REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekių kainos litais iki 2022 metų sausio 1 dienos prieštarauja Konstitucijai. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūno Remigijaus Žemaitaičio siūlytos Euro įvedimo įstatymo pataisos Teisės ir teisėtvarkos komitete buvo atmestos.

Prekių kainos litais iki 2022 metų sausio 1 dienos prieštarauja Konstitucijai. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūno Remigijaus Žemaitaičio siūlytos Euro įvedimo įstatymo pataisos Teisės ir teisėtvarkos komitete buvo atmestos.

REKLAMA

Prieš kelias savaites tvarkietį R.Žemaitaitį supykdė pliušinis žaislas už bene 300 eurų. Tą kartą Seimo narys tikino, kad asmenys, parduodantys prekes ir paslaugas pelnosi iš to, kad žmonės jau pamiršta kainas versti į litus, todėl smarkiai permoka.

Įstatymas atgal nebegalioja

Teisės ir teisėtvarkos komitete šiandien svarstytos Euro įstatymo pataisos buvo įvertintos kaip neatitinkančios Konstitucijos, pateikus Teisės departamento išvadas. Jose rašoma, kad įstatymas atgal galioti negali.

„Atkreiptinas dėmesys, kad keičiamas įstatymas įsigaliojo 2015 m. sausio 1 d. Pagal keičiamą nuostatą asmenys, parduodantys prekes, buvo įpareigoti nurodyti prekių kainas jų skelbimo vietose litais ir eurais pagal perskaičiavimo kursą iki 2015 m. birželio 30 d. Tad jau beveik dvejus metus šie asmenys nebeprivalo to daryti. (...) Projekte siūlomas teisinis reguliavimas vertintinas kaip galimai prieštaraujantis Konstitucijos preambulėje įtvirtintam teisinės valstybės principui ir iš jo kylančiam teisėtų lūkesčių apsaugos principui, pareigai laikytis principo, kad įstatymas atgal negalioja“, - rašoma Teisės departamento išvadose.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas taip pat pritarė, kad norint įgyvendinti tokį įstatymo pakeitimą, reikėtų jį nustatyti kaip naują reguliavimą.

REKLAMA

Komiteto nariai šiai išvadai pritarė vienbalsiai: aštuoni nariai balsavo prieš, susilaikė vienas. Visgi, ar toks pasiūlymas turi įsigalioti dar spręs Seimas.

Tėra populistinis pasiūlymas?

„Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas tikina, kad keliaujant tokios logikos keliu, kainas būtų galima rašyti dar ir rubliais.

„Manau, kad praėjo nemažai laiko ir galima tikrai drąsiai sakyti, kad žmonės prie naujų kainų priprato. Jau labai dažnai pamirštame, kiek kas kainavo litais. Tai juokais galiu pasakyti, kad kainas dar galima rašyti ir rubliais. Nematau jokios prasmės taip daryti. Man tai atrodo grynai populistinis pareiškimas, kuris neturi jokio pagrindo. Tuo labiau, kad reikia turėti omenyje, kad jei mes lyginame kainas, kurios buvo prieš įvedant eurą 2014 metais, arba dar anksčiau. Tai turėkime omenyje, kad per tą laiką ir ekonomika judėjo į priekį“, - pasakoja R.Grajauskas

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos augimas ir kainų augimas yra paprasčiausi kasdienybės procesai, kuriuos lyginti bendroje krūvoje gana sudėtinga.

„Auga atlyginimai, perkamoji galia ir natūralu, kad auga ir kainos. Šitas pasiūlymas yra tarsi spąstai, kurie verstų žmones būti labiau nusivylusiais prekybininkais. Nes jei šiai dienai mes lyginame kainas su tomis, kurios buvo prieš 4 metus, visi galės sakyti, kad va kokią žalą euras padarė. Nes viskas atrodo brangiau. Tokias panašias populistines idėjas galime ir Vakarų valstybėse. Ilgą laiką įvedus eurą Vokietijoje, Prancūzijoje irgi labai dažnai ypač vyresnės kartos atsimindavo, kokios kainos buvo tarkime lyromis. Ir sakydavo, kaip čia viskas brangiau. Bet net likus tai pačiai valiutai kainos būtų gerokai padidėjusios“, - situaciją vertina „Danske Bank“ ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skatintų nereikalingą nusivylimą

Ekonomistas Rokas Grajauskas taip pat įžvelgia ir dar vieną aspektą, kodėl prekių ir paslaugų kainų litais rašyti nereikėtų. Anot jo, tai vestų prie didesnio žmonių klaidinimo, tikinant, kad kainų augimas yra neigiamas procesas.

„Čia ir toks psichologinis momentas gaunasi, kai žmonės lygina su kažkada buvusiomis kainomis. Ir jeigu tas kainas litais mes dar žiūrėtume, tai tam tikrą psichologinį nusivylimą tik dar stiprintume. Nežinau, kam tai yra naudinga, nes tai veda tik prie didesnio klaidinimo žmonių, lyg norint pasakyti, kad kainos niekada neturėtų augti. Bet taip būtų absurdiška teigti ir versti manyti žmones“, - įžvalgomis dalinasi R.Grajauskas.

REKLAMA

„R.Žemaitaitis labai nuvertina Lietuvos žmones ir juos laiko visiškai kvailais. Lyg jie nesugeba jau trečius metus eurais mokant, neįsiminti, kiek ir kas kainuoja. Maistą mes perkame kiekvieną dieną ir po kelių mėnesių jau puikiai žinojau, kiek kas kainuoja eurais. Juk ir pajamos eurais yra gaunamos. Ir galima puikiai viską pasverti. Aš labiau tikiu žmonių gebėjimu tokias elementarias operacijas atlikti savo galvose“, - tv3.lt naujienų portalui tikina ekonomistas R.Grajauskas.

Euras Lietuvoje buvo įvestas 2014 metų sausio 1 dieną. Prekybininkai buvo įpareigoti nurodyti prekių kainas jų skelbimo vietose litais ir eurais pagal perskaičiavimo kursą iki 2015 m. birželio 30 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų