REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vienas teisėsaugos smūgis liberalams – prokuratūra prašo Seimą leisti patraukti Seimo narį Gintarą Stepovičių baudžiamojon atsakomybėn.

Dar vienas teisėsaugos smūgis liberalams – prokuratūra prašo Seimą leisti patraukti Seimo narį Gintarą Stepovičių baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA

Įtariama, kad Steponavičius balsavo dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo, su „MG Baltic“ koncerno atstovu tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuojamas Liberalų sąjūdis, viena viešoji įstaiga, G. Steponavičiaus vardo fondas bei jo rinkimų kampanija.

Politologai sutaria, kad ši žinia meta dar didesnį šešėlį ant visos partijos. Prognozės – nuo lyderių pasikeitimo iki pačios partijos žlugimo.

Politologas, parlamentaras, valstiečių žaliųjų atstovas Mindaugas Puidokas: 

Manau, kad nesusitepusiems liberalams nėra kito kelio, kaip tik kurti naują partiją, naują politinę ideologiją ir pradėti viską nuo balto popieriaus lapo. Bet kokie mėginimai, kuriuos dabar daro jų dabartinis partijos vadovas Remigijus Šimašius, sukelia tik dar daugiau klausimų ir nepateikia jokių atsakymų. Sakyti, kad nieko nežinojai apie artimiausių bendražygių veiklą, kai buvai vienas iš įtakingiausių lyderių partijoje, yra labai neįtikima. Manau, kad yra didelė tikimybė, jog aukščiausi vadovai privalėjo žinoti apie nešvarią veiklą. Tvirtų įrodymų neturiu, bet bet kokia logika tokį teiginį pagrindžia. Taigi liberalams nelieka jokio kito kelio – tik kurti naują partiją. Jei bus bandoma sakyti, kad kažką keičiame, lipdome, atliekame kažkokius veiksmus, nieko tai neįtikins. Nes apie tai kalba tie patys veidai, kurie žmonėms sukelia abejonių.

Tai daro didelę žalą ne tik partijai, bet visai politinei sistemai, nes kelia žmonių nusivylimą parlamentarais, kitais politikais. Dabar Seimas taip įtrauktas į apkaltų rengimą Seimo nariams, kad nebespėja daryti savo tiesioginio darbo. Turime daryti viską, kad tokių jėgų, kurios dėl to kaltos, nebūtų politikoje. Tai ir dabartiniai liberalai ir Darbo partija. Jų tiesiog turi nelikti politikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Aišku, liberali jėga Lietuvoje privalo būti. Rinkėjų, kurie pritaria liberaliai ideologijai Lietuvoje tikrai yra, ypač didžiuosiuose miestuose. Natūralu, kad tokio pobūdžio politinė jėga mūsų žemėlapyje turi būti. Net ir iš konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pasisakymų galime pastebėti, kad yra noras liberalias idėjas integruoti į konservatorių partiją. Ar tai pavyks, aš nežinau. Tai sukelia problemų jiems patiems. Bet iš principo liberali ir krikščioniška demokratiška ideologija yra labai skirtingos ir suderinti jas gali būti beveik neįmanoma.

REKLAMA

Politologas Lauras Bielinis: 

Akivaizdu, kad tęsiantis tyrimui, šitos partijos struktūra bus savotiškai pajungta teisinei kontrolei. Bus bandoma per teisinius procesus šią partiją labai stipriai ištirti. O tai politinei veiklai labai trukdys. Tačiau nemanau, kad liberalų dienos jau suskaičiuotos.

Partijos viršūnė galimai žinojo, kas vyksta ar bent jau nujautė. Tačiau partijos struktūroje yra daug žmonių, kurie nėra susieti su jokiais skandalais. Pačiai partijai nereikėtų primesti kaltės dėl to, ką atliko vienas ar kitas narys. Kitas dalykas, kas gelbėja liberalus – ideologija. Liberalios idėjos Lietuvoje pakankamai gajos, tai ideologijai pritariančių žmonių yra daug. Dėl to manau, kad partija išliks. Bet turės keistis partijos lyderiai, viršūnės. Tik tai ir leis jai išlikti kaip struktūrai.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas Mažvydas Jastramskis:

Jau po Eligijaus Masiulio skandalo buvo labai didelis reitingų kritimas. Abejoju, ar naujienos apie Steponavičių gali dar stipriau paveikti reitingus. Partijos reitingai jau yra taip žemai, kad nelabai turi kur žemiau kristi. Nemanau, kad staiga tas reitingas prie nulio priartės. O ir šiaip Steponavičius nebuvo labai gerai vertinamas rinkėjų. Nuomonė apie jį niekada nebuvo labai gera ir tame pačiame liberalų sąjūdyje.

Aišku, organizacijai yra metamas dar didesnis šešėlis. Sunku pasakyti, kaip čia toliau viskas vystysis. Aišku, Steponavičius yra sustabdęs narystę partijoje. Bet gali kilti partijos viduje kažkoks nepasitenkinimas. Tuo labiau, kad iš išorės yra žmonių, kurie suinteresuoti, kad partija skiltų. Pavyzdžiui, Antanas Guoga. Tai čia visokių įtampų galima tikėtis. Antrą vertus, nesimato alternatyvaus lyderio. Kol kas nesimato žmonių, kurie sakytų, kad yra visiškai neįsipainioję ir nori tapti lyderiu liberalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas Mindaugas Jurkynas:

Šios naujienos pakenks jų populiarumui. Liberalai labai ilgai buvo ant bangos, o vienu metu net tapo antra pagal populiarumą partija. Tuomet atėjo smūgis - Eligijaus Masiulio skandalas. Ir populiarumas subliuško. Nepaisant to, partija pasirodė pakankamai neblogai Seimo rinkimuose pagal buvusią situaciją. Tačiau dabar jau abejoja ir žmonės, kurie už juos balsavo. Reitingas balansuoja ant 5 proc. ribos. Gintaro Steponavičiaus situacija bus dar vienas smūgis ir reitingai tikrai dar labiau kris.

Bet nemanau, kad tai kažkaip pakenks partijos lyderystei. Tiek Remigijus Šimašius, tiek Eugenijus Gentvilas, nėra minimi jokiuose skandaluose, nėra į juos įsipainioję. Jie yra tie naujieji lyderiai. Nemanau, kad jiems kažkas gresia. O štai kitas klausimas, kaip partija elgsis, jei Steponavičius nenorės atsistatydinti. Gali būti didelių nesutarimų. Žodžiu, dabartinė padėtis yra labai neigiamas signalas. Partiją gelbėja tik tai, kad nėra ant nosies rinkimų. Išsikapstyti iki jų jie turi šansų. Padarys apsivalymą, pareiškimus, ir viskas aprims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų