REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
FNTT pozicijas žada stiprinti įsteigę naujus skyrius (R. Kondratjevo nuotr.)

Vidaus reikalų ministerijai nutraukus Finansinių nusikaltimų tarnybos vadovo konkursą ir pradėjus kalbėti apie pertvarkas ir suvienodintą vadovo skyrimo tvarką, buvę FNTT vadovai lieka skeptiški. Jų manymu, atsisakius konkurso tiesiog atsirastų galimybė paskirti lojalų asmenį į vadovo poziciją.

39

Vidaus reikalų ministerijai nutraukus Finansinių nusikaltimų tarnybos vadovo konkursą ir pradėjus kalbėti apie pertvarkas ir suvienodintą vadovo skyrimo tvarką, buvę FNTT vadovai lieka skeptiški. Jų manymu, atsisakius konkurso tiesiog atsirastų galimybė paskirti lojalų asmenį į vadovo poziciją.

REKLAMA

Konkursas buvo nutrauktas Vyriausybei pritarus, jog reikia keisti vadovo skyrimo tvarką, taip pat rengiantis įstaigos pertvarkai.

Kovą pasibaigus FNTT vadovo Kęstučio Jucevičiaus kadencijai, šiuo metu tarnyba neturi nuolatinio vadovo. Laikinai įstaigai vadovauja direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis.

Suvienodinti skyrimą

Premjeras tokį žingsnį įvardina kaip Vidaus reikalų sistemos vadovų skyrimo suvienodinimą.

„Šita institucija likusi vienintelė, kurios skyrimo tvarka skyrėsi nuo visų kitų nuo Vidaus reikalų sistemos įstaigų vadovų paskyrimo. Kažkuriame etape, priimant naują vidaus tarnybos statutą tiesiog šita tarnyba buvo pamiršta, taip gal reikia pasakyti. Tai siekiant suvienodinti, ministerija pateikė įstatymo projektą, Vyriausybė jam pritarė, kad bus skiriama kaip ir visi kiti Vidaus reikalų sistemos įstaigų statutiniai vadovai“, - penktadienį žurnalistams Vyriausybėje pasakojo Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Kam vaidinti demokratiją?

FNTT vadovo kadenciją baigęs Kęstutis Jucevičius primena, kad susidariusią situaciją vertina kaip pilietis. Tačiau jis neabejodamas sutinka, kad konkurso panaikinimas būtų ne tik tvarkos suvienodinimas, bet ir galimybė į vadovo kėdę skirti ištikimus asmenis.

REKLAMA

„Kur yra daugiau skaidrumo? Ar kai vyksta konkursas, ar kai Vyriausybė asmeniškai skiria? Juk aišku, kad konkurso būdu daugiau skaidrumo. Kadangi yra renkamasi iš kelių kandidatų, kurie tarpusavyje varžosi. O jau kai skiria, tai dažniausiai savą žmogų pasodina. Nejaugi Vyriausybė skirs sau nelojalų žmogų? Būkime sąžiningi patys prieš save. Bus skiriamas dabartinei valdžiai lojalus žmogus“, - tv3.lt naujienų portalui sako K.Jucevičius.

Buvusio FNTT vadovo manymu, konkursas buvo nutrauktas dėl to, kad nei vienas kandidatas nebuvo tinkamas dabartinei valdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai man keista, kam tada reikėjo konkursą skelbti? Kiek suprantu buvo du kandidatai ir nei vienas netinkamas turbūt dėl to, kad ne jų žmogus. Tai kam tada čia vaidinti demokratija?“, - klausia buvęs FNTT vadovas.

Pasikartojančios kalbos apie pertvarką

Jau ne vienerius metus netylančias kalbas apie FNTT pertvarką ir prijungimą vis prie kitos institucijos, K.Jucevičius vertina neigiamai. Anot pašnekovo, dažniausiai apie tai užsimenama, kai neišeina paskirti tinkamo vadovo.

„Šuo ir kariamas pripranta. Čia tikriausiai ir su FNTT tas pats. Ji kaip buvo įkurta 1997 metais, tai nuo 1998 metų ir prasidėjo kalbos, kad ją reorganizuos, prijungs. Ir pripažinkime, kad kalbos apie tai prasideda, kai nepavyksta pastatyti valdžiai lojalaus vadovo. Prieš šį konkursą ministras pasakė, kad reorganizacijos nebus, tegul tarnyba dirba. Nepavyko dabar pasiskirti savo vadovo, tai vėl grįžta kalbos. Garantuoju, jei pasiskirs savo vadovą, tai nebereikės reorganizacijos. Sakys, kad atėjo geras vadovas, gerai dirba ir kokia gera tarnyba“, - tikina FNTT vadovo kadenciją baigęs K.Jucevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leistų skirti lojalius asmenis

Liberalas, Antikorupcijos komisijos pirmininkas ir buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius tikina, kad jo manymu, konkursas leistų paskirti asmenis dėl jų patirties.

„Faktą, kad FNTT vadovas bus skiriamas nebe konkurso būdu, vertinu kaip suvienodinimą. Vertinu kaip galimybę paskirti lojalesnį žmogų. Nes konkurso būdu yra didelė tikimybė, kad gali laimėti asmuo dėl savo patirties. O be konkurso gali laimėti ne toks lojalus asmuo. Čia yra mano tokia versija. Aš tai būčiau už konkursą. Ir už tai būčiau visose Vidaus reikalų sistemos įstaigose“, - tv3.lt naujienų portalui pasakoja V.Gailius.

Per ilgai tampoma guma

Liberalas Vitalijus Gailius teigė, kad nesupranta, kodėl konkursą reikėjo paskelbti, o tada jį nutraukti, pradėjus kalbėti ir apie tarnybos pertvarką.

REKLAMA

„Vidaus reikalų sistemoje visi vadovai yra skiriami Vyriausybės. STT vadovas pavyzdžiui nėra Vidaus reikalų sistemoje. Jį Seimo sutikimu skiria Prezidentė. Kaip ir Generalinį prokurorą. Konkursas vyksta tik į FNTT vadovo poziciją. Jeigu tokia iniciatyva, tai kam tada iš viso reikėjo skelbti konkursą? O visi pokalbiai apie jungimą FNTT prie vienos ar kitos institucijos, tai vertinu tai, kaip per ilgai tampoma guma. Nes gyventi nuolatinėje pertvarkos grėsmėje įstaigai gali sukelti didelę demotyvacijos tikimybę. Jie gyvena nežinioje dėl ateities. Tai arba daryti pertvarką, tai ją padaryti. Arba jeigu skelbi konkursą, tai jį įvykdai. Nes tas blaškymasis nieko gero neduoda. Jeigu strategija yra apjungimas, tai kam tas konkursas?“, - klausia liberalas.

REKLAMA

Logiškas ėjimas

Vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius BNS penktadienį patvirtino, kad konkursas nutrauktas praėjusios savaitės pradžioje. Jame buvo du dalyviai. Pats ministras sako, kad konkursas FNTT direktoriaus pareigoms užimti buvo paskelbtas pasibaigus ankstesniojo vadovo Kęstučio Jucevičiaus kadencijai, dar nežinant, ar Vyriausybėje bus apsispręsta dėl permainų FNTT.

Įstatymų pataisas, numatančias, kad vadovą skirtų Vyriausybė vidaus reikalų ministro teikimu ir tam nebereiktų konkurso, Vyriausybė apsisprendė teikti Seimui praėjusią savaitę.

„Nežinojome, ar bus priimtas įstatymas, kada bus priimtas įstatymas, todėl buvome nusprendę, kad vis dėlto reikėtų skelbti konkursą. Bet kai Vyriausybė pritarė, ta tvarka atrodo visiškai logiška ir pagrįsta (...) ir jei būtų naujas vadas paskirtas keliems mėnesiams, nebūtų labai teisinga“, - BNS sprendimo priežastis aiškino E.Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRM, teikdama minėtas pataisas, argumentavo, kad pagal siūlomą tvarką jau yra skiriami visų kitų vidaus reikalų centrinių įstaigų vadovai, išskyrus FNTT.

Tiek E.Misiūnas, tiek premjeras Saulius Skvernelis yra kalbėję, kad FNTT turėtų būti pertvarkyta. Tarp svarstomų pertvarkos variantų – sujungimas su Muitinės kriminaline tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų