REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Liūdinti moteris (nuotr. Fotolia.com)

Depresija savo poveikį padaro tiek mūsų fizinei sveikatai, tiek mentalinei, todėl jos gydymas turi veikti abi sritis, kad būtų pasiekta visapusiška sveikata.

23

Depresija savo poveikį padaro tiek mūsų fizinei sveikatai, tiek mentalinei, todėl jos gydymas turi veikti abi sritis, kad būtų pasiekta visapusiška sveikata.

REKLAMA

Šie 9 maisto produktai gali ryškiai prisidėti prie šios ligos gydymo:

1. Mėlynės

Mėlynės turi galingų antioksidantų, kurie sumažina oksidacinį stresą – šis yra pagrindinė ligos ypatybė. Mėlynės taip pat skatina naujų ląstelių augimą, kas taip pat yra depresijos gydymo būdas.

2. Bananai

Šiuose vaisiuose gausu triptofano, kurį smegenys konvertuoja į 5 -hidroksitriptofaną. Po to šis darinys paverčiamas pozityviaisiais neurotransmiteriais, tokiais kaip melatoninas ir seratoninas. Be to, bananuose yra daug kalio ir magnio, tad šio vaisiaus gali valgyti po kelis per dieną.

3. Migdolai

Magnis yra stebuklingas vaistas nuo migrenų ir depresijų, o 100-ame gramų migdolų yra 268 mg magnio. 1956 m. vykdytas tyrimas nurodė, kad tinkamas magnio kiekis išgydo migrenas, nervingumą ir depresiją. Turėtumėt kasdien suvalgyti saujelę migdolų. Paskaičiuota, kad 19-30 metų moterims reikia 310 mg ir 400 mg magnio atitinkamai, vyresni kaip 31 m. vyrai turi suvartoti 420 mg magio, o moterys – 320 mg.

REKLAMA
REKLAMA

4. Avokadai

Avokaduose yra daug kalio – 485 mg 100-tame gramų, o šis mineralas, kaip buvo įrodyta, gydo stresą ir depresiją. Tad suvalgyk avokadą užkandžiui ir dar truputį per visą dieną, nes suaugusieji turi gauti 4 700 mg kalio per dieną.

REKLAMA

5. Šparagai

Šparaguose yra daug folio rūgšties ir vitamino B, kurie gerina mūsų psichinę savijautą skatindami triptofano gamybą, kuris yra paverčiamas seratoninu.

6. Šokoladas

Juodasis šokoladas, tiksliau, kakava jame, pakelia seratonino ir dopamino lygius smegenyse ir sumažina kortizolio arba „streso“ neurotransmiterio lygį. Per dieną turėtum suvalgyti 40 gr juodojo šokolado.

7. Špinatai

Špinatuose yra daugiau folio rūgščių kaip kitose lapinėse tamsiai žaliose daržovėse, o depresyviems žmonėms dažnai to trūksta. Folio rūgštys taip pat pakelia dopamino ir seratonino lygį smegenyse. Špinatuose yra gausu magnio ir jie pagerina antidepresantų efektyvumą.

REKLAMA
REKLAMA

8. Lašiša

Lašišoje yra omega-3 riebalų rūgštys, kurios suminkština ląstelių membranas ir padeda seratoninui pasiekti smegenis. Jeigu vartojate antidepresantus, lašiša sumažins jų šalutinį poveikį ir pagerins jų veikimą.

9. Žalioji arbata

Žaliąją arbatą kaip vaistą nuo depresijos žmonės naudoja tūkstantmečiais. Joje yra polifenolio, kuris padidina smegenų apsirūpinimą dopaminu ir insulino jautrumą, kas užtikrina nuolatinį apsirūpinimą gliukoze, kuri veikia kaip maistas smegenims.

Tyrimai rodo, kad, kuo daugiau žaliosios arbatos geri, tuo daugiau naudos gauni. Tad gerk jos daugiau ir pajusk mažiau depresijos požymių!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų