REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių noras priimti tik savo pasiūlytus projektus yra arba pasipūtimas, arba politinės brandos stoka, tikina opozicijos atstovai. Jų pasiūlymai, nors tiesiogiai atitiko rinkimus laimėjusių valstiečių deklaruotas mintis, nė nebuvo apsvarstyti, o tiesiog atmesti.

Valstiečių noras priimti tik savo pasiūlytus projektus yra arba pasipūtimas, arba politinės brandos stoka, tikina opozicijos atstovai. Jų pasiūlymai, nors tiesiogiai atitiko rinkimus laimėjusių valstiečių deklaruotas mintis, nė nebuvo apsvarstyti, o tiesiog atmesti.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija neparėmė konservatoriaus Jurgio Razmos nurodymo kelti dvi ministerijas į Kauną ir „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlyto alkoholio pardavimo griežtinimo.

„Gandragalviai“ su šizofrenijos požymiais?

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis tikina, kad atmestos jo pasiūlytas alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma stiprų alų parduoti ik mažose pakuotėse, tik parodo, kad valstiečiai patys nežino, ko nori.

„Jokios logikos nėra, kad jie atmeta. Natūralu, jeigu būtų jų projektas, tai būtų pritarę bent pateikimui. O tai, kad jie sako, kad prieštarauja ES direktyvai dėl taros nėra logiškas. Ten pat yra pasakyta, kad valstybė narė gali pati apsispręsti dėl alkoholio stiprumo. Gerai, taros mes nelieskime, bet mažinkime alkoholio stiprumą. Bet ir tam jie nepritarė. Tai nelabai suprantu iš viso, ko jie nori“, - pasakoja R.Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip jis supranta, kodėl taip atsitiko, Seimo narys tikina, kad tokiems sprendimams turbūt vadovauja frakcijos lyderis.

„Čia tiesiog yra patirties neturėjimas. Čia yra esminis dalykas. Kiti kolegos, kurie sėdi posėdžiu metu šalia mūsų, jie puikiai supranta, ką iš tikrųjų logiškai reikia palaikyti. Bet va frakcijos seniūnas pasakė griežtą ne. Ir kažkoks mažas „gandragalvių“ būrelis bando įtaką daryti kitiems frakcijos nariams. Ir tai yra apgailėtina, to dar nėra buvę, kad pačių valstiečių programinėms nuostatoms nepritartų bendru sutarimu. Taip tik dvigubų veidrodžių karalystėje, arba šizofrenijos požymių turi. Vieną sako, kitą daro. Ir dar velnias žino, ką ateityje padarys“, - prognozuoja Seimo narys.

REKLAMA

Tai tik pasipūtimas?

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis tikina, kad tokios praktikos Seime jis dar nematė. O tokį valdančiųjų elgesį vadina elementariu pasipūtimu.

„Aš neprisimenu praeitam Seime tokių dalykų. Gi nemažai ir opozicinės darbotvarkės praeidavo. Arba tą ginčą, kad teikia opozicija pateikdavom dar kitaip. Aš tada eidavau į valdančią daugumą su jais tardavausi, jie pasirašydavo ir tokį bendrą priduodavom. Aš jiems net patiems siūlau pasirašyti ir autorystę pasiimti jiems, nes geras projektas. Manau, kad jie nesuvokia, ką jie čia daro. Reikia turėti proto, kad taip elgtis. Čia tik pasipūtimas“, - tv3.lt naujienų portalui sako tvarkietis R.Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Valdantiems pažadus primins

Konservatorius Jurgis Razma valstiečiams norėjo priminti vieną iš jų rinkiminių pažadų, tad registravo Vyriausybės įstatymo pakeitimą, kuris nurodo, kad Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų buveinės turėtų būti Kaune. Visgi, Seimo posėdžių salėje jis buvo atmestas.

„Čia svarbiausia yra, kad būtų vykdomi rinkiminiai pažadai. Aš suabejojęs, ar nuo jų nėra tolstama, pateikiau ta projektą, nes pamačiau, kad Vyriausybės priemonių plane nebėra tokio pažado kelti ministerijas į Kauną, o yra kažkoks keistas įsipareigojimas sukelti visas ministerijas į vieną pastatą. Teoriškai būtų galima abu pažadus suderinti, jei perkelti visas ministerijas į Kauną. Bet turbūt tiek daug nesiekia premjero sumanymai. Tai aš radau teisinę formą tiesiog įstatymų lygiu įrašyti ministerijų buveinės vietą. Ir Teisės departamentas nesukritikavo kaip teisiškai netikslaus“, - situaciją pasakoja konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius pykčio valstiečių atžvilgiu nelaiko, tačiau sako, kad gerai įsiminė premjero pareiškimą, kad šio pažado nėra atsisakoma. Ir tikina, kad vis apie jį primins. „Tačiau dėl to, kad vienas ar kitas Seimo narys pasiūlo gal netinkamą teisinį būdą, tai nereikia atmesti visos idėjos. Abejonės, ar tas pažadas yra nuoširdus, ar jį tikrai ketinama įgyvendinti išlieka. Bet aš fiksuoju ir po pateikimo išsakytus premjero žodžius, kad ketinimai yra. Tai aš dabar kas pusę metų vis priminsiu ir klausiu, kas nuveikta įgyvendinant šį pažadą. Man tai to projekto nereikia, bet manau, kad reikia gerbti labai konkrečius pažadus, kurie galėjo patraukti labai nemažą dalį kauniečių rinkėjų“, - situaciją vertina J.Razma.

REKLAMA

Nerimtas elgesys

Ilgametis Seimo narys J.Razma tikina, kad pats niekada neatmeta pasiūlymų vien dėl to, kas juos pateikė. Jo manymu toks Seimo naujokų elgesys yra visiškai nerimtas.

„Kai šiaip nagrinėju projektus, ir sprendžiu kaip už juos balsuoti, aš niekada nežiūriu, kas yra autoriai. Kad pagal nesusiformuoti nuomonės kaip balsuoti. Galbūt kai kurios pavardės tikrai sukelia nusistatymą. Bet jeigu jie žiūri ne į projekto turinį, bet į tai, kas teikia, tai čia yra nerimta ir tiesiog politinio nebrandumo išraiška. Ir susinervinti, kad konservatoriai pateikė, tai mes balsuosime prieš, kad neduok dieve nepraeitų, nes siūlymas ne mūsų. Pasiūlymus reikia normaliai priimti, jeigu idėja tinka, tai palaikyk“, - Seimo naujokams pataria konservatorius J.Razma.

REKLAMA

Primename, kad po 2016 metų rinkimų į Seimą, nugalėtojai Lietuvos valstiečiai ir žalieji į Seimą atvedė 50 politikos naujokų.

Opozicija kopijuoja

Praėjusią savaitę komentuodamas konservatoriaus Jurgio Razmos pasiūlymą dvi ministerijas iškelti į Kauną, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikino, kad opozicija tiesiog kopijuoja Vyriausybės programą.

„Tai buvo trolinimas – to, kuris dabar pasiūlė. Jie ima Vyriausybės programos dalį, plagijuoja Vyriausybės programą, iš kažkur ištraukia kažką ir bando siūlyti. To neturėtų būti – turėtume nuosekliai dirbti į ateitį, nekreipti dėmesio į „trolių“ pažadus, o kreipti dėmesį į tai, ką Vyriausybė kalba. O Vyriausybė kalba, kad minsterijos bus keliamos į Kauną ir neatsisako tų pažadų“, – „Žinių radijui“ sakė parlamento vadovas.

Apie galimybę perkelti dvi ministerijas į Kauną kalbama valstiečių ir socialdemokratų Vyriausybės programoje, tačiau nebeužsimenama jos įgyvendinimo plane.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų