REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Audra dėl G. Palucko ir premjero susitikimo – galios matavimasis?

G. Paluckas: premjeras yra teisus

Šiandien ryte Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis pasiūlė naujai išrinktam socialdemokratų pirmininkui grįžti į realybę ir sakė neketinantis artimiausiu metu su juo susitikti. Gintautas Paluckas sako, kad S. Skvernelis yra teisus ir žada keisti retoriką.

Šiandien ryte Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis pasiūlė naujai išrinktam socialdemokratų pirmininkui grįžti į realybę ir sakė neketinantis artimiausiu metu su juo susitikti. Gintautas Paluckas sako, kad S. Skvernelis yra teisus ir žada keisti retoriką.

REKLAMA

„Tiesą sakant, aš suprantu premjero susierzinimą ir įtampą, nes socialdemokratai tikrai nebebus tokie lengvi, prieinami ir paklusnūs, savo prioritetų neturintys partneriai koalicijoje. Suprantu, kad iškelti mūsų tikslai ar retorika lems, kad premjerui ir Vyriausybei reikės pasistengti labiau siekiant įgyvendinti rinkimų pažadus – tiek mūsų, tiek jų pačių – ir tai turbūt lemia tam tikrą susierzinimą. Bet manau, kad mes susitikę tuos visus santykius išsiaiškinsime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G.Paluckas.

„Taip, kaip buvo, tikrai nebus. Santykiai bus kitokie, galbūt tai kelia tam tikrą susierzinimą, bet mes turime vertybes, savo prioritetus ir norėsime juos matyti Vyriausybės veikloje“, – pabrėžė socialdemokratas.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia susivokti naujajam pirmininkui – kuo jis tapo. Suprantu didžiulį džiaugsmą pagaliau laimėjus renkamas pareigas, bet tai Socdemų partijos vidaus reikalas. Nacionaliniu mastu nieko neįvyko. Tai yra ne Seimo rinkimai, nors pagal retoriką išrinkto pirmininko atrodo, kad įvyko nauji Seimo rinkimai, susiformavo dauguma, socialdemokratai gavo daugumą rinkėjų. Turbūt reikia grįžti į realybę“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

REKLAMA

G.Paluckas savo ruožtu teigė ketinąs keisti retoriką, bet pabrėžė, kad „valstiečių“ lyderių susitikimas su koalicijos partneriais neišvengiamas.

„Tikrai Saulius Skvernelis yra teisus, retoriką reikėtų keisti ir reikėtų ne pas Saulių Skvernelį eiti, o jį pasikviesti į koalicinį pasitarimą, nes galų gale Saulius Skvernelis yra skirtas koalicijos eiti pareigas, todėl tikrai keisime retoriką“, – sakė naujasis socialdemokratų lyderis.

Jis teigė, kad socialdemokratai yra kantrūs, palauks, kol koalicijos partneriai ras laiko pasikalbėti. Politikas sakė nežinąs, kas sukėlė koalicijos partnerių susierzinimą, vylėsi tai išsiaiškinti per susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums karūna nenukris, mes kantrūs, turime daug patirties, palauksime – ne šią savaitę, kitą savaitę (susitiksime – BNS). Vyriausybei ir jos veiklai yra būtina koalicijos partnerių parama. Žinoma, tą paramą galima surasti ir iš šalies – iš konservatorių, iš liberalų, bet tuomet tai jau nebebūtų koalicija. Lietuva tiesiog netektų galimybės įgyvendinti kairiąją politiką ir kairiąją darbotvarkę“, – kalbėjo G.Paluckas.

Jis tvirtino nesąs įžeidus, premjero pareiškimai nepaveiks jo pozicijos atstovauti socialdemokratinėms vertybėms.

Savo ruožtu Ramūnas Karbauskis nesupranta viešai sakomų G.Palucko sąlygų. „Frakcija dirba, koalicija dirba, ir socialdemokratų frakcija dirba, mes puikiai sutariam ir tie šnekėjimai, kad mes nesišnekam yra truputį keistoki. Barzda auga jau tiems pasisakymams, nes jie kokiu 2 mėnesių senumo. Tiesiog naujasis pirmininkas nelabai tikriausiai domisi Seimo darbu ir mūsų santykiais su socialdemokratų frakcija. Tegul išsiaiškina ir tada mes susitikinėsim“, - tvirtino valstiečių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien pranešta, jog Saulius Skvernelis rado laiko susitikti su opozicijos lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. Ramūnas Karbauskis tokį faktą paneigė. „Tai nėra planuotas susitikimas. Tai yra tiesiog šneka apie visai kitokius dalykus. Jokiu būdu tai nėra susiję su nauju pirmininku ir panašiais dalykais“, - sakė parlamentaras.

Vyriausybės programa nesikeis, anot Ramūno Karbauskio. Taip pat jis tvirtino nežinantis, kada susitiks su Gintautu Palucku, mat nėra gavęs oficialaus kvietimo. Tuo tarpu socialdemokratas sako, kad susitikimai yra derinami.

Algirdas Sysas į šią situaciją siūlo žiūrėti filosofiškai. „Gal jie labai užsiėmę“, - sakė socialdemokratas. Anot parlamentaro, anksčiau ar vėliau susitikimas įvyks. „Požiūris, kad aš svarbesnis šiandien ir galiu sakyti „dar palauk“ – nieko. Palauksim“, - tvirtino parlamentaras.

REKLAMA

Anot socialdemokrato, daugeliu atvejų rinkiminių kampanijų metu duoti pažadai tėra rinkiminė polemika. „Nereikia visko priimti 100 procentų, nes yra rinkiminė polemika, kuri būna maksimaliai užkelta ir po to realus gyvenimas, kai tu laimi. Prisiminkim, ką kalbėjo tie patys valstiečiai ir žalieji prieš rinkimus ir ką jie šneka dabar. Rinkiminė polemika yra maksimaliai populistiška arba maksimaliai priimtina rinkėjams, nesvarbu, kokie jie būtų – ar tai Seimo rinkimai, ar savivaldos, ar partijos pirmininko rinkimai. Po to realus gyvenimas ir matai, kad ne viską, ką tu žadėjai, arba ką tu nori padaryti, taip lengva tą padaryti“, - tvirtina A. Sysas. Dėl to parlamentaras siūlo į viską reaguoti ramiau: „Gintautas Paluckas dabar ir pats jau supranta, kad reikia paprasčiausiai nusibrėžti sau tam tikrus darbus, kuriuos mes norim padaryti ir dėl jų tartis ir su valstiečiais, ir kalbėti nekeičiant formato, nestumdant ministrų“, - teigė politikas.

REKLAMA

Pasak G.Palucko, o jeigu premjeras į jį rimtai nežiūri, jis privalės rimtai žiūrėti į Socialdemokratų partiją.

„Ar rimtai žiūri į mane, ar ne – čia visiškai nėra reikšminga. Į mūsų partiją premjeras ir koalicijos partneriai turės žiūrėti rimtai. Šiuo atveju esu išrinktas pirmininkas, atstovauju partijai, atstovauju mūsų didžiosios partijos narių dalies nuotaikas, ir su partija premjeras ir koalicijos partneriai turės skaitytis“, – kalbėjo naujasis socdemų vadovas.

G.Paluckas tikino, kad koalicijai dirbti netrukdys tai, jog jis nėra Seimo narys. Anot jo, tokia padėtis leidžia į daugelį dalykų pažiūrėti iš šalies, be to, jis nėra priklausomas nuo politinių pozicijų ir kitų dalykų. Antradienį G.Paluckas dalyvavo LSDP frakcijos Seime posėdyje, aptarė darbus, prioritetus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas vylėsi, kad partijai baigiantis vadovauti ekspremjeras Algirdas Butkevičius sutiks tapti Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnu. Mat dabartinė seniūnė Irena Šiaulienė tapo parlamento vicepirmininke.

„Tikrai manau, kad Algirdo Butkevičiaus patirtis galėtų suvienyti frakciją, galėtų konsoliduoti visas pastangas, bet šiuo metu jis atostogauja. Kai jis grįš, mes su juo pasišnekėsime“, – teigė G.Paluckas.

LSDP pirmininko pareigas G.Paluckas turėtų pradėti eiti gegužės 6 dieną per partijos suvažiavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų