REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnietis Dominykas graužiasi paaukojęs pinigų jam įtarimų sukėlusiam labdaros ir paramos fondui „Gerumo projektai“. Fondo savanoris atėjo pas vaikiną į namus ir paprašė paaukoti pinigų skurdžiai gyvenantiems vaikams. Aukų rinkėjas net turėjo su savimi kortelių skaitytuvą.

Vilnietis Dominykas graužiasi paaukojęs pinigų jam įtarimų sukėlusiam labdaros ir paramos fondui „Gerumo projektai“. Fondo savanoris atėjo pas vaikiną į namus ir paprašė paaukoti pinigų skurdžiai gyvenantiems vaikams. Aukų rinkėjas net turėjo su savimi kortelių skaitytuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikinas nepagailėjo pinigų geram tikslui, tačiau tik po to išsiaiškino, kad nei vienas euras vaikų nepasieks – visi pinigai keliauja fondo veiklos išlaikymui.

REKLAMA

Įtarimas kilo tik paaukojus pinigų

Dominykas pasakoja, kad aukų rinkėjas iš pradžių įtarimo nekėlė. „Žmogus atrodė patikimas, šnekėjo su tokia veido išraiška, lyg tikrai žinotų, ką daro. Bet kažkoks nenatūralus atrodė. Pasakė, kad padeda vaikams, pakišo kortelių skaitytuvą. Iš pradžių nenorėjau aukoti neturėdamas daugiau informacijos apie fondą. Bet pagautas akimirkos pasijutau blogai, kaip aš čia dabar vaikams nepadėsiu? Paaukojau kažkiek. Tada svečias davė man ant paprasto popieriaus lapelio atspausdintus rekvizitus, kur galima pervesti daugiau pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Tą akimirką jau pagalvojau, ar gerai padariau. Kažin, ar save gerbianti organizacija pakiš tau paprastą lapelį. Patikrinau jų tinklalapį. Jokios informacijos ten neradau. Atrodo padarytas „ant durniaus“, kad tik būtų kažkas. Patikrinau rekvizitai.lt ir radau daug komentarų. Žmonės rašo, kad jokių pinigų vaikams tas fondas neduoda, jie ir tik sau algas išsimoka už tuos surinktus pinigus. Daugiau panaršius po internetą, pasidarė aišku, kad kažkas ne taip. Dažniausiai labdaringos organizacijos bando parodyti savo darbus ir projektus. O šitie nieko nenurodė. Keista ir tai kad aukų rinkėjai vaikšto vidury dienos, kai namuose tik bedarbiai ir pensininkai. Aišku, kad jie duoda tų pinigų, nes gailisi vaikų“, – pasakoja Dominykas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikinas teigia kreipęsis į policiją ir surašęs pareiškimą, kad fondo veikla būtų ištirta išsamiau.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis patvirtino, kad kol kas fondo veiklos policija nėra tyrusi ir apie jį pateikti informacijos negali.

Valstybinė mokesčių inspekcija pažadėjo pasidomėti fondo veikla ir vėliau pateikti savo komentarą.

Savanorė bėgo iš fondo neatsigręždama

Prastų atsiliepimų apie fondą pažėrė ir buvę jo savanoriai. Vilnietė Aurelija socialiniame tinkle facebook pasidalino tokia patirtimi. „Turėjau ir aš reikalų su tais "Gerumo projektais". Gerai, kad užteko proto atsimerkti ir nešti kudašių kuo toliau nuo tokių "geriečių". Vasaros įkvėpta, norėjau kažką gero padaryti ir prisidėti prie rajonų vaikų dienos centrų plėtros, veiklos kokybės gerinimo ir gražesnės vaikystės idėjos. Idėja atrodė graži, pasavanoriauti, padėti, atlikti gražius darbus, bet vaikštinėti po butus, rinkti pinigus ir sužinoti, kad tavo kolegos už tai gauna ALGĄ... (iš tų pačių pinigų) - kraupu. Gėda. Gėda pirmiausia dėl savęs, bet gerai, kad užteko proto dingti net pusdieniui nepraėjus. Gera pamoka ateičiai. Gerą daryti reikia mokėti. Gera tema diskusijoms, nes tokių dabar apstu...“ – liejo apmaudą mergina.

REKLAMA

Portale rekvizitai.lt skundžiasi ir į darbo pokalbį šiame fonde atėjęs vyras. „Atėjau į darbo pokalbį, likau pusiau aprėktas. Sėdi du vyrai pilvus išrietę, juokiasi dėl pinigų, ir kaip jie „paims viską, ką tik duoda“ iš aukojančių žmonių. Ponai tik tais sau dėl algos sėdi, apsimeta kad „dėl vaikų“ kažką daro. Įdomu, kokias algas sau moka. Rekomenduoju pasidomėti plačiau šia įstaiga, prieš aukojant pinigus“, – rašo Tomu pasivadinęs vyriškis.

Fondo vadovas: iš aukų mokamos algos darbuotojams

„Gerumo projektų“ vadovas Andrej Džeksenev patvirtino, kad iš surinktų lėšų iš tiesų padengiamos kuro išlaidos ir mokamos algos darbuotojams. Vaikų tie pinigai nepasiekia. Tačiau parama vaikams teikiama kitais būdais. „Mūsų misija yra padėti kitiems. Iš žmonių surenkame ne tik pinigus, bet ir vaikiškus drabužius, buitinę techniką – viską, ką žmogus gali atiduoti labdarai. Tuos daiktus atiduodame vaikų dienos centrams ar skurdžiai gyvenančioms šeimoms. Tiesa, drabužių dabar organizacijos nelabai nori priimti tai tariamės su seniūnijomis, socialiniais darbuotojais. O pinigėliai, kuriuos surenkame, pagrinde tenka fondo išlaikymui ir jo veiklai. Veikla ir yra surinkti drabužius ir daiktus, kuriuos atiduoda žmonės ir tuomet perduoti tiems, kuriems reikia paramos. Per mėnesį iki tūkstančio eurų gal nesurenkame. Greičiau apie keletą šimtų eurų. Iš tų pinigų mokame algas. Yra 3-4 darbuotojai. Vienas dirba pilnu etatu, kiti – puse. Taip pat turime daug savanorių, kuriems algos nemokamos. Didelė dalis surinktų lėšų skiriama kurui, nes tenka daug važinėti po namus ir įstaigas, kad surinktume ir atiduotume labdarą“, – aiškina fondo vadovas.

REKLAMA

Jis tikina, kad labdaros fondas jau turi gavęs 5-7 padėkas už gerus darbus. Netrukus tos padėkos turėtų pasirodyti internetiniame fondo tinklalapyje.

Fondo modelį atsivežė iš užsienio

A. Džeksenev tikina, kad kol kas naudos iš savo veiklos negauna. Bet turi vilties, jog kažkada fondas išaugs iš bus galima mokėti didesnes algas darbuotojams. „Verslo čia nėra ir pelno iš to taip pat negauname. Bet tikimės, kad ši organizacija ateityje išaugs, kad galėsime skirti padoresnes algas. O pati idėja kilo, kai pamatėme užsienyje organizacijas, veikiančias būtent tokiu būdu. Tokį modelį matėme Vokietijoje, Portugalijoje. Ten organizacijos kreipiasi ne į įmones, stambius rėmėjus, o į paprastus žmones. Yra daug žmonių, kurie paaukoja po vieną ar po tris eurus. To užtenka, kad tokios organizacijos egzistuotų“, – aiškina labdaros fondo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI: privalo išrašyti kvitus

Vilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Vitalija Remeikienė sako, kad labdaros paramos fondas „Gerumo projektai“ juridinių asmenų registre įregistruotas 2016 m. sausio mėn. Šiuo metu įsiskolinimų valstybės biudžetui neturi, yra pateikęs privalomas deklaracijas. Užsiimti labdaringa veikla ir rinkti pinigus fondui leidžiama.

„Pagal Labdaros paramos įstatymo nuostatas labdaros paramos fondas gali gauti paramą grynais pinigais iš fizinių asmenų. Jeigu ji naudojama fondo visuomenei naudingiems tikslams, tame tarpe ir fondo darbuotojų atlyginimų mokėjimui, tai traktuojama kaip parama panaudota pagal LPĮ paskirtį.

Fondas, priėmęs iš fizinių asmenų grynuosius pinigus, privalo išrašyti kasos pajamų orderius ir asmeniui išduoti kasos pajamų orderio antrą egzempliorių arba jo kvitą. Jeigu pinigai paimami pas patį fizinį asmenį, gali būti išduodamas grynųjų pinigų priėmimo kvitas“, – aiškina Mokesčių inspekcijos atstovė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų