REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas žada partijai atsinaujinimą ir didesnę įtaką koalicijoje. Tačiau ekspertai abejoja, ar jaunam lyderiui pavyks iš karto nuveikti ką nors reikšmingo.

Naujasis socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas žada partijai atsinaujinimą ir didesnę įtaką koalicijoje. Tačiau ekspertai abejoja, ar jaunam lyderiui pavyks iš karto nuveikti ką nors reikšmingo.

REKLAMA

Didelių permainų koalicijoje politologai taip pat neprognozuoja. Tačiau tikisi, kad G. Paluckui geriau seksis ginti dirbančiųjų teises ir grąžinti partijai bent šiek tiek buvusio populiarumo.

VDU dekanas, politologas Šarūnas Liekis:

Socialdemokratams lyderiu išsirinkus Gintautą Palucką, sukuriamos prielaidos formuotis ne nomenklatūrinei politikai partijos viduje. Jo išrinkimas reiškia ilgamečių tradicijų ir struktūrų tęstinumo nutraukimą. Žiūriu į tai kaip į šansą socialdemokratams tapti labiau demokratiškiems, atjaučiantiems žmonių lūkesčius.

Kiek esu susidūręs su G. Palucku, jis atrodo pakankamai turintis nuomonę, pasitikintis savimi ir politiškas žmogus. Lietuviškoje aplinkoje, kur visi deklaruoja savo apolitiškumą ir bando atrodyti draugiškai surėmę šonus, tas politiškumas yra geras bruožas. Jei jo bus daugiau, gal turėsime sveikesnę politinę padėtį ir gal net stebėti šalies politinį gyvenimą bus įdomiau.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad gal pagerės ir santykiai su valstiečiais, jei G. Paluckas pasuks partiją labiau link kairės. Naujasis lyderis galės šiek tiek daugiau reikalauti iš valstiečių, derėtis dėl įtakos. Nemanau, kad bus suinteresuotas nutraukti bendradarbiavimą. Socialdemokratams buvimas koalicijoje garantuoja matomumą, viešumą ir dalyvavimą. Pasitraukus jų politinė padėtis būtų kvestionuojama. Jiems tai neišeitų į naudą.

REKLAMA

VDU profesorius politologas Mindaugas Jurkynas:

Partija po praėjusių rinkimų patyrė labai didelį nuosmukį ir jai reikalingas naujas veidas, kuris padarytų socialdemokratus patrauklesnius rinkėjams. Taigi to atsinaujinimo visi laukia. Ar G. Paluckas tai padaryti sugebės? Na, juk jis gavo mandatą, vyko demokratiniai rinkimai. Jeigu G. Paluckas iš tiesų elgsis ta linkme, kaip ir kalbėjo su skyrių atstovais, įgyvendins kairiąsias idėjas, labiau gins dirbančiųjų teises, ypač diskusijose dėl darbo kodekso ar net palaikys socialiai liberalias idėjas, tai atsinaujinimas tikrai bus. Klausimas, kaip jam seksis sutarti su frakcija, ypač su jos senbuviais. Kaip jis sugebės įtikinti partijos narius savo idėjomis. Jam tai padaryti reikės, nes jo pergalė prieš Mindaugą Sinkevičių nebuvo triuškinama.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie partijos santykius su valstiečiais žaliaisiais, kol kas manau, kad socialdemokratai staigių judesių nedarys. Gal matysime simbolinio pobūdžio pasikeitimus bendravime. Socialdemokratai gali kelti reikalavimus, bandyti atstovėti kairiąsias idėjas. Tačiau jų derybinės pozicijos nėra stiprios, frakcija nedidelė.

Nebent socdemai gali bandyti eiti va bank ir trauktis iš koalicijos, taip sumažinti vyriausybės stabilumą ir atverti kelią kitos koalicijos formavimui ar mažumos vyriausybei. Bet jiems tai per daug kainuotų, nemanau, kad jie tam ryžtųsi.

Politikos apžvalgininkas Saulius Spurga:

Visų pirma kalbėkime apie tai, kas matosi paviršiuje – G. Paluckas radikaliau, nei M. Sinkevičius žadėjo atnaujinti partiją, pakeisti buvusius vadovus. Tai jaunas politikas, kuris pasisakė už pokyčius ir, manau, jie bus. Kitas klausimas, ar tai bus pozityvūs pokyčiai, ar partija nuo jų taps populiaresnė, kokios bus idėjinės nuostatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent tų idėjinių nuostatų, aiškumo, konkretumo aš pasigedau partijos vadovo rinkimuose. Šiuo metu neįmanoma suprasti, kokią viziją mato partija ir jos lyderis, kaip spręs aktualiausias problemas, kokias siūlys reformas, kokia bus pozicija dėl mokesčių, emigracijos. Per diskusijas girdėjome, kad G. Paluckas žada atgaivinti socialdemokratiją. Tai yra labai abstraktu. O partijos pirmininko postas juk įpareigoja kalbėti kur kas konkrečiau, dėstyti vizijas, argumentus, faktus ir statistiką. Manau, kad jie turėtų piltis kaip iš gausybės rago. Deja, to nebuvo. Manau, kad rinkimai ir diskusijos turėjo vykti kitame intelektualiniame lygmenyje. Tiesa, pirmininkas jaunas, tai teikia vilčių.

REKLAMA

Kol kas lieka neaišku ir ką socdemai darys dėl santykių koalicijoje. G. Paluckas ir čia pasisakė aštriau, nei M. Sinkevičius. Naujasis lyderis teigė, kad susitiks ir kalbėsis su valstiečių atstovais dėl koalicijos. Yra pasisakęs ir už tai, kad būtų perrašyta sutartis. Jis turi kai kurių kritiškų minčių dėl reformų, pavyzdžiui, urėdijų pertvarkos. Tačiau ta kritika nėra labai stipri. Labiausiai jaučiamas socialdemokratų noras turėti didesnį balsą koalicijoje. Ko G. Paluckas ir sieks. Jis net yra minėjęs, kad dauguma partijos iš viso nemato koalicijos prasmės. Tačiau nemanau, kad bus prieita prie naujos sutarties svarstymo ar portfelių dalijimosi iš naujo. Greičiausiai bus tariamasi dėl nerašytų taisyklių, kokiu būdu ir kiek galios gali turėti socialdemokratai koalicijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų