame fone. Jeigu nutiktų taip, kad turėtume reformas, kurios nepasiteisintų, arba ateitų ekonominė krizė, pamatytume kaip charizma labai greitai išnykti. Tikrai nėra tokia charizma, paskui kurią jis galėtų vesti mases. Dar to tikrai trūksta“, - savo požiūrį dėsto politologė.

REKLAMA

Visgi, politologė tokios komunikacijos nenurašo kaip sėkmingos ir ankstyvos rinkiminės kampanijos. Pašnekovės nuomone, tai šis politikas nėra prezidentinio tipažo.

„Reikia prisiminti, kad yra keletas politikų tipažų. Vieni galbūt yra labiau premjerinio tipažo, kas iš esmės yra valstybės ūkio tvarkymas. Ir yra prezidentinis tipažas. Ir kaip aš bežiūrėčiau, nors daugeliui rinkėjų atrodytų kitaip, bet S.Skvernelis nėra prezidentinio tipažo politikas. Jeigu jį jau galima iš viso pavadinti politiku“, - tikina ekspertė.

Visgi, politologė primena, kad pats S.Skvernelis atsirado iš niekur, tad netikėtumų laukti tikrai galima. Tačiau viską, anot R.Urbonaitės parodys reformos ir vykdomi darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet ir jo galimybės priklausys nuo to kaip jam seksis premjero poste daryti darbus, kuriuos jis žadėjo daryti. Nėra viskas taip paprasta, kaip kad jam galėjo atrodyti iš pradžių. Dabar jis tą situaciją kaip ir supranta jau. Iki 2019 metų gali nutekėti labai daug vandens. To meto aplinkybių prognozuoti negalime. Pats S.Skvernelis gali netikėtai sulaukti ir konkurentų. Ir tokių, apie kuriuos niekas net nesusimastė. Nes ir pats S.Skvernelis tokiu buvo“, - tv3.lt naujienų portalui sako MRU lektorė R.Urbonaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų