REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Paviešino nuotraukas iš ligoninės: 7-metei jau niekas negalėjo padėti (nuotr. SCANPIX)

Šioje ligoninėje Jamila Ali Abdu praleido 12 dienų, tačiau jų neužteko tam, kad pavyktų išgelbėti mergaitės gyvybę.

12

Šioje ligoninėje Jamila Ali Abdu praleido 12 dienų, tačiau jų neužteko tam, kad pavyktų išgelbėti mergaitės gyvybę.

REKLAMA

Visa išsekusi, įdubusiomis akimis ir negalinti atsikelti – tokius vaizdus užfiksavo „Reuters“ fotografas, atvykęs į Jemeno ligoninę.

Šiai merginai, kai ji buvo atvežta į ligoninę, buvo vos septyneri metai.

Šiuo metu Jemeną žlugdo ne tik karo baisumai, bet ir humanitarinė krizė – badas, skurdas, elementarių maisto produktų trūkumas.

„Kai mes nuvykome į ligoninę, daktarai mums iš karto pasakė, kad galimybės išsaugoti jos gyvybę nėra“, - sakė mergaitės tėvas. Anot jo, daktarai tikino, kad 7-metės mergaitės kūne yra bakterijos, kurių neįmanoma panaikinti.

„Gyvename pernelyg skurdžiai, kad galėtume apsilankyti pas kitus medikus“, - sakė šeimos galva.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Tautos perspėja, kad pasaulis dabar patiria didžiausią humanitarinę krizę nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, o daugiau kaip 20 mln. žmonių keturiose Afrikos šalyse badauja.

REKLAMA

JT humanitarinės pagalbos vadovas Stephenas O'Brienas paragino iki liepos surinkti 4,4 mlrd. dolerių, kad Nigerija, Somalis, Pietų Sudanas ir Jemenas „išvengtų katastrofos“.

Jis teigė, kad karo nualintame Jemene vyksta „didžiausia humanitarinė krizė pasaulyje“. Šioje šalyje pagalba reikalinga 18,8 mln. žmonių – dviem trečdaliams visų gyventojų. Nuo sausio šis skaičius išaugo trimis milijonais. Be to, daugiau kaip septyni milijonai Jemeno gyventojų negali nuolat gauti maisto. 

Karas Jemene vyksta tarp tarptautinės bendruomenės pripažintos prezidento vyriausybės bei Irano remiamų husių sukilėlių, susivienijusių su pajėgomis, lojaliomis buvusiam prezidentui. Konfliktas išsiplėtė 2015 metų kovą, kai koalicija ėmė taikytis į šiitų sukilėlius, perėmusius Sanos kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo to laiko per smurto protrūkius Jemene žuvo per 7 400 žmonių, o dar 40 tūkst. jų buvo sužeista.

Kaip nurodė S.O‘Brienas, vien per pastaruosius du mėnesius per 48 tūkst. skurdžiausios arabų valstybės gyventojų buvo priversti bėgti nuo kautynių. Pareigūnas pažymėjo, kad šis konfliktas tampa „karu svetimomis rankomis“ tarp senų priešininkų – Irano ir Saudo Arabijos.

Kliūtys pagalbai

Per pastaruosius susirinkimus S.O‘Brienas sakė, kad abiejų konflikto pusių lyderiai sutiko įsileisti ilgalaikę humanitarinę pagalbą ir laikytis tarptautinės humanitarinės teisės principų. Jis pažymėjo, kad vien per praėjusį mėnesį maisto atsargų gavo 4,9 mln. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visgi visos konflikto šalys savavališkai neduoda prieigos tvariai humanitarinei pagalbai ir ją politizuoja“, – pridūrė jis.

„Humanitarines kančias, kurias šiandien matome Jemene, sukelia tos šalys ir jų įgaliotiniai, ir jei jie dabar nepakeis savo elgesio, juos reikės laikyti atsakingais už tą neišvengiamą badą, nereikalingas mirtis ir kitokias padidėsiančias kančias, kurios nutiks vėliau“, – sakė S.O‘Brienas.

JT pareigūnas pažymėjo, kad nepaisant iš visų konflikto šalių gautų patvirtinimų, jog jis saugiai galės patekti į Taizo miestą, jam nebuvo leista ten įvažiuoti, o atsitraukus truputį toliau jo automobilis buvo apšaudytas.  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų