REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atnaujinta „Regitros“ sistema prižiūrės vairuotojo egzamino eilės pardavėjus, kurie už keliolikos eurų mokestį socialiniuose tinkluose pardavinėja laisvus egzaminų laikus. Tikimasi, kad būtent tai leis sutramdyti šiuos pasipelnyti norinčius asmenis. Ir sulygins „žaidimo taisykles“.

Atnaujinta „Regitros“ sistema prižiūrės vairuotojo egzamino eilės pardavėjus, kurie už keliolikos eurų mokestį socialiniuose tinkluose pardavinėja laisvus egzaminų laikus. Tikimasi, kad būtent tai leis sutramdyti šiuos pasipelnyti norinčius asmenis. Ir sulygins „žaidimo taisykles“.

REKLAMA

Šį mėnesį startavo atnaujinta registracijos į vairavimo egzaminus sistema. Senoji veikė nuo 2004 metų.

Sistema buvo pasenusi

IT departamento Informacinės sistemos plėtros ir priežiūros skyriaus projektų vadovė Vera Makušenko sakė, kad populiariausia elektroninė paslauga jau buvo stipriai pasenusi. „Senoji sistema veikia jau 13 metų, ji jau nėra patogi naudotojui, sąsaja nėra pritaikoma mobiliems įrenginiams. Tie žingsniai buvo daug sudėtingesni, nei naujoji sistema. Mes norėjome, kad sistema būtų patikima, įvedėme naują prisijungimą per elektroninės valdžios vartus. Naujas prisijungimo būdas leido teikti daugiau personalizuotų paslaugų“, - pasakoja V.Makušenko.

„Regitros“ atstovai viliasi, kad paslauga toliau populiarės tarp jaunimo, kai sistema buvo pritaikyta įvairiems išmaniems įrenginiams. 

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidus taisykles - paslaugų blokavimas

Naujoji sistema taip pat prižiūrės ir stabdys laisvus egzaminų laikus pardavinėjančius asmenis. Sankcija už neteisėtą automatinių įrankių panaudojimą bus elektroninių paslaugų blokavimas. Tokiu atveju liks tik galimybė registruotis atvykus į padalinį, kas lems didesnes asmens laiko sąnaudas. Būtent automatinių įrankių pagalba yra ieškoma laisvų egzamino laikų. 

REKLAMA

„Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas teigė, kad parduodamos eilės nėra nelegalu.

„Kodėl mums taip svarbu? Nes tai yra seniausia mūsų elektroninė paslauga, naudojama nuo 2004 metų. Jau buvo poreikis, nes tai labiausiai naudojama mūsų paslauga. Eilė yra parduodama kartais. Tas verslas yra šalia, kai žmones perka vietas dažnai. Teisine prasme yra viskas tvarkoje, jei už tai mokami mokesčiai. Anglijoje oficialus puslapis egzistuoja, kai už 23 svarus galima tokią paslaugą gauti“, - pasakoja „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kainuoja kelioliką eurų

Socialiniuose tinkuose esančios atskiros grupės už keliolikos eurų mokestį siūlo surasti artimiausią ir geriausią laisvą praktinio egzamino laiką. Kadangi prie sistemos būdavo galima prisijungti pateikus vardą ir pavardę, asmens kodą ir teorijos egzamino išrašo numerį. Naujasis pokytis prie sistemos leis prisijungti tik per valdžios vartus – elektroninę bankininkystę. „Regitros“ IT departamento Informacinės sistemos plėtros ir priežiūros skyriaus projektų vadovė Vera Makušenko tikisi, kad būtent šis privačių duomenų dalijimasis sustabdys perkančius laisvas vietas. Ir sulygins žaidimo taisykles.

„Mes norime užtikrinti sąžiningas žaidimo taisykles, kad visi turėtų vienodas galimybes registruotis. Todėl mes naudojame apsaugą nuo automatinių veiksmų, automatiškai ieškoti laisvų vietų“, - sako V.Makušenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, net ir pakeitus sistemą, anot „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Šumino, socialiniuose tinkluose prekyba vyksta ir toliau. Nors ir pastebimai lėčiau. Norintys greičiau laikyti vairavimo egzaminą, nepažįstamiems patiki ne tik asmens kodą, bet ir prisijungimą prie elektroninės bankininkystės.

„Regitros“ duomenimis, 2017 metų pirmą ketvirtį fiksuota 132 tūkst. registracijų internetu. Kitais būdais į vairavimo egzaminus buvo registruotasi beveik 38 tūkst. kartų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų