REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote, jog iš paprastų makaronų padarytas tiltas gali išlaikyti kelis šimtus kilogramų svorio? Šį neįtikėtiną eksperimentą išbandė Lietuvos studentai ir moksleiviai. 

Ar žinote, jog iš paprastų makaronų padarytas tiltas gali išlaikyti kelis šimtus kilogramų svorio? Šį neįtikėtiną eksperimentą išbandė Lietuvos studentai ir moksleiviai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš įvairių makaronų sukonstruoti tiltai rungsis jau šeštose Vilniaus Gedimino technikos universiteto rengiamose varžybose. Ir vertinamos šios įspūdingos konstrukcijos ne pagal grožį. Iš pirmo žvilgsnio trapūs tiltai turės atlaikyti didžiules apkrovas. Ne daugiau nei vieną kilogramą sveriantys ir tik iš makaronų bei klijų padaryti tiltai privalo būti ne aukštesni nei 65 centimetrai ir ne ilgesni nei 135 centimetrai, o svarbiausia, kad būtų kuo tvirtesni. O kaipgi matuojama jų ištvermė?

REKLAMA

„Žmogus tikrai nebus sodinamas. Turime bandymų stendą. Per konstrukcijos vidurį yra dedama koncentruota apkrova ir domkrato pagalba konstrukcija yra tempiama į apačią“, - sako varžybų organizatorius Arvydas Rimkus.

Taigi kompiuteriu bus apskaičiuojama, kokį didžiausią svorį prieš sugriūdamas tiltas atlaikė. Renginio organizatoriai pasakoja, jog prieš šešerius metus dalyviai džiaugėsi įveikę 20 kilogramų, o štai pernai buvo pasiektas kur kas įspūdingesnis rezultatas – daugiau nei 300 kilogramų. Toks pasiekimas užfiksuotas Vengrijoje vykusiame pasaulio čempionate. Į jį nugalėję Lietuvoje išvyko Gedimino technikos studentų komanda „Špikis“.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi šį sykį rekordo „Špikiui“ pagerinti nepavyksta. Tiltas griūva po 176 kilogramų apkrovos. Visų nuostabai, praėjusių metų nugalėtojus aplenkia moksleiviai. Antrą ir trečią vietas užima Vievio gimnazijos auklėtiniai. Jų trikampiai tiltai sugeba atlaikyti 231 ir 200 kilogramų apkrovas. Jaunuoliai atvirauja, jog pasiruošimas varžyboms reikalauja kruopštaus darbo, o sukurti tokią konstrukciją gali prireikti ir visos savaitės.

O naujieji čempionai – VGTU absolventai. Komanda „Be 100 kilogramų nelūšim“. Jų tiltas tikras galiūnas – atlaikė 244 kilogramų svorį. Visgi į pasaulio čempionatą ir vėl keliaus praėjusiais metais dalyvavusi komanda. Nors šį sykį ji užėmė tik ketvirtąją vietą, pagal konkurso taisykles planetos pirmenybėse gali dalyvauti tik šiuo metu studijuojanti komanda.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų