REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Valstiečiams“ prakalbus apie idėją įvesti „vaiko pinigus“, dalis ekspertų siūlo svarstyti galimybę išmokų dydį susieti su šeimos pajamomis.

„Valstiečiams“ prakalbus apie idėją įvesti „vaiko pinigus“, dalis ekspertų siūlo svarstyti galimybę išmokų dydį susieti su šeimos pajamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokios idėjos šalininkai sako, kad remti turtingas šeimas valstybei būtų per brangu. Jų oponentai teigia, kad su pajamomis nesiejamos išmokos skatintų žmones ieškotis geriau apmokamo darbo, nes jie nesibaimintų prarasti paramos.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis trečiadienį pranešė, kad svarstoma nuo kitų metų šeimoms, auginančios iki dviejų vaikų, už kiekvieną skirti po 30 eurų per mėnesį, o didesnėms šeimoms išmoka galėtų kilti iki 60 eurų.

Ekonomistai: remtis visus - per brangu

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas sako, kad siūloma priemonė gali prisidėti siekiant pažaboti emigraciją, nes taptų lengviau vaikus auginti Lietuvoje, žmonės pajustų didesnį valdžios rūpestį, tačiau išmokas būtų galima diferencijuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Norai yra geri, bet sumos yra labai ženklios. Reikia diskutuoti, kokio amžiaus vaikams ir kokių pajamų šeimoms reikia skirti lėšas, kad būtų pasiektas didžiausias efektas. Čia reikia daryti skaičiavimus, nes gal tikrai neapsimoka skirti paramos, jei pajamos yra virš 2 tūkst. eurų“, - BNS sakė T.Povilauskas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) analitikė Ieva Valeškaitė sako, kad išlaidų dalinimas visiems yra ydingas, kuria išlaikytinių visuomenę. Jos nuomone, prasmingesnė priemonė būtų neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) kėlimas vaikus auginančioms šeimoms, taip didinant jų „į rankas“ gaunamas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, jeigu remiamos visos šeimos, tai toms šeimoms, kurioms pinigų reikia labiausiai, skiriamos sumos sumažėja.

„Šios idėjos šaknys slypi rugsėjį priimtose įstatymų pataisose, kur numatoma, kad šeimos, auginančioms tris ir daugiau vaikų, bus skiriamos išmokos, nevertinant pajamų. Į jas galės pretenduoti ir milijonierių šeimos. Tai yra didžiulė problema, kad siūlomos paramos formos nėra grindžiamos pajamomis ar turtu, tai reiškia, kad valstybės paramą gali gauti pasiturintys, kuriems ji nereikalinga“, - BNS teigė I.Valeškaitė.

REKLAMA

R.Lazutka: nemažinkime paskatų užsidirbti

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka teigia, kad šiuo metu iniciatyva derinama tarp ministerijų, galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Jo teigimu, nuo pajamų nepriklausančios išmokos skatintų šeimas ieškoti geresnio darbo, nesibaiminant, kad dėl to sumažės kitos pajamos.

„Mažiausias pajamas gaunančius asmenis tokios išmokos remia geriau nei pašalpos. Jei jie gauna pašalpą, kuri priklauso nuo pajamų, jie remiami kaip skurstantys. Tada sukuriami skurdo spąstai - jie demotyvuojami užsidirbti. Tuo metu vaiko pinigai mokami neatsižvelgiant į pajamas, tai jie nemažina paskatų užsidirbti“, - teigė R.Lazutka.

REKLAMA

Anot jo, tokios išmokos mažintų skurdą, o siekiant pagerinti demografiją būtinos ir kitos priemonės, kuriant šeimai palankią visuomenę. Anot jo, pajamos nebūtinai didina gimstamumą, mat daug uždirbančios šeimos arba turtingos Vakarų visuomenės nepasižymi didesniu gimstamumu.

Vyriausybės programos priemonių plane siekis visuotinai mokėti vaiko pinigus, nevertinant šeimos pajamų, siejamas su siekiu didinti gimstamumą. Vyriausybė tikisi suminį gimstamumo rodiklį padidinti nuo 1,7 (2015 metais) iki 1,9 vaiko (2020 metais), tenkančio vienai moteriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro.

Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, minėto dydžio išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.

Be to, už kiekvieną auginamą vaiką taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų