REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Tokio galimo scenarijaus bijojo net ir pats A. Einšteinas (nuotr. Fotolia.com)

Tokio galimo scenarijaus bijojo net ir pats A. Einšteinas: pasaulio pabaiga turėtų ateiti per kelis metus, bet ar tai tikrai tiesa?

12

Tokio galimo scenarijaus bijojo net ir pats A. Einšteinas: pasaulio pabaiga turėtų ateiti per kelis metus, bet ar tai tikrai tiesa?

REKLAMA

Tikriausiai ne kartą teko girdėti, jog bitės pasaulyje nyksta labai sparčiai. Patys pesimistiškiausi mokslininkai teigia, kad vieną dieną jos gali ir visai išnykti, o tai turėtų tiesiog katastrofiškų pasekmių.

Net ir Albertas Einšteinas prognozavo – jei bitės išnyktų, žmonija išsiverstų vos kelerius metus. Tačiau ar tikrai viskas būtų taip blogai?

Liūdnas hipotezes mokslininkai kelia ne šiaip sau – bičių pasaulyje sumažėjo nepaprastai daug, o jos laikomos svarbiausiomis augalų apdulkintojomis. Bitės atsakingos už 70 iš 100 rūšių pasėlių derlių, kuriais maitinasi apie devyniasdešimt procentų pasaulio gyventojų.

Nepaisant nuo devintojo, praeito amžiaus, dešimtmečio stebimo intensyvaus bičių nykimo, jų avilius vis dažniau krečia kolonijų žlugimo sindromas, o tai reiškia, kad pastaruoju metu bičių populiacija ėmė mažėti dar sparčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tad jei bitės vieną dieną iš tikrųjų išnyktų, tai tikriausiai būtų didžiulė problema, nes kartu dingtų dauguma mūsų valgomų vaisių ir daržovių. Greičiausiai neliktų vynuogių, pomidorų, svogūnų, agurkų, apelsinų, obuolių, nekalbant jau apie rečiau vartojamus mangus, nektarinus, persikus ar serbentus.

REKLAMA

Nebeliktų ir daugumos laukinių gėlių, nes naminės bitės renka žiedadulkes bei nektarą iš šimtų jų rūšių, taip pat medvilnės ir kavos.

Tačiau ar tikrai be bičių žmonija ištvertų vos kelerius metus, kaip prognozavo Einšteinas?

Vargu. Ne tik todėl, kad žmonės yra gudrūs ir greičiausiai sukurtų dirbtinių augalų apdulkinimo analogų, bet dar ir todėl, kad išnykus bitėms nenukentėtų grūdinės kultūros. Jas juk apdulkina vėjas.

Dar daugiau - Blair Sampson, Jungtinių Amerikos Valstijų Agrikultūros departamento (USDA) entomologė teigia, kad išnykus bitėms, netrukus vėl atsirastų pusiausvyra, nes jų nišą užimtų kiti vabzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl galvojantiems apie blogiausią, reiktų nusiraminti. Bitės yra nepaprastai svarbios mūsų gyvenime, nors apie jas dažnai ir nesusimąstome. Joms išnykus mūsų racionas bent jau kuriam laikui kardinaliai pasikeistų. Ir tikrai ne į gerąją pusę.

Kai kuriuos daržoves ar vaisius gautumėme užmiršti visiems laikams, mat egzistuoja visiškai nuo bičių priklausomų augalų: jie negali pakeisti nei apdulkinimo būdo nei partnerio.

Dargi sumažėtų derliai, nes augalų apdulkinimą perėmę vabzdžiai, bent jau kurį laiką nebūtų taip gausiai paplitę, vadinas negalėtų pasirūpinti tokiu dideliu skaičiumi augalų.

Tačiau nėra jokio rimto, tuo labiau moksliniais tyrimais grindžiamo, pagrindo manyti, jog išnykus bitėms, žmonija taip pat išnyktų. Tad jei Albertas Einšteinas iš tikrųjų kada nors iškėlė tokią mintį, galime manyti, jog jis truputį klydo.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų