REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Mergina stebi dangų (nuotr. Fotolia.com)

Grupelė entuziastingų šiaurės pašvaisčių stebėtojų naktiniame danguje pastebėjo naują, dar neregėtą šviesos tipą ir pavadino jį Styvu.

Grupelė entuziastingų šiaurės pašvaisčių stebėtojų naktiniame danguje pastebėjo naują, dar neregėtą šviesos tipą ir pavadino jį Styvu.

REKLAMA

Eric Donovan iš Kalgario universiteto Kanadoje pastebėjo vieną ypatybę štai šioje fotografijoje, tuomet nusprendė ja pasidalinti feisbuko grupėje ir išsiaiškint, kas gi tai yra.

E. Donovan neatpažino šio reiškinio, ir nerado jo žinomų fenomenų sąraše. Nors feisbuko diskusijoje dalyvavę žmonės manė, jog tai yra protonų lankas, jis žinojo, kad tai ne jis.

Protonų lankas (nuotr. Vida Press) 

Tyrimai parodė, kad tai buvo karštas greitai tekančių dujų srautas pasirodęs aukštesnėje atmosferos vietose.

Europos kosmoso agentūra (ESA) išsiuntė elektrinio lauko instrumentus išmatuoti šį 300km aukščiau Žemės paviršiaus esantį dujų srautą ir užfiksavo, kad oro temperatūra sraute buvo 3000 laipsnių didesnė, nei už jo ribų.

REKLAMA
REKLAMA

25km pločio dujų juostos viduje dujos tekėjo 6 km/s greičiu, tai buvo 600 kartų greičiau, nei oro tekėjimas abiejose juostos pusėse.

Apie šį dujų srautą žinoma santykinai mažai, bet manoma, kad tai ne šiaurės pašvaistė fenomenas, t.y. kad ji nesusidarė Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera.

REKLAMA

Kodėl Styvas?

Yra pranešimų, kad grupė šį fenomeną pavadino Styvu, dėl 2006 m. sukurto animacinio filmo, „Anapus tvoros", kur Styvu veikėjai pavadino padarą, kurio nebuvo matę anksčiau.

Roger Haagmans iš ESA sakė:

„Nuostabu, kaip gražus gamtos reiškinys, matomas pastabių piliečių, gali sukelti mokslininkų smalsumą. Pasirodo, kad Styvas yra gana dažnas reiškinys, bet mes nesame jo pastebėję anksčiau. Dėka dangaus stebėtojų, palydovų, plataus priėjimo prie įvairiausių duomenų ir mokslininkų, mes galime aprašyti šį reiškinį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų