REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusių metų gegužės 12 diena buvo lemtinga ne tik Liberalų sąjūdžiui, bet ir visai partinei sistemai. Būtent tą dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio namuose. Po kurio sekė įtarimai ėmus kyšį, pasitraukimas iš partijos ir politinio gyvenimo. Praėjus lygiai metams, paklausėme politologų, kaip jie vertina praėjusius metus Liberalų sąjūdžiui. 

Praėjusių metų gegužės 12 diena buvo lemtinga ne tik Liberalų sąjūdžiui, bet ir visai partinei sistemai. Būtent tą dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio namuose. Po kurio sekė įtarimai ėmus kyšį, pasitraukimas iš partijos ir politinio gyvenimo. Praėjus lygiai metams, paklausėme politologų, kaip jie vertina praėjusius metus Liberalų sąjūdžiui. 

REKLAMA

Pats Eligijus Masiulis neigia gavęs kyšį ir tikina, kad iš „MG Baltic“ koncerno atstovo Raimundo Kurlianskio ėmė paskolą nekilnojamam turtui įsigyti.

Byla teismo dar nepasiekė, tačiau eigoje aiškėja vis naujos pavardės. Generalinė prokuratūra praėjusį mėnesį paprašė Seimo panaikinti ir liberalo Gintaro Steponavičiaus teisinę neliečiamybę. Seimas tai įvykdė.

Ar jau reikės groti gedulingą maršą?

Mykolo Romerio universiteto, Politikos ir vadybos fakulteto lektorė Rima Urbonaitė teigia, kad liberalų padėtis yra nepavydėtina. O skandalo atsinaujinimo ir iškylančių naujų pavardžių sustabdyti nebegali ir žymiausi liberalų veidai.

REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad situacija iš karto po gegužės 12 tapo kritine. Matėme, kaip staigiai sureagavo reitingai, koks ženklus buvo šuolis žemyn. Ir iš tos duobės liberalai nelabai ir pakilo. Akivaizdu, kad šitoje valtyje atsiranda vis daugiau skylių. Ir tos skylės atsiranda, kai matome naujas istorijas, vis naujus liberalų asmenis, kurie vienaip ar kitaip sušmėžuoja šito skandalo kontekste. Liberalams tampa vis sunkiau atsiriboti, kai vis daugiau žmonių yra į tai įtraukti. Ir net tiems garsiems liberalų vardams išlaikyti tą valtį vandens paviršiuje yra gana sudėtinga“, - tikina politologė.

REKLAMA

Nors rinkimų rezultatai parodė visuomenės pasitikėjimą, politologė tikina, kad tik permainos ir pertvarkos galėtų pasiekti norimą rezultatą.

„Rinkimų rezultatai parodė, kad gal dar nėra viskas prarasta. Liberalams buvo tam tikrų vilčių. Bet tampa akivaizdu, kad arba jie imasi tam tikrų radikalių permainų, tam, kad pakeistų partijos veidą, arba jie skęs toliau. Nes panašu, kad E.Masiulis į liberalų karstą įkalė vieną rimčiausių vinių. Ar jau turėsime groti gedulingus maršus jiems, dar yra klausimas. Nesakau, kad liberalai neturi galimybių atsigauti, bet jie bet kokiu atveju turi parodyti savo rinkėjams, kad jie imasi visiškai kitokiais principais vykdomos veiklos. Šitai partijai reikia naujų žmonių, kompanijos partijos viršuje ir aiškių principų, kaip jie dirbs ir ką jie bandys padaryti“, - tikina politologė.

REKLAMA
REKLAMA

Griuvėsiais virto visa politinė sistema

Politologė R.Urbonaitė taip pat tikina, kad rinkėjų pasitikėjimas buvo teikiamas avansu. Tačiau daugiausiai klausimų pašnekovei kelia liberalų kaip opozicinės jėgos ir valios trūkumas.

„Panašu, kad tie rinkimai buvo toks pralindimas pro rakto skylutę, tai yra dar išlaikymas bent minimalios dalies rinkėjų, kuriems visos kitos partijos nebuvo tinkamas pasirinkimas. Ir taip pat, ne dėl to, kad labai liberalus mylėtų, bet todėl, kad davė avansu kreditą ir pasitikėjimą. Arba tiesiog pasirodė mažesnė blogybė iš visų. O šiandien liberalams reikia labai susimąstyti, kaip jie tą kreditą naudoja. Nes panašu, kad liberalai nelabai žino ką, būdami opozicijoje, pasiūlyti. Jiems ir matomumo trūksta. Nes mes liberalus matome tik tada, kai už nugaros šviečia „MG Baltic“ raidelės. Kalbant apie politiką ir politines problemas, mes mažai liberalus matome“, - situaciją komentuoja politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologė, vertindama gegužės 12 dienos įvykių įtaką kitiems sako, kad ir valstiečiai už tokį grandiozinį laimėjimą turėtų padėkoti ir E.Masiuliui.

„Tai buvo rimtas žemės drebėjimas, ne tik visiems liberalams, bet visai partinei sistemai. Kas mane labiausiai neramina, kad tai ne tik liberalams buvo toks žiaurus likimo smūgis, bet labai rimtos implikacijos visai partinei sistemai. Visoms senosioms partijoms nesisekė per rinkimus, sekėsi tai, kuri buvo maksimaliai save depolitizavusi su krūva nepartinių žmonių. Jie buvo nauji ir neturėjo skandalų šleifo, tai juos ir išrinko. Tai šitas žemės dervėjimas į griuvėsius pavertė ne tik liberalus, bet ir visai Lietuvos partinei sistemai, o situacija taip ir nesistabilizavo“, - tv3.lt naujienų portalui sako politologė R.Urbonaitė.

REKLAMA

Liberalai atrodo nustekenti

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Gintas Karalius vertina, kad dabartinė situacija liberalams yra tikrai nepalanki.

„Liberalai atrodo labai nustekenti. Nors Seimo rinkimai jiems praėjo daug geriau, nei buvo galima tikėtis po vasaros skandalo, reitingai ilgą laiką rodė, kad ten iš viso liūdnai gali būti ir 5 procentų ribos neperžengti. Nors viskas klostėsi daug geriau, kai pasipylė klausimai ne tik E.Masiuliui, bet ir kitiems nariams, kad ir G.Steponavičiui. Tai dabar jau toks įvaizdis yra, kad čia tik plėsis ir nemažės. Aiškėja, kad visa vadovybė yra persismelkusi kurlianskiais. Vaizdas yra tikrai nekoks“, - sako G.Karalius.

REKLAMA

Paklaustas, kaip liberalai galėtų partiją atgaivinti, G.Karalius tikina, kad nors jam sunku patikėti, kad likusi partijos dalis nežinojo apie E.Masiuliaus susitarimus.

„Jeigu aiškėja, kad čia ne vienas Masiulis, o sistemiškai vykęs dalykas, tai čia net nelabai svarbu, ar tai bus teisiškai įrodyta. Bet žala įvaizdžiui jau dabar yra padaryta. Jų įvaizdis yra labai prastas. Ką jiems daryti? Labai sudėtinga pasakyti, čia jų vidiniai reikalai, kiek dar išlys tų skeletų iš spintos. Kai įtraukta visa vadovybė, net sunku patikėti, kad kažkas ten kažko nežinojo. Tai dabar jiems reikia susitvarkyti. Ir kai susitvarkys, patarimas paprastas. Jei esi opozicija, tai ja ir būk, imituoti darbo nereikia“, - pasakoja G.Karalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjai nežino į ką dairytis

VU TSPMI dėstytojas Gintas Karalius taip pat teigia, kad nors korupcijos skandalų Lietuvoje būta, tačiau to nepajautė išsilavinę rinkėjai.

„Korupcijos skandalų Lietuvoje yra buvę visokiausių. Ir R.Paksas ir V.Uspaskich neliečiamybėmis žaidė iki begalybės. Bet liberalų kiek kitoks elektoratas. Populistinės partijos lengviau praeina, jie garsiai pasako, kad čia yra planas, siekiant su jais susidoroti ir tai jau tinka. Bet liberalų rinkėjas nėra toks. Jis dažniausiai yra miesto žmogus, dažniau jaunas ir išsilavinęs. Net ne pati Masiulio istorija ir pinigai paimti. Bet pačios detalės, kažkur stovėjimo aikštelėje, pinigai alkoholio dėžutėje. Atrodo viskas kaip ne iš šio amžiaus. Rinkėjai yra reiklesni, jie dabar nusivylę, nepatenkinti valdančiaisiais ir net nežino į ką dairytis“, - situaciją vertina pašnekovas G.Karalius.

REKLAMA

Politologas primena, kad dar labai šviežias skandalas Prancūzijoje parodė, kad politikai pinigus mėgsta.

„Ir Prancūzijos rinkimuose buvo viskas labai panašu. Respublikonų partijoje, nuosaikios dešinės, kurios kandidatas Francois Fillonas, staiga pateko į pinigų grobstymo skandalą ir jau fiasko rinkimuose. Ir viskas buvo netikėta, kaip čia, juk aristokratas. Ir kaip jis gali mėgti pinigus. Politikoje tokie dalykai būna. Bet ten viskas daug subtiliau buvo padaryta bent jau“, - tv3.lt naujienų portalui sako politologas G.Karalius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų