REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Šiaurės Korėjos lyderis priėmė šalies karinę galią demonstruojantį paradą (nuotr. SCANPIX)

Pirmasis karinis paradas, kurį surengė valdžią perėmęs jaunasis diktatorius Kim Jong Unas, prajuokino ekspertus. Karinis spektaklis buvo išvadintas prastu pompastišku šou. Tačiau praėjus penkeriems metams, kai valstybė, atrodo, ruošiasi dar vienam pavojingam bandymui, viskas atrodo kur kas rimčiau, rašo CNN.

15

Pirmasis karinis paradas, kurį surengė valdžią perėmęs jaunasis diktatorius Kim Jong Unas, prajuokino ekspertus. Karinis spektaklis buvo išvadintas prastu pompastišku šou. Tačiau praėjus penkeriems metams, kai valstybė, atrodo, ruošiasi dar vienam pavojingam bandymui, viskas atrodo kur kas rimčiau, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės Korėja įkūrėjo Kim Il-sungo gimimo 105-ųjų metinių proga surengė tikrai didelį karinį paradą, kurio metu pademonstravo balistines raketas. Kol šalis šventė „Saulės dieną“, visas pasaulis stengėsi nepraleisti pro akis nei vienos smulkmenos, kuri leistų surinkti daugiau informacijos apie Pchenjano vykdomą ginklavimąsi ir raketų bei branduolinius testus.

REKLAMA

Ką galima sužinoti tokiais atvejais?

Ginkluotės ekspertas Markusas Schilleris tvirtina, kad per tokius paradus „visuomet parodomi maketai“. Nei viena šalis, kuri kuria raketas, jų nedemonstruoja paraduose. Tai yra tiesiog per daug pavojinga. Jei kažkas nutiktų, juk ji sprogtų visai netoli „brangiojo lyderio“, argumentą aiškina M.Schilleris.

Nepaisant to, vis tiek galima sužinoti tikrai daig. 2012 metais Schilleris rengė ataskaitą kartu su Robertu Schmuckeriu ir analizavo demonstruojamus karinius pajėgumus.

REKLAMA
REKLAMA

Demonstruojamų raketų dizainas, anot ekspertų, buvo ne tik nederantis su funkcijomis, bet ir atskleidžiantis daug trūkumų. Tad tikėtina, kad kai kas yra tiesiog skirta pasirodymui ir nekelia didelės realios grėsmes. Labiausiai ekspertai suabejojo tarpkontinentine balistine raketa.

„Mums buvo keista matyti tokio dydžio raketą – iki tol esame matę tik maždaug keturis kartus mažesnes raketas. Ir staiga jie parodo tokią tarpkontinentinę balistinę raketą“ - komentuoja jie. 

M.Schilleris įspėja, kad niekas, ką viešai demonstruoja Šiaurės Korėja, neturėtų būti priimama tiesiogiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai tik jie ką nors parodo, per kurį laiką paaiškėja, kad tai melas“, - toks verdiktą ekspertai paskelbė dar 2015 metais po dar vieno didžiulio karinio parado.

Kas pasikeitė?

Valdant Kim Jong Unui, Šiaurės Korėjos branduolinė programa aiškiai pasistūmėjo į priekį. Nuo tada, kai jis perėmė valdžią 2011 metais, Pchenjanas atliko net tris branduolinius bandymus.

Režimas taip pat atliko daug raketinių ginklų testų bei demonstravo povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų galimybes.

Australijos tarptautinio saugumo programos direktorius "Lowy institute" Euanas Grahamas mano, kad reiktų būti atsargiems ir nenuvertinti Šiaurės Korėjos galimybių.

REKLAMA

„Manau, kad yra daug žmonių, kurie juokėsi iš minties, kad tokia šalis kaip Šiaurės Korėja pajėgs atlikti minėtuosius bandymus“, - sako ekspertas, pabrėžiantis, kad gali būti nesmagių staigmenų.

Tačiau M. Schilleris tvirtina, kad skepticizmui vietos yra daugiau nei pakankamai.

„Jei karinį paradą žiūrėsite per televizorių arba vertinsite nuotraukas, neliks nieko kito tik pripažinti, kad vaizdas gniaužia kvapą. Tačiau vertinant iš inžinerinės ir projekto valdymo puses, matoma labai daug klaidų“, - sako jis.

Ko ieškoti?

Viena iš atsiskleidžiančių Šiaurės Korėjos ginklų programos problemų yra keisti dydžiai.

„Anksčiau parodyti tos pačios raketos, pavyzdžiui KN-08, maketai, pasirodę 2012 ir 2015 metais atrodė labai skirtingai. Tai niekuomet nenutinka, jei yra standartinė raketų forma“, - sako Schilleris.

REKLAMA

Ekspertas taip pat atkreipia dėmesį į pernai metų kovą įvykusį incidentą, kuomet Pchenjanas gyrėsi sėkmingai įvykdęs atominės galvutės bandymą. Šiaurės Korėjos žiniasklaidos paviešintuose vaizduose užfiksuoti KN-08 ir naujesnės KN-14 raketos maketai.

Schilleris ir kiti analitikai sutinka, kad KN-14 yra kur kas modernesnė nei ankstesnis modelis, taigi, mažai tikėtina, kad jos abi dar būtų kuriamos. Tačiau tuo pačiu metu reikia pabrėžti, kad Šiaurės Korėjai būdinga turėti kelias skirtingas raketas tam pačiam tikslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie turi 15 skirtingų raketų, kuriomis galima smūgiuoti į taikinius, esančius 300 kilometrų spinduliu“, - sako Schilleris.

Siekiant sukurti tokį arsenalą tyrimams ir gamybai reiktų skirti didžiulius išteklius.

Tuomet ekspertas Šiaurės Korėjos programą palygino su Irano programa.

„Iranas turi labai protingą ir strategiškai pagrindžiamą ginklų programą. Jis apsibrėžia tikslus ir pagal juos viską planuoja“, - sako jis.

Daugelis Pchenjano raketų yra pagamintos pagal sovietinį ir kinų modelius. Štai „Musudan“ modelis, kuris yra labiausiai nutolęs nuo pavyzdžių, taigi, ir originaliausias, yra ir mažiausiai sėkmingas.

Manoma, kad dizaino pavyzdžius pavyko nupirkti pačiam Kim Jong Unui ar jo pirmtakų režimams. Tai ir leido išskirtinai padidinti Šiaurės Korėjos ginklų programos galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų