REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ pradėjo tvarkyti Vilniaus apskrityje prieš daugelį metų žemėje užkastus ir gamtai pavojingus medinius pabėgius. Tokių pabėgių tvarkymas visoje Lietuvoje bendrovei kainuos iki 2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Lietuvos geležinkeliai“, būdama socialiai atsakinga įmonė, pagal skundus nustatė ir rado keturiose vietose senų medinių pabėgių, kurie buvo ne utilizuoti, o užkasti žemėje. Dabar vyksta iškasimo darbai, surinkę juos sandėliuosime ir ateityje utilizuosime“, - spaudos konferencijoje netoli Vaidotų geležinkelio stoties pirmadienį kalbėjo „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška.

REKLAMA

Anot jo, iki šiol pabėgių utilizavimo paslaugas įmonei teikė valstybės valdoma pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“, tačiau „Lietuvos geležinkelių“ su antrine įmone „Geležinkelių aplinkosaugos centras“ 2016 metų birželį sudarytas vidaus sandoris, pastarajai pasamdžius „Toksiką“, kelia įtarimų, todėl bus skelbiamas naujas konkursas.

„Man sunku komentuoti, kokiu principu buvo priimti seniau sprendimai. Tai gali būti pabėgiai iš 2006 metų bėgių keitimo arba gali būti dar seniau. Sunku šią dieną tai nustatyti. Keičiant pabėgius į gelžbetoninius, tie pabėgiai buvo užkasti šalia trasos, o pagal dabartines Europos direktyvas tai neatitinka reikalavimų ir juos reikia sandėliuoti, nes tai yra pavojingos atliekos“, - tvirtino M.Bartuška.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad visų nebenaudojamų medinių pabėgių sunaikinimas bendrovei kainuos iki 2 mln. eurų.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigė, kad ministerija tirs, kokia žala dėl užkąstų pabėgių galėjo būti padaryta gamtai, tačiau „Lietuvos geležinkelių“ už tai nebaus.

„Įvairiu metu buvo naudojamos įvairios technologijos pabėgių įmirkimui ir pačios paskutinės buvo pakankamai pavojingos - skalūnų alyva. Tyrimai atsakys, nes gali būti, jog bus labai seno laikotarpio ir tada bus tik alyva. (…) Įmonė pati atrado ir pranešė, o tai yra istorinės atliekos. Taikyti sankcijas jau būtų vėlgi regreso tvarka. Aplinkos ministerija, mėginius ims ir nustatys, kokios medžiagos buvo“, - spaudos konferencijoje sakė K.Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos geležinkelių“ duomenimis, visoje Lietuvoje nesutvarkytų medinių pabėgių yra apie 11 tūkst. tonų, o vien Vilniaus apskrityje – apie 4 tūkst. tonų, iš kurių apie 2 tūkst. tonų - po žeme. „Lietuvos geležinkeliai“ kasmet pakeičia maždaug 2 tūkst. tonų medinių pabėgių, o senuosius sunaikina.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų