REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečiai ir žalieji, Seimo rinkimuose iškovoję daugiau, nei 50 mandatų vienareikšmiškai nurungė visas tradicines politines jėgas. Korupcijos skandalais ir neįvykdytais pažadais susitepę politikai užleido vietas naujokams. Tačiau politologai tikina, kad tokios pergalės dar kartą iškovoti valstiečiams nepavyks. Anot jų, jie yra vienkartinė partija.

Lietuvos valstiečiai ir žalieji, Seimo rinkimuose iškovoję daugiau, nei 50 mandatų vienareikšmiškai nurungė visas tradicines politines jėgas. Korupcijos skandalais ir neįvykdytais pažadais susitepę politikai užleido vietas naujokams. Tačiau politologai tikina, kad tokios pergalės dar kartą iškovoti valstiečiams nepavyks. Anot jų, jie yra vienkartinė partija.

REKLAMA

Lietuvos valstiečiai ir žalieji yra didžiausia frakcija Seime. Tačiau kritikos strėlių jei vis neišvengia tiek sprendimų priėmime, tiek reformų vykdyme, tiek Vyriausybės darbo formavime ir planavime.

Tokios pergalės tikrai neiškovos

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Liutauras Gudžinskas tikina, kad kiti rinkimai tokie sėkmingi valstiečiams tikrai nebus.

„Gal ji nėra visiškai vienkartinė partija, ji nebuvo sukurta prieš pat rinkimus.. Bet akivaizdu, kad būsimieji Seimo rinkimai jiems tikrai bus ne tokie netikėtai sėkmingi, kaip kas buvo dabar. Ir tikrai 56 mandatų jie negaus. Bet aišku, gali gauti 20, ar šiek tiek mažiau, kaip kad dabar socialdemokratai turi. Gali išsilaikyti ant vandens.

REKLAMA
REKLAMA

Dar jų populiarumas yra gana aukštas, apie 20 procentų. Tai tikrai yra daug rezervo. Bet yra daug konkurentų. Atrodo, kad atgimstantys socialdemokratai, konservatoriai irgi nesnaudžia ir yra pakankamai energingi. Ir pačių valstiečių frakcijoje yra vidinės trintys Nes per šiuos rinkimus buvo toks koziris Skvernelis. Ar jie turės ateityje tokį kozirį? Tai nėra neaišku“, - prognozuoja L.Gudžinskas.

REKLAMA

Politologas taip pat svarsto, kad būtent valstiečių naujumas ir yra priežastis, kodėl laimėjimas ateityje, pagal visas politines tendencijas, neturėtų būti įtvirtintas.

„Aišku, jeigu jiems sektųsi plėtoti ir vykdyti tai, ką jie buvo užsibrėžę, tai galima būtų tikėtis tam tikro teigiamo rezultato. Bet kaip mes matome dabar, tai nėra jiems lengva. Gal nemaža dalimi dėl to, kad tai yra kelios besivaidijančios frakcijos su daug nepartinių žmonių. Jų sėkmė rinkimuose buvo tikrai neeilinė. Seniai kada viena partija yra gavusi tiek mandatų. Jeigu tai būtų brandi politinė jėga, buvusi anksčiau išbandyta valdyta, galbūt būtų galima galvoti apie tų laimėjimų įtvirtinimą vėliau. Bet turint omenyje visas Lietuvos politikos tendencijas, tai visada valdantieji patiria pralaimėjimą ir patiria rimtą smūgį. Ir jeigu partija nėra labai tvirta, tai didelių šansų aš jai nematyčiau“, - savo įžvalgomis dalinasi L.Gudžinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Matosi lengvas chaosas

Politologas, vertindamas tai, kaip kol kas valstiečiams sekasi pildyti pažadus, tikina, kad esminis jų aspektas yra nenuoseklumas ir visuomenei parankių idėjų užsibrėžimas.

„Pagrindinė rinkiminės kampanijos idėja buvo kova už blaivią Lietuvą. Tai matosi, kad tai jie vykdo. Bet atrodo, kad susilaukia gana kritiškos reakcijos. Ir matome, kad ir Skvernelio populiarumas krenta, kaip ir Karbauskio. Dėl Darbo kodekso, tai jie prieš rinkimus vienokios pozicijos laikėsi, dabar jau kitos. Tai čia jau yra tam tikras nenuoseklumas. O kita vertus, jie labai daug idėjų buvo suformulavę tokių, kad jei visuomenė palaiko, tai į programą ir įrašė. Ir jais remiantis būtų sunku išvystyti nuoseklią politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, VU TSPMI dėstytojas tikina, kad Vyriausybės pamatai byra, o prieš tai dvi pilnas kadencijas dirbusios A.Kubiliaus ir A.Butkevičiaus Vyriausybės neturėtų suklaidinti.

„Gali būti susiskaldymas, gali būti kiti veiksniai. Galbūt Vyriausybė tiesiog savaime grius, gal tarp koalicijos partnerių neatsiras sutarimo. Lietuvos politika yra nestabili. Galbūt dabar jau to stabilumo daugiau. Nes A.Kubilius ir A.Butkevičius išbuvo abi kadencijas. Bet isko gali būti. Nes ekonominės įtampos didėja, nelygybė didėja. Tai ta Vyriausybė traška ir braška pagal tai, kaip viskas dėliojasi“, - tv3.lt naujienų portalui sako L.Gudžinskas.

„Man dar kliūna tai, kad teisėkūros procesas yra gana sulėtėjęs, dažnai Seimo nariai išsivaikšto antroje dienos pusėje. Matosi lengvas chaosas. Tai nežinau, kaip esant tokiai būsenai, galima ilgai išsilaikyti. Gali būti, kad išsilaikys. Bet gali būti, kad tos trintys ir skirtys vidinės jos ims viršų“, - teigia VU TPSMI dėstytojas L.Gudžinskas.

REKLAMA

Sąrašas, o ne partija

Mykolo Romerio universiteto docentas Saulius Spurga tikina, kad jau vien pačios partijos situacija nėra tvirta ir patikima.

„Ši partija yra daugiau sąrašas. Atrodo, kad tam kartui sukurta. Labai skirtingų žmonių, su neaiškiomis ideologijomis. Ir minimaliai skeliasi partija į dvi dalis. Kai vienai pusei vadovauja Skvernelis, o kitai Karbauskis. Ši partija neturi jokios aiškios programos, ji buvo sulipdyta paskutiniu momentu. Ir laikosi tik ant kelių šūkių ir kelių populiarių žmonių. Suprantama, kad situacija yra netvari. Bet jau praėjo pusmetis ir kaip žiūrėtume, tai nusivylimų yra daugiau, nei rezultatų. Dabar matome smuktelėjimą reitinguose, tačiau jie išlieka pakankamai aukšti“, - savo požiūrį apie esamą valstiečių situaciją dėsto MRU docentas.

REKLAMA

Visgi politologas primena ir aukštus buvusio premjero reitingus, kurie tikrojo darbo visai neatspindėjo.

„Bet atsimename kaip A.Butkevičiaus neįtikėtinai aukštus reitingus turėjo beveik visus 4 metus. Bet tai absoliučiai nieko nereiškia. Sunku pasakyti, kaip viskas klostysis. Turbūt yra tikėtinas scenarijus, kad S.Skvernelis kandidatuos į prezidentus. Bet aiškiai negalime pasakyti. Kaip ir įsivaizduoti, kas tada liktų iš partijos“, - sako S.Spurga.

Dirbti dar nepradėjo

Politikos procesų ekspertas S.Spurga vertina, kad naujokai dar sklandžiai pritaria R.Karbauskiui. Tačiau anot pašnekovo, vietų, kur perbėgti nėra.

„Frakcija nėra visiškai išsibarsčiusi, nes dar nepradėjo rimtai dirbti. Atrodo, kad Karbauskis gana kieta ranka frakcijoje vadovauja ir nauji politikai dar paklūsta. Ir būnant tik ką apsiplunksnavusiu viščiuku kelti maištą dar nėra protinga. Be to, nemaža dalis jų yra prisitaikėlių, tai jiems nelabai kur yra ir eiti. Tai taip ir bus, kol jiems nebus, kur eiti“, - tikina politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi politologas primena, kad visi valdantieji sulaukia tos pačios negatyvios reakcijos, klibinant pagrindus ir kuriant intrigas.

„Tai yra demokratija ir praktiškai visada, tik praėjus rinkimams iš karto prasideda kalbos, kad Vyriausybė bus tik iki šviežių bulvių ar pirmo sniego. Ir taip vyksta visada. Visada kalbos, intrigos, ir žiūrima, kaip čia sugrius. Tai čia šituo požiūriu tikrai nieko naujo nėra“, - tv3.lt naujienų portalui sako MRU docentas S.Spurga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų