REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Vida Žarinskienė, Telšiai

Prisiminus pastarųjų metų šiltus balandžio mėnesius viltingai žiūrime į šį, laukiame tos išsvajotos pavasario šilumos, kuri vis neateina. Klimatologai sako, kad šiemet pavasario šiluma dar kiek užsilaikys, tad teks palaukti.

25

Prisiminus pastarųjų metų šiltus balandžio mėnesius viltingai žiūrime į šį, laukiame tos išsvajotos pavasario šilumos, kuri vis neateina. Klimatologai sako, kad šiemet pavasario šiluma dar kiek užsilaikys, tad teks palaukti.

REKLAMA

Klimatologiniu požiūriu pavasaris prasideda tada, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra viršija 0 laipsnių, tačiau pagal gamtoje vykstančius procesus, tikrojo pavasario pradžia tapatinama su vidutinės paros oro temperatūros perėjimu per 5 laipsnius, o tai mūsų šalyje įvyksta vidutiniškai balandžio 12 d., bet šiemet perėjimas užsilaikys.

„Panašu, kad šiemet truputį vėliau bus tas perėjimas, dar tų penkių laipsnių nebus, kol kas. Prisiminus ankstesnius metus matyti, kad šiltas pavasaris tikrai ateina anksčiau. Bendrai, nieko tokio ir nebūtų, jei mes apie klimato normą kalbėtume, bet jei žiūrint paskutinius metus, be 2013 metų išimties, tai pavasaris šiemet truputį vėluoja“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Artimiausi orai

Ketvirtadienio naktį protarpiais lis. Pietvakarių, vakarų vėjas vietomis išliks gūsingas. Oras vės iki 2 – 7 laipsnių šilumos. Dieną daug kur praslinks trumpi krituliai, daugiausia lietus. Vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai kai kur stiprės iki 15–17 m/s. Termometrai rodys 5–10 laipsnių šilumą.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio naktį be kritulių, rytą vietomis, dieną daug kur kris šlapdriba, lietus. Naktį šals iki 0–5 laipsnių šalčio, dieną šils iki 4–9 laipsnių šilumos.

REKLAMA

Klimatologinis pavasaris šiemet atėjo anksčiau

Riba, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra viršijo 0 laipsnių šiemet atėjo anksčiau, nei įprasta, vasarį.

„Klimatologinis pavasaris šiemet atėjo anksčiau. Nulio laipsnių ribą perkopėme jau vasarį. O dabar vėluoja augalų vegetacija, nes pats pavasaris klimatologiškai jau yra įvykęs, bet ta augalų vegetacija truputį, kol kas atsilieka“,– kalbėjo klimatologas.

Įvairūs recidyvai dar galimi

Balandžio mėnesį įvairūs orų nukrypimai dar yra galimi, ankstesniais metais ir sniego būdavo, tačiau jo tendencingai mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Koks bus oras priklauso nuo bendros orų situacijos, iš kur atkeliauja šalto ar šilto oro srovės, iš tiesų mūsų orus gali paveikti bet kuris pasaulyje vykstantis reiškinys, nes mes esame susiję.

„Balandį recidyvai įvairūs pasitaiko, negalėčiau šiemet nieko nenoramlaus įžiūrėti. Yra buvę balandžių, kuomet ir sniego būdavo, kad labai dažnai, tai ne, bet pasitaikydavo tikrai. Dabar toks reiškinys sutinkamas rečiau. Sniego tikrai turėjome 2013 metais, o dabar jis pasitaiko rečiau. Ką jau ir šiemet pastebėjome, kad tas klimatologinis pavasaris nutinka vos ne vasario viduryje ir balandžio nebesulaukia sniegas tikrai, nežiūrint to, kad kartais pasnyguriuoti gali, bet tai nėra tas sniegas, kuris užsibūna. Žemė šiltesnė, temperatūra auga, todėl jis greitai nutirpsta“,– kalbėjo klimatologas D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų