REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
(nuotr. myrotvorets.center) (nuotr. Gamintojo)

Vienas prancūzas, dar neseniai kariavęs Ukrainoje, Rusijos finansuojamų teroristų gretose, o taip pat dalyvavęs ultradešiniųjų veikloje Europoje, dabar atliko kursus JAV kariuomenėje ir tarnauja šios šalies pėstininkų padalinyje Havajuose, praneša „The Washington Post“.

17

Vienas prancūzas, dar neseniai kariavęs Ukrainoje, Rusijos finansuojamų teroristų gretose, o taip pat dalyvavęs ultradešiniųjų veikloje Europoje, dabar atliko kursus JAV kariuomenėje ir tarnauja šios šalies pėstininkų padalinyje Havajuose, praneša „The Washington Post“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot leidinio, pats faktas, kad 29-ių Guilleaume’as Cuvelier’as sugebėjo patekti į JAV kariuomenę, verčia suabejoti kariuomenės pajėgų komplektavimo galimybėmis ir tuo, kaip kruopščiai yra tikrinamas šauktinių patikimumas.

REKLAMA

Guillaume’as Cuvelier’as, pasak „The Washington Post“, turi dvi pilietybes – Prancūzijos ir JAV. „Formavimosi periodu jis dalyvavo prancūzų ultranacionalistų veikloje, o 2014-aisiais paėmė į rankas Kalašnikovą Rytų Ukrainoje,“ – tikina laikraštis, remiantis įrašais soc. tinkluose, dokumentiniu filmu ir paties G. Cuvelier’o artimųjų pasakojimais. „Praėjus metams jis kariavo kurdų pešmergų gretose Irako šiaurėje, o vėliau grįžo į JAV,“ – rašoma leidinyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Ukrainoje G. Cuvelier’as, kurio vienas iš šaukinių buvo Lenormanas, kariavo už Donecko liaudies respubliką, kurią palaiko Rusija, – separatistinė valstybė, kurią JAV įtraukė į sankcijų sąrašą, o valdžia Kijeve, JAV sąjungininkė, atvirai įvardija kaip teroristinę,“ – teigiama straipsnyje. Tuo pačiu G. Cuvelier’as pažeidė JAV prezidento 2014-ųjų įsaką ir galėtų būti patrauktas į baudžiamąją atsakomybę.

G. Cuvelier’as tvirtina, kad jis „pasikeitė“. „Kariuomenė (JAV) – mano vienintelė galimybė atversti kitą puslapį ir nutraukti su mano praeitimi, – parašė jis žurnalistams žinutėje. – Aš suvokiau, kad man taip patinka ši šalis, jos gyvenimo būdas ir Konstitucija, kad aš esu pasiryžęs ją ginti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat rašė: „Paviešindami straipsnį apie mane, jūs suduosite smūgį mano karjerai ir suteiksite milžinišką paslaugą tiems, kurie bando pastatyti į nepatogią padėtį kariuomenę. Mano buvusiems draugams rusams tai labai patiktų (…). Taigi, aš prašau jūsų, prašom, peržiūrėkite sprendimą dėl mano vardo ir (arba) nuotraukos panaudojimo“.

Prancūzų kilmės amerikietis, sprendžiant iš viešai prieinamos informacijos, dalyvavo „Prancūzijos partijos“ veikloje, o eksperto Antono Šechovcovo iš Vienos duomenimis, – neofašistinėje grupuotėje „Troisieme voie“ ir judėjime „Young Identarians“.

REKLAMA

2014-ųjų viduryje atvykęs į Ukrainą, G. Cuvelier’as prisidėjo prie prancūzų-serbų smogikų padalinio „Unite Continentale“ sukūrimo. Organizacijos manifeste, paviešintame jos „Facebook“ paskyroje, yra dėstoma, kad NATO – „teroristinis karinis aljansas“, o Prancūzija – „Amerikos Imperijos vergė“.

Praeities įvykių aptarinėti su žurnalistais jis nepanoro: atsisakė pasakoti apie savo dalyvavimą Rytų Ukrainos veikloje, o kuomet iš jo buvo pareikalauta atsakymų, jis atšovė: „Iš tiesų aš niekada nebuvo DLR. Tai buvo holograma“.

REKLAMA

Pasak leidinio, dokumentiniame filme „Mandagūs žmonės“ yra fotografija, kurioje G. Cuvelier’as yra užfiksuotas su medaliu ant krūtinės, stovintis petys į petį su Rusijos smogikų vadų, GRU karininku Igoriu Girkinu. Iš šio filmo galima suprasti, kad G. Cuvelier’as buvo apdovanotas Maskvoje 2015 metais.

Tais pačiais metais jis išvyksta į Irako šiaurę ir ten įkuria užsieniečių būrį „Kalubna Makum“, kuris kovėsi kurdų pešmergų gretose. Galų gale G. Cuvelier’as buvo išvarytas pačių pešmergų, kai įsivėlė į incidentą, kurio metu jam buvo pateikti kaltinimai sumušus kitą amerikietį savanorį, rašoma leidinyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų