REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Katelyn Marie Todd (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Amerikietės moters, kuri savo „Facebook“ paskyroje pasidalino, ką iš tikrųjų reiškia sirgti depresija ir ką turi iškęsti jos ligoniai, įrašas labai greitai išplito socialinėje erdvėje.

7

Amerikietės moters, kuri savo „Facebook“ paskyroje pasidalino, ką iš tikrųjų reiškia sirgti depresija ir ką turi iškęsti jos ligoniai, įrašas labai greitai išplito socialinėje erdvėje.

REKLAMA

„Netflix“ kurto serialo „13 priežasčių kodėl“, pasakojančio apie mokinės savižudybės padarinius, populiarumas privertė atkreipti dėmesį į tai, kad depresija ir savižudybės yra dažnai užglaistomos, tad savo nė kiek nepagražintomis tikromis gyvenimo istorijomis dalinasi vis daugiau tai patyrusių žmonių.

Katelyn Marie Todd taip pat nusprendė šimtams tūkstančių asmenų papasakoti sunkiai įtikinamą ir kartais net nehigienišką depresija sergančiųjų gyvenimo pusę.

Prieš keletą dienų, o tiksliau gegužės 7-ą, savo „Facebook“ paskyroje moteris parašė ilgą laišką, kuriame švenčia didžiulį pasiekimą – pirmą kartą per mėnesį Katelyn išdrįso išsišukuoti plaukus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien susišukavau plaukus. Tai padariau pirmą kartą per 4 savaites“, - rašė ji. „Jie buvo susivėlę ir susipynę, o su kiekvienu šepečio brūkštelėjimu plaukai lūžinėjo ir trūkinėjo. Trinkdama plaukus šampūnu, o vėliau ir kondicionieriumi, verkiau, nes jau buvau pamiršusi tą jausmą, kai pirštais per juos brauki.“

REKLAMA

Tiesą pasakius, Katelyn tądien pasirūpino ir kitomis higienos procedūromis, kurias jau buvo apleidusi.

„Pirmą kartą per savaitę taip pat išsivaliau ir dantis. Mano dantenos kraujavo, o skalaujant spjaudžiausi krauju. Tai darydama taip pat verkiau. Išėjus iš dušo negalėjau nustoti uosčiusi savo švarių plaukų ir rankų. Ilgą laiką stengiausi neapkabinti žmonių, nes nuo manęs sklido nemalonus kvapas, panašus į žmogaus, ilgą laiką pragulėjusio lovoje. Neturiu švarių drabužių, nes esu per daug pavargusi ir liūdna, kad juos skalbčiau“, - tęsė Katelyn.

REKLAMA
REKLAMA

Depresija sergantys žmonės elgiasi skirtingai. Kai kurie išmoksta slėpti savo tikruosius jausmus ir vaidina laimingus bei viskuo patenkintus asmenis, o kiti nesistengia atlikti net paprasčiausių užduočių.

„Depresija nėra graži“, - aiškino Katelyn. „Depresija – tai prasta higiena, nešvarios indų krūvos ir nuo per ilgo miegojimo skaudantis ir ištinęs kūnas. Depresija – tai trijų draugų turėjimas, kurie su tavimi bendrauja tik todėl, kad yra kantrūs ir kupini meilės kitiems. Depresija – verkimas, kai jau nebėra ašarų, ir sausas kūkčiojimas bei oro gurkšnių gaudymas. Depresija sergantys asmenys į lubas žiūri tol, kol nuo per mažo mirksėjimo pradeda skaudėti akis. Depresija daro įtaką ne tik ją turintiems, bet ir aplinkiniams žmonėms, nes jie taip pat pradeda verkti, manydami, kad sergantieji jų nebemyli ir būtent todėl atitolsta bei praranda susidomėjimą. Depresija veikia ne tik kūną, bet ir emocijas, nes tą tuštumą galima jausti ir fiziškai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo įrašu jauna moteris galbūt ir išliejo visus savo jausmus, bet jo pabaigoje ji prašė ir kitų asmenų supratimo apie šią klastingą ligą, kad galėtų padėti sergantiems draugams bei šeimos nariams.

„Su draugais ir artimaisiais būkite švelnūs. Jiems sunku rasti energijos susitvarkyti, bendrauti ar pasirūpinti savimi“, - tęsė ji. „Taip pat prašau rimtai žiūrėti į tai, jei jie nusprendžia su jumis pasidalinti savo situacija. Mes ir patys stengiamės. Prižadu, kad stengiamės. Matote? Šiandien aš išsišukavau plaukus.“

Per dvi dienas, kai Katelyn nusprendė viešai prisipažinti apie sunkią ligą, moters įrašu pasidalino daugiau nei 237 tūkst. kartų. Be to, tūkstančiai asmenų paliko palaikančius ir nepasiduoti skatinančius komentarus.

REKLAMA

Šių metų pradžioje, tame pačiame socialiniame tinkle kirpėjos pasidalinta nuotrauka taip pat labai greitai išplito internetinėje erdvėje. Joje užfiksuoti pokyčiai, kurie atlikti depresija sergančiai klientei.

Kate Langman, dirbanti „Ulta Beauty“ grožio prekių parduotuvėje įsikūrusiame „The Salon“ salone, pasidalino istorija, kuri prasidėjo nuo momento, kai Kate nusprendė pakalbinti parduotuvėje neramiai produktus besirenkančią moterį.

„Kai paklausiau, ar jai reikalinga pagalba renkantis produktus, ji pradėjo man pasakoti savo istoriją“, - rašė Kate. „Trumpai tariant, ši moteris kentė labai stiprią depresiją. Net 6 mėnesius ji niekaip negalėjo pasikelti iš lovos. Tai reiškė, kad tuo metu ji neplovė ir nešukavo savo plaukų. Ji vis surišdavo juos į netvarkingą kuodą, kuris ilgainiui pavirto į dredą. Kuodas buvo toks susivėlęs, kad atrodė, jog prie jos galvos pririštas akmuo.“

REKLAMA

Tuo metu Kate liepė moteriai padėti produktus atgal į lentyną ir jau kitą dieną paskyrė susitikimą tame pačiame salone. Deja, bet ji nepasirodė. Praėjus dviem savaitėms, paskambino ta pati moteris ir vėl užsiregistravo vizitui, į kurį taip pat neatvyko.

„Tada supratau, kad ji taip niekada ir nepasirodys. Iš tikrųjų tai šiek tiek suspaudė man širdį. Labai norėjau jai padėti“, - sakė Kate.

Tačiau kovo 8-ą moteris sugrįžo į saloną ir paprašė, kad ją priimtų iš anksto nesusitarus.

„Tai žinoma, kad sutikau. Man nerūpėjo tai, kiek ilgai teks dirbti. Norėjau ja pasirūpinti“, - rašė kirpėja.

Didžiausias iššūkis, su kuriuo teko susidurti, tai bandymas išnarplioti ir iššukuoti susivėlusius plaukus, kad jie nebūtų nukirpti. Kate net 4,5 val. šukavo plaukus, o po to dar 3,5 val. juos dažė ir kirpo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visą tą laiką liepiau sau nesustoti ir jokiu būdu nepasiduoti, nes rezultatai bus labai vertingi“, - sakė ji.

Po daugiau nei 8 valandų darbo, susivėlęs kuodas pavirto ryškiomis naują spalvą ir formą įgavusiomis bangomis.

„Atlikus darbą klientės akyse pastebėjau kibirkštį, o jos žandai paraudo iš džiaugsmo. Moteris negalėjo nustoti šypsotis, nes ir vėl galėjo pirštais perbraukti per plaukus. Tądien pakeičiau kažkieno gyvenimą ir niekada to nepamiršiu“, - užbaigė Kate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų