REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldo Trumpo administracija sugaišo daug laiko kalboms apie Šiaurės Korėjos branduolinę grėsmę, tačiau jos griežta retorika paveikė ne tik Pchenjaną. Iš kitos demilitarizuotos zonos linijos, paskutinės Šaltojo karo įšaldytos sienos, Pietų Korėjos gyventojai taip pat sunerimę.

Donaldo Trumpo administracija sugaišo daug laiko kalboms apie Šiaurės Korėjos branduolinę grėsmę, tačiau jos griežta retorika paveikė ne tik Pchenjaną. Iš kitos demilitarizuotos zonos linijos, paskutinės Šaltojo karo įšaldytos sienos, Pietų Korėjos gyventojai taip pat sunerimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai nurodo visą eilę painių ir grėsmingų Donaldo Trumpo pareiškimų vos per kelias paskutines dienas. Interviu pirmadienį D. Trumpas Šiaurės Korėjos despotą Kim Jong Uną „gudriu vaikiu“ ir pareiškė, kad yra pasiruošęs susitikti su Kimu jeigu tik tai leis aplinkybės. Tai įvyko po to, kai D. Trumpas pareiškė, kad norėtų, jog Seulas susimokėtų už brangiai kainuojančiai priešraketinės gynybos sistemas THAAD, kurias JAV dislokavo Pietų Korėjoje.

REKLAMA

D. Trumpas taip pat suabejojo dar George’o Busho parengta prekybos ekonomine sutartimi su Pietų Korėja, kuri įsigaliojo 2012-aisiais. Maža to, D. Trumpas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Korėjos pusiasalis istoriškai buvo Kinijos dalimi.

Todėl nėra nuostabu, kad daugelis Pietų Korėjoje yra ne itin patenkinti tokia įvykių eiga. Kai kurie netgi baiminasi, kad D. Trumpas jiems kelia didesnę grėsmę, negu Kim Jong Unas, praneša „The Washington Post“ .

REKLAMA
REKLAMA

Favoritas rinkimuose norėtų lankstesnių santykių

D. Trumpo pareiškimai pasirodė likus savaitei iki prezidento rinkimų Pietų Korėjoje, kurie įvyks gegužės 9-ąją. Priešrinkiminių lenktynių lyderis, Moon Jae-inas, liberalas, gerokai mažiau agresyvus Šiaurės Korėjos atžvilgiu, negu jo pirmtakas Park Geun-hye’us. Jis norėtų glaudžiau bendradarbiauti su šiaure, o ne apsunkinti izoliaciją. Moon Jae-inas taip pat pažadėjo peržiūrėti Park Geun-hye’aus vyriausybę, kuri patvirtino THAAD programą. Šis sprendimas supykdė ne tik Kiniją, tačiau ir taikaus sprendimo šalininkus pačioje Pietų Korėjoje, kurie baiminasi, kad sistema sukels įtampą regione, kuris ir taip yra perpildytas raketų bei kenčia nuo istorinių konfliktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji skirta sunaikinti Šiaurės Korėjos raketas, tačiau daugelis Pietų Korėjoje baiminasi, kad jie patys taps taikiniu,“ – rašoma „The Washington Post“.

Interviu „The Post“ Moon Jae-inas taip pat pareiškė, kad yra nusivylęs tokia amerikiečių skuba ir THAAD dislokavimu prieš rinkimus. Tai apriboja galimybes vėlesnei Pietų Korėjos valdžiai.

„Aš nemanau, kad JAV nusiteikę (paveikti rinkimus), tačiau esu keletą abejonių,“ – pareiškė jis interviu leidiniui. – Pietų Korėjos valdžia nenorėjo skubėti su THAAD dislokavimu šiuo politiškai sudėtingu laikotarpiu, kuomet artėja prezidento rinkimai, ir nėra galimybių įvykdyti demokratinę procedūrą, ekologinę ekspertizę ar viešus klausymus“.

REKLAMA

„Jeigu Pietų Korėja turės daugiau laiko šio klausimo demokratiniam sprendimui, tai JAV gaus daug didesnį pietų korėjiečių pasitikėjimo lygį, ir sąjunga tarp dviejų šalių taps dar stipresnė,“ – pareiškė Moonas Jae-inas.

„Ne viskas pinigais matuojama“

Po to, kai D. Trumpas pasiūlė Pietų Korėjai susimokėti 1 mlrd. dolerių už THAAD sistemos dislokavimą jų teritorijoje (pasiūlymas, kurį netrukus visiškai atmetė korėjiečių valdininkai), šis žingsnis iššaukė nerimą Pietų Korėjos politikų rate.

„Trumpas kalba apie Korėjos ir JAV aljansą,“ – rašoma populiaraus laikraščio „Chosun Ilbo“ vedamajame. „Yra klausimai, daug svarbesni, negu pinigai, – rašoma tekste. – Jeigu bet kuri šalis aljansą prilygins ekonominiams arba piniginiams klausimams, tai neišvengiamai netektų pasitikėjimo“.

REKLAMA

Konservatyvusis laikraštis „Dong-A Ilbo“ apkaltino D. Trumpą „žodinių bombų audra“ prieš pat Pietų Korėjos rinkimus. „Mes tikimės, kad Trumpas bus atsargesnis savo išsireiškimais, – cituojamas redakcinis straipsnis. – Kas džiaugsis, jeigu mūsų aljansas sutrūkinės? Kim Jong Unas ir Xi Jinpingas“.

JAV užsienio politikos viražai

Donaldo Trumpo administracija, stiprindama spaudimą Šiaurės Korėjai, surengė grandiozinį pasirodymą. Nepaisant to, kad ji ilgai kritikavo B. Obamos „strateginės kantrybės“ Pchenjano atžvilgiu politiką, ji vykdo spaudimo ir diplomatijos politiką, kuri atrodo taip pat, kaip ir prieš tai buvusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevykę Baltųjų pranešimai priešrinkiminės kampanijos metu Pietų Korėjoje taip pat sukuria problemų D. Trumpo užsienio politikai. Pirmaisiais savo valdymo mėnesiais prezidentas vykdė, iš esmės, santykių su autokratais gerinimą. D. Trumpas propagavo „Amerika virš visko“ doktriną, kuri nėra suinteresuota daugiapole diplomatija ir skeptiškai vertina amerikiečių įsipareigojimų užsienyje pratęsimą, tačiau, matyt, kažkas nepavyko, tuomet teko atsižvelgti į senuosius amerikiečių sąjungininkus.

Nepaisant nevykusių D. Trumpo pareiškimų savo ilgametės sąjungininkės Pietų Korėjos atžvilgiu, beveik neabejotinai tapsiantis būsimu prezidentu Moon Jae-inas nepraranda optimizmo. „Aš manau, kad prezidentas Trumpas yra daug labiau nuovokus, negu apie jį įprastai galvojama, – pareiškė politikas savo interviu „Washington Post“. – Prezidentas Trumpas naudojasi griežta retorika Šiaurės Korėjos atžvilgiu, tačiau priešrinkiminės kampanijos metu jis taip pat pareiškė, kad galėtų susitikti ir suvalgyti mėsainį kartu su Kim Jong Unu. Aš pasisakau už tokį pragmatišką Šiaurės Korėjos branduolinės problemos sprendimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų