REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centriniam šildymui nuo birželio nustos galioti - parlamentarai atsisakė svarstyti konservatorių pataisas, kuriomis buvo siūloma iki 2020 metų birželio 1-osios lengvatos galiojimą pratęsti.

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centriniam šildymui nuo birželio nustos galioti - parlamentarai atsisakė svarstyti konservatorių pataisas, kuriomis buvo siūloma iki 2020 metų birželio 1-osios lengvatos galiojimą pratęsti.

REKLAMA

Seimas antradienį po pateikimo nepriėmė svarstyti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos, kurią parengė konservatoriai Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė ir Jurgis Razma. Už svarstymą balsavo 35 Seimo nariai, prieš - 14, o susilaikė 30 parlamentarų.

Socialinės apsaugos ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, kad lengvatos tęsimas stabdo renovacijos procesą.

 

Premjeras numato biudžeto sprogimą

Premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad iki birželio 1 dienos bus apsispręsta dėl visų lengvatų.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra mūsų politinis apsisprendimo reikalas. Esminis dalykas, ko nori Vyriausybė ir dauguma, mes apsispręsime dėl vienos ar kitos lengvatos, tai negalima laikyti, kad tai yra laikina. Tada bus pasakoma, kad taip, ji yra reikalinga, tada ir bus. Jeigu nėra, tai nėra. Nes va tas po pusę metų pratęsinėjimas ir duoda situaciją, kurią šiandien turime. Gegužės 31 d. baigiasi, jau atsiradę iniciatyvos pratęsti, nenurodant finansavimo šaltinio, tai reiškia biudžeto sprogdinimą“, - sakė premjeras.

REKLAMA

„Jeigu prisimenate gruodžio mėnesį, kada jau buvo pasibaigęs PVM lengvatos galiojimas, tiesiog jo nebuvo, atsirado spontaniškas noras pratęsti. Tai kaip kompensavimas tiems žmonės, kuriems iš tikrųjų gaunamos pajamos leidžia tikėtis kompensacijos, tai buvo numatyta šiuo paramos įstatymu, kad būtų suteikta kompensacija. Bet ji būtų nukreipta būtent į tuos žmones, kuriems iš tikrųjų priklauso ir reikia jos. Dėl to šitas įstatymas bet kokiu atveju turi būti priimtas“, - kompensacijų mokėjimo tvarkos svarstymą argumentuoja premjeras.

Premjeras tikina, kad net ir norint, PVM lengvatos pratęsimui šių metų biudžeto nėra lėšų. „Gegužės 31 dieną pasibaigia galiojimas, ateina naujas šildymo sezonas, net ir priėmus politinį sprendimą dėl pratęsimo dar kartą, tai tiesiog biudžete nėra šiandien lėšų, tai mes turime bet kokiu atveju apsispręsti ir sprendimas dėl tolesnių lengvatų galėtų būti nuo sausio 1 dienos, o tą laikotarpį kitam šildymo sezonui turime žmonės kompensuoti ir šitas įstatymas yra reikalingas“, - tikina S.Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius stebisi neatsakingu valdančiųjų elgesiu

Vienas iš PVM lengvatos pratęsimo iniciatorių, konservatorius Mykolas Majauskas tikina, kad kompensacijų skyrimo tvarka apsunkins tiek savivaldybių darbuotojus, tiek ir pačius gyventojus.

„Dar praeitais metais kilo diskusija dėl PVM lengvatos centriniam šildymui pratęsimo. Teikėme siūlymus ir sakėme, kad tokia lengvata turėtų galioti. Tačiau vis tik valdančioji dauguma nusprendė, kad ji turėtų galioti tik pusę metų, iki birželio 1 dienos. Ir per tą pusę metų žadėjo paruošti kompensacinį mechanizmą, kuriems ta šildymo kaina padidėtų tiek, kad būtų duodama kompensacija. Tas kompensacijų mechanizmas, kaip žinome, paverstų dar apie 100 000 žmonių pašalpiniais. Mano supratimu tai yra ir biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala gyventojams, kuriuos paverstume pašalpiniais“, - prognozuoja konservatorius M.Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas taip pat įtaria, kad ne visi kolegos supranta, ką daro. „Man atrodo, kad ta svarstymas apie kompensacijas atsirado tik todėl, kad buvo sutarta valdančiųjų, kad nebebus lengvatos centriniam šildymui. Todėl pradėjo galvoti apie kompensacijų mechanizmų. O kiti valdantieji nori abiejų. Tai toks požiūris atrodo labai neatsakingas ir keistas“, - tikina Seimo narys.

R.Karbauskis: PVM lengvata yra neteisinga

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Ramūnas Karbauskis teigia, kad dabar pratęsta PVM lengvata yra socialiai neteisinga. Ir netenkina tų žmonių, kuriems paramos labiausiai reikia.

„Yra siūloma, kad būtų kompensuojama tų žmonių išlaidos šildymui, kurios sudaro 15 procentų žmogaus pajamų. O pridėtinės vertės mokesčio lengvata siūloma panaikinti, nes ji yra socialiai neteisinga. Ja naudojasi daug žmonių, kurie negalėtų gauti jokios paramos, nes jų pajamos gerokai viršija remtinas pajamas. Ir visi labai gerai suprantame, kad didžiuosiuose miestuose, kur yra didžiulės kubatūros butai, kurie šiandien yra šildomi su lengvata, kas yra visiškai neteisinga tų žmonių atžvilgiu, kuriems tų kompensacijų reikia. Ir šitos lengvatos nepasiekia tų, kurie nesinaudoja centriniu šildymu“, - pasakoja valstiečių lyderis.

REKLAMA

Taip pat R.Karbauskis patvirtino, kad kompensavimo sistema galės pasinaudoti ir tie, kurie būstus šildosi malkomis.

Liberalai neleis didinti mokesčių

Liberalas Eugenijus Gentvilas tikina, kad liberalai, neleis dar labiau didinti mokesčių.

„Esu prieš lengvatos pratęsimą, ji turėtų būti nebepratęsta. Bet tada reikia sukurti adekvatų kompensavimo mechanizmą. Savaime suprantama, kad PVM lengvatos panaikinimas yra mokesčių didinimas. Kadangi nuo 9 iki 21 procentų didėja PVM. Tai mūsų tai netenkina, kol nėra nustatyti įstatyminiai, mokestiniai dalykai. Mūsų frakcijoje bus balsuojama įvairiai, nes jei jau mokesčiai nėra mažinami, tai bent jau neleisime jų didinti“, - tvirtina E.Gentvilas.

REKLAMA

Liberalo nuomone, lengvata vidurinė klasės gyventojus paverčia socialiniai remtinais. „Mano nuomone, tai reikia baigti žaisti su tomis lengvatomis. Daugelis viduriniosios klasės žmonių tikrai neverti tos lengvatos ir nereikia jos visai pratęsinėti. Nes va taip vidurinė klasė bus paverčiami socialiai remtinais. Jeigu tai yra šito didžiojo dvarponio svajonė, kad kuo daugiau baudžiauninkų ateitų su ištiesta ranka iš valstybės kišenės prašyti pinigų, tai turbūt jis realizuos šią svajonę“, - tikina Seimo narys.

Seimo pirmininkas įsitikinęs, kad pasiūlymai nesikerta

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu teigia, kad abu pasiūlymai vienas kitam neprieštarauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei mes pateiksime gerą kompensavimo mechanizmą, tada nukeliaus pašalpos tiems, kam reikia. Kompensavimo būdu. O tiems, kam nebūtinai, jų yra apie 87 procentus, o 13 procentų padidėtų. O šiaip vienas kitam neprieštarauja, gali būti PVM lengvata ir kompensavimas irgi gali būti taikomas. Jie gali būti kartu priimami“, - tikina Seimo pirmininkas.

Prireiktų papildomų milijonų

Siūloma kompensacijas mokėti šeimoms, kurių išlaidos šildymui siektų 15 proc., o ne 20 proc. visų pajamų. Tam jau pritarė Biudžeto ir finansų bei Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetai. Jeigu Seimas tokiai tvarkai pritartų, kompensacijos būtų skaičiuojamos, iš šeimos pajamų atėmus valstybės remiamas pajamas, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, nustačius 15 proc. ribą, papildomai biudžete reikėtų rasti 14,3 mln. eurų, o kompensacijas gautų iki 200 tūkst. asmenų. Pirmąjį šių metų ketvirtį, ministerijos duomenimis, jas gavo apie 92 tūkst. žmonių, o išmokos siekė apie 17 mln. eurų. Dabar įstatymas numato, kad lengvatinis 9 proc. PVM šildymui nustos galioti birželio 1 dieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų