REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltieji rūmai sausį įspėjo, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas) gali pakliūti į Rusijos šantažo pinkles, pirmadienį įstatymų leidėjams pareiškė buvusi aukšto rango pareigūnė.

Baltieji rūmai sausį įspėjo, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas) gali pakliūti į Rusijos šantažo pinkles, pirmadienį įstatymų leidėjams pareiškė buvusi aukšto rango pareigūnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpas griežtai atmetė kaip „pramaną“ prielaidą, kad jo komandos nariai bendradarbiavo su Rusija, o Kongreso atliekamus tyrimus dėl numanomo Maskvos kišimosi į JAV rinkimus pavadino mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamu „beprasmiu erzeliu“.

REKLAMA

Baracko Obamo (Barako Obamos) generaline prokurore paskirta Sally Yates (Sali Jeits), kurią D.Trumpas atleido vos pradėjęs eiti prezidento pareigas, pirmadienį kartu su buvusiu nacionalinės žvalgybos direktoriumi Jamesu Clapperiu (Džeimsu Klaperiu) davė parodymus Senato teismų komiteto posėdyje.

Tris valandas trukusio posėdžio metu S.Yates patvirtino pranešimus, kad šeštą D.Trumpo administracijos darbo dieną ji pasakė Baltiesiems rūmams, jog buvęs karinės žvalgybos vadovas M.Flynnas nepateikė viceprezidentui Mike'ui Pence'ui (Maikui Pensui) visos informacijos apie savo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone, todėl gali tapti Maskvos šantažo taikiniu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau D.Trumpas tik po 18 dienų, spaudžiamas M.Pence'o ir kitų pareigūnų, atleido į atsargą išėjusį armijos generolą leitenantą, per visą 2016-ųjų prezidento rinkimų kampaniją patarinėjusį jam saugumo klausimais.

„Mes manėme, kad generolas Flynnas yra nepatikimas dėl rusų“, – sakė S.Yates Senato teismų komiteto posėdyje, pirmą kartą viešai komentuodama skandalą, aptemdžiusį pirmuosius D.Trumpo prezidentavimo mėnesius.

„Tai buvo problema – ne dėl to, kad manėme, jog rusai tai žino, bet todėl, kad jie veikiausiai turėjo ir tos informacijos įrodymų. Tai sukūrė pavojingą situaciją – padėtį, kai patarėjas nacionalinio saugumo klausimais faktiškai galėtų būti šantažuojamas rusų“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Yates sausio 30 dieną buvo atleista, nes nurodė Teisingumo departamento teisininkams neginti prieštaringai vertinamo prezidento įsako uždrausti į šalį atvykti imigrantams.

Per Senato komiteto posėdį ji nepasakė, apie ką 2016 metų gruodį M.Flynnas diskutavo su ambasadoriumi Sergejui Kisliaku per virtinę pokalbių telefonu, kurių slapta klausėsi JAV žvalgyba.

M.Pence'as sausį sakė, kad M.Flynnas paneigė, jog kalbėjosi su ambasadoriumi apie sankcijas, kurias B.Obamos administracija paskelbė Rusijai už kišimąsi į JAV rinkimų procesą.

REKLAMA

Obama įspėjo Trumpą

D.Trumpas klausimą dėl rusų kišimosi į rinkimus ne kartą yra pavadinęs „išgalvotomis naujienomis“ (angl. fake news), nors JAV žvalgybos bendruomenė yra paskelbusi išvadą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai prie to prisidėjo.

Pirmadienio vakarą prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė virtinę žinučių, kuriose dar kartą pakartojo savo poziciją šiuo klausimu.

„Istorija apie Rusijos ir D.Trumpo sąmokslą yra absoliutus pramanas, kada baigsis šis mokesčių mokėtojų lėšomis finansuojamas beprasmis erzelis?“ – rašė D.Trumpas vienoje iš žinučių.

REKLAMA

Kitoje žinutėje prezidentas nusitaikė į S.Yates – jis pareiškė, kad buvusi generalinė prokurorė „nepasakė absoliučiai nieko naujo“. Kiek anksčiau D.Trumpas užsipuolė S.Yates, kad ji esą nutekino įslaptintos informacijos.

S.Yates, garsėjanti kaip griežta ir nepriklausoma prokurorė, D.Trumpo nemalonėn pateko po to, kai sausį atsisakė palaikyti jo kontroversišką draudimą įvažiuot į šalį kelių musulmoniškų valstybių piliečiams. Dėl to ji galiausiai neteko generalinio prokuroro posto.

Ankstesnės administracijos pareigūnai atskleidė, kad baigdamas savo prezidento kadenciją B.Obama dvi dienos po lapkričio 8-ąją vykusių rinkimų asmeniškai griežtai įspėjo D.Trumpą neskirti M.Flynno nacionalinio saugumo patarėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama 2014 metais atleido M.Flynną iš Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) vadovo posto dėl prasto administravimo ir personalo valdymo.

Pirmadienį savo parodymus Senato komiteto posėdyje davė ir buvęs nacionalinės žvalgybos direktorius J.Clapperis. Jis Rusijos kišimąsi į pernai vykusius rinkimus pavadino „garsiu signalu būti budriems ir imtis veiksmų prieš grėsmę mūsų demokratinės politinės sistemos pamatams“.

„Manau, dabar jie jaučiasi padrąsinti ir ateityje tęsti tokią savo veiklą čia ir visame pasaulyje, ir daryti tai dar intensyviau“, – pabrėžė J.Clapperis.

REKLAMA

S.Yates ir J.Clapperio liudijimai vėl atkreipė dėmesį į kontroversiją dėl Rusijos kišimosi į pernai vykusius JAV prezidento rinkimus.

Kongresas inicijavo kelis atskirus turimus dėl Rusijos kišimosi į rinkimus, tačiau jie įstrigo, demokratams kaltinant respublikonus, kad šie mėgina apsaugoti Baltuosius rūmus ir trukdo aiškintis faktus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų