REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vizituojantis JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas yra tam tikra prasme kultinė asmenybė kariuomenėje.

Lietuvoje vizituojantis JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas yra tam tikra prasme kultinė asmenybė kariuomenėje.

REKLAMA

Itin garbinamas tarp jūrų pėstininkų ir gerbiamas kituose šalies kariuomenės daliniuose, generolas J. Mattisas pasižymėjo tuo, kad nevengė dalyvauti mūšių priešakinėse dalyse. Per visą savo įspūdingą 44 metų jūrų pėstininko karjerą “Pasiutęs šuo” (angl. Mad dog) yra išsakęs nemažą spalvingų frazių, kurios aiškiai atspindi jo, kaip kariškio požiūrį.

1. „Jūs neturite leisti bet kuriam iš jūsų žmonių vengti žiaurių faktų. Bus blogai, jeigu jie pradės gyventi išsigalvotame pasaulyje“.

J. Mattisas dažnai bendravo su jūrų pėstininkų vadais dėl būtinybės visuomet būti pasirengusiais. “Išsigalvotas pasaulis” jo žodžiais reiškia nepagrįstą atsipalaidavimą, kuris gali kainuoti gyvybę, jeigu kariai nebus budrūs.

REKLAMA
REKLAMA

2. „Jeigu tam, kad užmuštume priešą, jums prireiks žudyti nekaltą, nešaukite. Nesusikurkite daugiau priešų, negu jūs sunaikinate kažkokių amoralių veiksmų metu“.

REKLAMA

Būdamas vienu iš kovos su teroristais vadovų (kartu su jau atsistatydinusiu JAV generolu Davidu Petreusu), J. Mattisas dažnai kalba apie būtinybę laikytis kovos veiksmų taisyklių ir disciplinos poreikį, kovojant su negailestingu priešu.

3. „Aš atėjau su taika, aš nepasiėmiau su savimi artilerijos. Tačiau aš maldauju jūsų, su ašaromis akyse: … Jeigu jūs užsimanysite mane iškrušti – aš jus visu užmušiu“.

Po įsiveržimo į Iraką „Chaosas“ (J. Mattiso šaukinys radijo ryšiu) išsiuntė atgal savo tankus ir artileriją, ir bendraudamas su Irako genčių vadais pasinaudojo “botago ir saldainių” taktika.

REKLAMA
REKLAMA

4. „Pirmą sykį kažką nukovus nėra labai jau didelis įvykis. Pasaulyje yra kažkiek šiknių, kuriuos reikia paprasčiausiai sušaudyti. Yra medžiotojai ir yra aukos. Jūsų pasirinkimas - medžiotojas jūs ar auka“.

Kreipdamasis į savo jūrų pėstininkus Irake, jis bandė motyvuoti juos būti pasirengusiais ir tęsti savo misiją. Jis užbaigė savo kalbą, kalbėdamas generolo Pattono stiliumi: “Man gaila kiekvieno šunsnukio, kuris neturi galimybių tarnauti su jumis”.

5. „Būkite mandagūs, būkite profesionalūs, tačiau visada turėkite planą, kaip užmušti kiekvieną, kurį tik sutiksite“.

Vienas iš jo pagrindinių išgyvenimo patarimų Irake dislokuotiems jūrų pėstininkams buvo išsaugoti budrumą ir niekada jo neprarasti, net draugijoje tų, kurie atrodo draugiški. Tai buvo geras patarimas šalyje, kur smogikai lengvai susilieja su vietos gyventojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. „Mes atsitraukėme vadovaujantis gera valia, bandydami suteikti jums galimybę įveikti problemą savarankiškai. Tačiau aš norėčiau jūsų dėmesio. Aš pasirengęs prašyti jūsų - nelaikykite pykčio ant mūsų. Nes jeigu jums nepavyks, išlikę gyvi vėliau rašys apie tai, ką mes padarėme čia dar 10 tūkst. metų“.

J. Mattisas savo žodžiai nori pasakyti, kad yra pasirengęs taikai, tačiau neatmeta galimybės pasinaudoti JAV pėstininkų karine galia, jeigu pirmasis variantas nesuveiktų.

7. „Aš nepulsiu į nemigą dėl galimos nesėkmės. Aš net šito žodžio ištarti nemoku“.

J. Mattisas visuomet būdavo įsitikinęs savo pėstininkų galimybėmis. Jis vadovavo 1-ajai JAV jūrų pėstininkų brigadai Irake 2003-iaisiais, ir būtent jis įvykdė operaciją Faludžoje 2004 metais, o vėliau prisidėjo prie „Vaiduoklių įniršis“ operacijos sėkmės. Dėka J. Mattiso strateginių gebėjimų mūšio lauke jūrų pėstininkų tarpe jis yra laikomas praktiškai pusdieviu.

REKLAMA

8. „Šalis, kuri padėjo Stalinui nugalėti Hitlerį, be jokios abejonės, gali bendradarbiauti su „Al Qaeda“ priešais, kad nugalėtų „Al Qaedą“.

Generolas mėgsta istoriją ir yra užkietėjęs skaitovas. Jis dažnai pažymi išsilavinimo svarbą ir visapusišką būsimų kariuomenės vadų parengtį.

9. „Jūs vykstate į Afganistaną, pas vyrukus, kurie daužė juos supančias moteris penkerius metus, vien todėl, kad jos nedėvėjo parandžos. Jūs žinote, kad pas tokius vyrukus bet kokiu atveju neliko vyriško išdidumo. Taigi tai yra velniškas malonumas – šaudyti į juos. Jūs žinote, iš tiesų gana smagu su jais kovoti. Tai velniškai įdomu. Tai smagu – šaudyti kai kuriuos žmones. Aš būsiu ten su jumis. Aš mėgstu kautynes.“

REKLAMA

Kai kurios iš J. Mattiso citatų yra tam tikra prasme prieštaringos, įskaitant ir šią. J. Mattisas šiuos žodžius ištarė lankydamasis Afganistane, tačiau vėliau buvo sukritikuotas savo vadovybės, kuri pažymėjo, kad „jam derėtų atsargiau rinktis žodžius“.

10. „Egzistuoja žmonės, kurie mano, kad jūs turite jų nekęsti vien todėl, kad jūs į juos šaudote. Aš nemanau, kad jūs tai darote. Tai paprasčiausiai darbas“.

Daugelis jūrų pėstininkų vis dar laiko J. Mattisą kultine figūra. Tačiau pirmiausiai jis visada vertinamas kaip aukščiausio lygio profesionalas. Vienas kartu su juo dirbęs JAV jūrų pėstininkų karininkas pasakojo: „Kuo daugiau aš apie jį sužinodavau, tuo geriau aš mačiau, kad dalykai, kuriuos mes darėme, atrodė tiesiogiai susiję su jo vadovavimo filosofija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11. „Jūrų pėstininkai nežino, kaip rašosi žodis „pralaimėjimas“.

Keturių žvaigždučių generolo rango savininkas, aišku, galėjo užrašyti šį žodį, tačiau jis nori, kad jūrų pėstininkai žinotų, kad jie niekada negali leisti tam nutikti.

12. „Mūšio lauke yra patys svarbiausi yra 6 coliai – tarp jūsų ausų“.

Bendraujant su kariais jis pažymi, kad jie turi mokėti spręsti problemas, pasinaudojus ugnies galia tik kaip pačia kraštutine veiksmų priemone. Ir nors jis dažnai vadinamas „Pasiutusiu šunimi“, daugelis jūrų pėstininkų jį žino kaip „Karys – vienuolis“ – generolu, kuris nuolat mokosi ir skaito, ir kuris niekada nebuvo vedęs.

REKLAMA

13. „PowerPoint verčia mus kvailiais“.

Galima įsivaizduoti, kad aukščiausio rango generolui J. Mattisui teko sudalyvauti nemažai pristatymų ir peržiūrėti nemažai „PowerPoint“ ataskaitų. Būdamas atsakingas už JAV centrinę vadavietę, J. Mattisas faktiškai uždraudė susirinkimuose naudoti programinę įrangą, kurią naudojo kiti aukštas pareigas užimantys generolai.

14. „Šiame amžius manęs nejaudina, kaip taktiškai ar operatyviai jūs nuostabus, jeigu jūs nesugebate sukurti harmonijos – netgi prakeiktos harmonijos – mūšio lauke, paremtos pasitikėjimu, besidriekiančiu per tarnybines ribas, koalicines ir nacionalines sienas, tiek ir per civilių/karines ribas, jums reikia eiti namo, nes jūsų vadovavimas yra pasenęs. Mes turime turėti karininkus, kurie gali sukurti harmoniją visose šiose ribose“.

REKLAMA

J. Mattisas visuomet reikalavo išsilavinusių karininkų, kurie turėtų būti apsiskaitę, ir gebėtų vykdyti užduotį.

15. „Suraskite priešą, kuris nori pabaigti su tuo eksperimentu (JAV demokratija) ir nužudykite kiekvieną jų, kol jiems taip pabos žudynės, kad jie paliks mus ir mūsų laisvę ramybėje“.

J. Mattisas mano, kad geriausias mūšio laukas – toli nuo JAV krantų.

16. „Išdavystė egzistuos tol, kol bus karai ir visada atsiras keli žmonės, kuriais jūs negalėsite pasitikėti“.

Tokiose vietose, kaip Irakas ir Afganistanas, aljansai gali dažnai keistis. J. Mattisas šiuo klausimu kalbėjo Kongrese, kuomet pasipylė serija išpuolių prieš NATO karius, kuriuos įvykdė sąlyginiai „saviškiai“ – apmokyti vietos smogikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

17. „Kaukitės laiminga širdimi“

Prieš išvykdami 2003-iaisiais į Iraką visi 1-osios jūrų pėstininkų divizijos kariai gavo J. Mattiso laišką. Jame jis nuoširdžiai kreipėsi į savo karius, teigdamas, kad „mes veiksme greitai ir agresyviai prieš tuos, kurie priešinasi, su kitais mes elgsimės padoriai, demonstruodami kilnumą ir karišką užuojautą žmonėms, kurie visą gyvenimą išgyveno po Saddamo režimu“.

18. „Mes esame dalis tos kariuomenės, kuri yra laikoma grėsmingiausia ir patikimiausia pasaulyje. Pasinaudokite savo smegenimis, prieš naudojant ginklą“.

Ši citata iš to paties 2003-iųjų laiško yra įtraukta į 2006 kovos su smogikais doktriną, kurioje yra pažymima disciplinos mūšio lauke ir civilių apsaugos būtinybė.

REKLAMA

19. „Vardan misijos, vardan mūsų šalies ir mūsų žmonių, kurie vilkėjo divizijos spalvomis paskutiniuose mūšiuose – „kurie kovėsi už gyvenimą ir niekada nebijojo“ – vykdykite savo misiją ir išsaugokite savo garbę nesuteršta. Pademonstruokite pasauliui, kad „nėra geresnio draugo – nėra piktesnio priešo“, negu JAV jūrų pėstininkai“.

Savo 2003-ųjų kreipimesi J. Mattisas naudojasi citata – „niekada nebijojo“ – iš „Jūrų pėstininkų himno“. J. Mattisas, istorijos gerbėjas, akcentuoja praeities karių garbę ir būtinybę išlaikyti ją nesuteptą ir dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų