REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ikiteisminiame tyrime dėl galimų neskaidrių viešųjų statybos darbų pirkimų pareiškė įtarimus 7 asmenimis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ikiteisminiame tyrime dėl galimų neskaidrių viešųjų statybos darbų pirkimų pareiškė įtarimus 7 asmenimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba pranešė, kad įgyvendinant ES lėšomis vykdytus projektus Respublikinėje Kauno ligoninėje ir Palangos šilumos tinkluose, viena iš ikiteisminio tyrimo akiratyje esančių Vilniuje registruotų statybos bendrovių viešųjų pirkimų metu slapta susitardavo su kitais konkurso dalyviais.

REKLAMA

FNTT vadovas Šarūnas Rameikis BNS yra patvirtinęs, kad turimas vyksta dėl bendrovės „Irdaiva“. Šiame ikiteisminiame tyrime taip pat tiriamos aplinkybės dėl Turto banko vykdyto 27,5 mln. eurų vertės Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projekto. Nustatyta, kad darbuotojas, kuris buvo vienas iš viešojo pirkimo komisijos narių, pirkimo procedūros metu dirbo ir konkursą laimėjusioje „Irdaivoje“.

BNS žiniomis, iš viso tiriama 12 bendrovių veikla. Tarp jų jau anksčiau minėtos „Irdaiva“ ir „Teisa“, be to, neoficialiais duomenimis, tyrime figūruoja ir bendrovės „Infes“ bei „Litcon“.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikta daugiau kaip 30 fizinių ir juridinių asmenų kratų. Jų metu rasti ir paimti tyrimui reikšmingi duomenys, nemaža grynųjų pinigų suma eurais, teigiama FNTT pranešime. BNS žiniomis, tarp paimtų daiktų buvo ir palydoviniai telefonai, be to, privačiame banko seife rasta 400 tūkst. eurų grynais.

Kovo pabaigoje FNTT atliko kratas Vilniaus statybų bendrovėje „Irdaiva“, o jos vadovą ir vienintelį savininką Irmantą Kubilių sulaikė.

Vasario pradžioje Turto bankas, remdamasis FNTT informacija, nutraukė Sporto rūmų rekonstrukcijos konkursą, kuriame vieninteliu kvalifikaciją atitikusiu dalyvių buvo pripažintas „Irdaivos“ vadovaujamas konsorciumas. FNTT duomenimis, vienas Turto banko viešojo pirkimo komisijos narių Tomas Lukoševičius tuo pačiu metu dirbo ir „Irdaivoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Irdaivos“ vadovas I.Kubilius tuomet BNS patvirtino, jog T.Lukoševičius buvo įsidarbinęs įmonėje terminuotam laikui, tačiau jis esą neatskleidė, jog dirba ir valstybės įmonėje. Anot jo, T.Lukoševičius nedarė įtakos konsorciumo pasiūlymui konkurse.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) praėjusių metų pabaigoje pareiškė, jog Turto bankas turės iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, kuri pasirodė per didelė ir siekė 27,79 mln. eurų.

Be to, pernai rugsėjį VPT pranešė įtarianti, kad „Irdaiva“ neremontavo Respublikinės Kauno ligoninės, nors laimėjo rangos konkursą, o 2,7 mln. eurų vertės užsakymą perleido jame nedalyvavusiai bendrovei. Tuomet tarnybos vadovė Diana Vilytė sakė, kad tokiu būdu buvo pakeista esminė sutarties sąlyga – sutarties šalis, tai yra rangovas.

REKLAMA

Kauno ligoninės 2014 metais skelbtą konkursą „Irdaiva“ laimėjo kartu su partnerėmis - inžinerinių sprendimų bendrove „Fima“, Kauno statybų bendrove „Kaminta“ bei „Vėsa ir partneriai“. Tačiau FNTT nustatė, jog nė viena bendrovė remonto neatliko, o darbus perleido įmonei „Niskama“, kuri už tai „ Irdaivai“ sumokėjo 478 tūkst. eurų, bei įmonei „Struktūra“, kuri konkurse pasiūlė mažiausią 2,03 mln. eurų kainą, tačiau jos nesugebėjo pagrįsti ir buvo pašalinta iš konkurso. VPT teigimu, darbų aktai rodo, jog „Struktūra“ atliko darbų už 1,53 mln. eurų.

REKLAMA

I.Kubilius yra kaltinamasis Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje, tačiau Panevėžio apygardos teismui antradienį jau penktą kartą nepavyko pradėti nagrinėti šios bylos. Vienas iš advokatų pranešė, kad I.Kubiliaus atžvilgiu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai kitoje byloje, todėl jis neatvyko į posėdį.

VPT duomenimis, „Irdaiva“ 2008-2016 metais gavo 136,2 mln. eurų vertės užsakymų, o konsorciumose - dar 145,7 mln. eurų.

„Irdaiva“ 2015 metais uždirbo 2,261 mln. eurų grynojo pelno - 2,2 karto daugiau nei 2014 metais, jos pajamos per metus smuko 18,9 proc. iki 47,803 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų