REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
120
Į paskutinę kelionę išlydymas aktorius Dalius Mertinas  (nuotr. Eimanto Genio)

Šeštadienį Lietuva atsisveikina su ryškų pėdsaką kultūroje palikusiu aktoriumi Daliu Mertinu. Eidamas 56-uosius metus vyras pralaimėjo kovą sunkiai ligai ir ketvirtadienį mirė.

120

Šeštadienį Lietuva atsisveikina su ryškų pėdsaką kultūroje palikusiu aktoriumi Daliu Mertinu. Eidamas 56-uosius metus vyras pralaimėjo kovą sunkiai ligai ir ketvirtadienį mirė.

REKLAMA

Netikėta žinia sukrėtė artimus draugus, kolegas ir talentingo vyro gerbėjus, kurie su amžinatilsį iškeliavusiu žmogumi atėjo atsisveikinti į laidojimo namus Vilniuje.

Į laidotuves atvyko artima draugė ir kolegė Ilona Balsytė, verslininkė Danguolė Stachura, Vytautas Rumšas, Irena Degutienė su vyru, Algirdas Butkevičius ir daugelis kitų.

Urna su velionio palaikais išnešama šiandien, 17 val. Švento Juozapo koplyčioje, Pilaitėje, nuo 18 val. bus laikomos mišios. Vėliau, šeimos rate, laidotuvės vyks Nidoje.

„Visus, norinčius pagerbti Daliaus atminimą, prašome nenešti gėlių, o aukoti į šarvojimo salėje pastatytą aukų dėžutę. Visi suaukoti pinigai bus skirti Onkohematologinių ligonių bendrijai (OHLB) „Kraujas“, su kuria draugavo ir Dalius.

REKLAMA
REKLAMA

Aktorius gimė operos dainininko Algirdo Mertino ir istorikės Elenos Mertinienės šeimoje. Žmona – verslininkė Laima Mertinienė (Prezidento A.Brazausko duktė). Sūnūs Dominykas, Mykolas, dukra Laima Barbora.

REKLAMA

Žiūrovai D. Mertiną puikiai pažinojo iš serialų „Giminės“ bei „Pavojingi jausmai“. Aktorius taip pat vedė laidą „Pagalbos telefonas“, dalyvavo „Lietuvos šokių dešimtuke“ .

Sužinojęs apie ligą, nežinojo kaip elgtis

Prieš kelerius metus interviu metu aktorius prisipažino, kad sužinojęs apie klastingą ligą nežinojo kaip elgtis.

„Tuo metu buvo sunku, nežinojau kur man dėtis. Ašaros byrėjo, visko buvo,“ – tąkart prisimindamas skaudžias akimirkas sakė aktorius.

Sunkiu gyvenimo periodu vyrą labiausiai palaikė jo žmona Laima Mertinienė, kuri išliko stipri iki pat paskutinės minutės.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikščiodamas ir raudodamas tikrai nepadėsi. Būtent tai yra visa jėga ir pagalba“, – anksčiau kalbėjo moteris. Ji taip pat neslėpė, kad šis etapas jai ir vyrui buvo labai sunkus, prireikdavo nuolat suimti save į rankas.

„Teko ir verkti apsikabinus Dalių“, – tuomet prisipažino aktoriaus žmona ir paatviravo, kad liga tikrai pakeitė jųdviejų su vyru tarpusavio santykius.

Kolegos atsimena kaip šviesų ir dorą žmogų

Aktorė Ilona Balsytė Dalių pažįsta nuo 1982-ųjų metų. Tais metais garsi moteris įstojo į pirmąjį aktorystės studijų kursą, o Dalius mokėsi jau trečiame. Draugystė greitai užsimezgė ir tęsėsi ne vieną dešimtmetį. Ilona kartu su Daliumi pradėjo vaidinti ir nuo 1993-iųjų rododame lietuviškame seriale „Giminės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Didelę dalį gyvenimo praleidome kartu. Buvo daug kelionių, filmavimų. Žinote, bendras darbas žmones susieja“, - sunkiai tramdydama ašaras išduoda moteris.

Ši žinia Ilonai buvo labai netikėta. Ji dar rudenį kalbėjosi su aktoriumi, kuris pokalbio metu kartojo nepasiduosiąs: „Jis sakė, kad pažada man, jog vasarą toliau vaidinsime“.

„Jis sirgo ne vienerius metus, bet yra žmogus, kuris turėjo viltį. Jis gyveno, džiaugėsi, dirbo nepaisydamas akimirkų, kai jautėsi labai blogai. Žinoma, namuose visokių nuotaikų pasitaiko, bet Dalius buvo iš tų, kuris norėjo dirbti, filmuotis. Jis tikėjo. Aš irgi juo tikėjau“, - kalba Ilona.

Aktorius Gediminas Storpirštis amžinatilsį išėjusį Dalių pažįsta nuo darželio laikų, kartu baigė studijas.

REKLAMA

„Jis buvo puikus aktorius, puikus bičiulis“, - vos išgirdęs žinią pasakoja G. Storpirštis. Tokią akimirką labai sunku rinkti žodžius, kapstytis po prisiminimus, tačiau režisierius mena, kad Dalius buvo ir puikus sportininkas, žaidė krepšinį.

„Mano kartai, mūsų kultūrai tai yra didžiulė netektis. Tai yra garsus aktorius. Jis šaunuolis, nes kovojo ilgai su liga, padėjo kitiems“, - kalba Gediminas.

Su Daliumi aktorius matėsi gal prieš tris ar keturis metus, kai susitiko Nidoje. Čia D. Mertinas svečiavosi su šeima, pasakojo apie kovą ir pagalbą tiems, kuriems taip pat tenka kovoti su šia liga.

Legendinis šalies aktorius Gediminas Girdvainis prisimena akimirką, kaip Dalius Mertinas atėjo į „Jaunimo“ teatrą.

REKLAMA

„Atėjo jaunas „bachūras“, bet man labai patiko. Jis buvo rimtas žmogus, niekada nevėlavo į repeticijas, kas būdinga jaunimui, buvo organizuotas ir tvarkingas“, - sako aktorius.

Nors jiems kartu scenoje neteko susitikti, jie kartas nuo karto matydavosi „Giminių“ renginiuose.

„Tiesiai šviesiai pasakysiu – buvo šviesus, labai kultūringas, neišsišokantis žmogus. Be jokios vaidybos, arogancijos, su visais galėdavo pasikalbėti.

Gaila, žinojau, kad vėžys atsinaujinęs, bet su šita liga taip ir būna – ji nesitraukia, o pasislepia“, - liūdesio neslepiantis kalba aktorius. Jis išduoda, kad prieš kelias dienas vykusiame LRT televizijos 60-mečio gimtadienyje buvo sutikęs buvusią direktorę Oną, kuri išdavė, kad Dalius jaučiasi prastai.

„Sako: „Labai prasta jo sveikata. Tikriausiai ilgai nebus svečias šioje Žemėje“. Bet tik duok Dieve vaikams, žmonai, artimiesiems ramybės“, - užuojautas siųsdamas sako Gediminas Girdvainis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų