REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbas 12 valandų per parą už minimalią algą, psichologinis teroras, įžeidinėjimai ir galiausiai atleidimas iš darbo suklastojus sutartį – tokia patirtimi dalinasi „nepatenkinta darbuotoja“ pasivadinusi skaitytoja.

Darbas 12 valandų per parą už minimalią algą, psichologinis teroras, įžeidinėjimai ir galiausiai atleidimas iš darbo suklastojus sutartį – tokia patirtimi dalinasi „nepatenkinta darbuotoja“ pasivadinusi skaitytoja.

REKLAMA

Redakcijai parašiusi moteris sako, parduotuvę, kurioje ji dirbo, jos darbdavys vadino „elitine“, tačiau elgesys su darbuotojais „elitinio“ tikrai nepriminė.

Darbuotojas terorizavo ir žemino

Pavardės nenorėjusi atskleisti skaitytoja pasakoja įsidarbinusi Lietuvoje gerai žinomoje įmonėje „Mis Bliss“. Lietuvių dizainerės Violetos Sūdžiuvienės kuriamus rūbus siūlanti parduotuvė buvo įsikūrusi viename iš Klaipėdos prekybos centrų. Jai vadovavo dizainerės vyras Regimantas Sūdžius.

Darbuotoja pasakoja, kad nuo pat pirmos dienos bendravimas su darbdaviu buvo baisus.

„Jis nemokėjo su žmonėmis kalbėtis. Jo chamiškumui nėra lygių. Pavyzdžiui, yra pareiškęs „klausyk, tu pirkėjų srautą iš seilės skaičiuoji, ar kaip ten?“ arba paskambinęs piktai klausdavo „tu man paaiškink, kas čia per apyvarta, kodėl tokia maža, ką jūs ten darot?“. Yra įžeidęs ir kaip moterį, ir kaip darbuotoją. Tiesiog terorizuodavo psichologiškai. Buvo visa savaitė, kai dirbau po 12 valandų per parą, nes kolegės sirgo, jis man už tai net ačiū nepasakė“, – prisimena sunkumus buvusi darbuotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Atleido iš darbo klasta ir be algų

Parduotuvė nebuvo itin pelninga ir vos po metų buvo nuspręsta ją uždaryti. Anot buvusios darbuotojos, ji ir jos kolegė buvo atleistos įspėjus vos prieš dvi savaites ir negavo nei išeitinių, nei algų. Buvusi darbuotoja pasakoja, kad ją atleido klasta.

REKLAMA

„Prieš pat atleidimą iš darbo susirgau ir pasiėmiau biuletenį. Buvo tokia sumaištis. Darbdavys bandė reikalauti, kad išeitume savo noru, bet mes to nedarėme. Priverstinai pasirašėme abipusį darbo sutarties nutraukimą pagal 125 straipsnį. Viskas buvo pasirašyta. Paskui man pasakė „pasirašyk ant darbo sutarties be datos, o kai baigsis biuletenis, darbo sutartis nutrūks ir tada mes uždėsime antspaudą ant tuščios sutarties, užrašysime datą ir išsiųsime į buhalteriją. Buvau naivi, pasirašiau. Nieko blogo nesitikėdama nuėjau į polikliniką prasitęsti biuletenio, nes liga blogėjo. Ir sužinojau, kad aš atleista iš darbo nuo sausio 3 dienos. Jie suklastojo sutartį. Na to jau buvo per daug. Kreipėmės į darbo inspekciją“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Rašė grasinančias žinutes

Skaitytoja teigia, kad darbo inspekcija įpareigojo darbdavį sumokėti išeitines ir algas. Tačiau šis nesiteikė to padaryti. Dar blogiau – pradėjo grasinti.

„Rašinėjo grasinančias žinutes. Sakė, kad mane apvagins. Pareikalaus atlyginti nuostolius už vagystes, kurios įvykdytos parduotuvėje. Joje nebuvo nei kamerų, nei apsauginių magnetinių vartelių. Kas norėjo, tas galėjo išsinešti prekę. Didelėje parduotuvėje dažai dirbdavau viena. Tokį plotą sužiūrėti sunku. Vieną dieną įvyko vagystė. Man teko liudyti policijoje. Jaučiausi tikrai ne kaip. O dabar buvęs darbdavys pradėjo grasinti, kad apvagins mane pačią“, – sako moteris. Buvusi darbuotoja tikina, kad algos nemokamos ir kitose šio darbdavio parduotuvėse, o rūbus siuvančios siuvėjos algų nematė jau 4 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo inspekcija pataria kreiptis į antstolius

Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė teigia, kad dėl "Mis Bliss" yra gavusi tris skundus. „Dėl minėtos įmonės Valstybinė darbo inspekcija šiais metais sulaukė trijų skundų. Du iš jų buvo nagrinėti VDI Klaipėdos teritorinio skyriaus darbo ginčų komisijoje, šie prašymai buvo patenkinti. Trečiasis nebuvo svarstytas, nes jį teikęs asmuo atsisakė reikalavimų iki posėdžio. Tokiu atveju, jei darbo ginčų komisijos sprendimas nevykdomas, ieškovas gali su juo, kaip su vykdomuoju dokumentu, kreiptis į antstolius dėl priverstinio vykdymo“, - sako I. Janukevičienė.

REKLAMA

Savo ruožtu iš darbovietės algos nesulaukianti darbuotoja tikina, kad artimiausiu metu žada kreiptis į antstolius.

Įmonės direktorius: sunku įrodyti, kad neįžeidinėji žmonių

Su įmonės direktoriumi susisiekti nepavyko nei vienu iš įmonės rekvizituose nurodytų numerių. Tačiau praėjus keletui dienų po šio straipsnio pasirodymo, direktorius Regimantas Sudžius kreipėsi pats. Jis patikino, kad žino, kas yra į redakciją kreipusis moteris. Direktorius pranešė ką tik sumokėjęs jai visą priklausančią sumą ir pateikė kitų komentarų.

„Visos darbuotojos įmonėje dirbo mažiau, nei metus. Sausio pradžioje pasirašėme sutarties nutraukimą, tarpusavio susitarimu išmokant vieno mėnesio atlyginimo dydžio išmoką ir kompensaciją už nepanaudotas atostogas. Atlyginimus skaičiuoja ir apskaitą veda buhalterinės apskaitos įmonė. Buvo paprašyta suskaičiuoti atsiskaitymus su darbuotojomis. Kyla klausimas, kodėl esame kaltinami neišmokėjus atlyginimo ir klasta atleidus. Atleista darbuotoja Dovilė Gintvainienė kitą dieną pareiškė, kad mes ją apgavome, nes ji pasirašė susitarimą dėl sutarties nutraukimo turėdama nedarbingumo lapelį. Mums kaip įmonei situacija, kada darbuotojas išeina iš darbo, nesudaro jokios problemos ir telefoninio pokalbio metu mes siūlėme, jeigu ji pageidauja, perrašyti darbo sutarties nutraukimą. Deja susikalbėti su ja buvo sudėtinga. Įmonei nebuvo jokio intereso apsunkinti darbuotojo išėjimą iš darbo. Dovilė jau sekančią dieną nuėjo į darbo inspekciją.

REKLAMA

Darbo inspekcija nustatė kad, apskaičiuodami išeitinę kompensaciją mes išmokėjome ne vidutinį darbo užmokestį, o minimalų ir dėl to susidarė skirtumas. Dėl bandymo išsiaiškinti situaciją, atsiskaitymą išmokėjome pavėluodami penkias dienas, ko pasekoje privalėjome dar sumokėti papildomą sumą. Šiuo metu visa priklausanti suma yra sumokėta. Jos teiginys, kad buvo atleista „klasta ir be algų“ yra visiškai neteisingas. Kaip ir tai, kad inspekcija įpareigojo darbdavį sumokėti algas ir išeitines. Atlyginimai visi buvo sumokėti laiku, o vėliau sumokėtas ir skirtumas, neteisingai buhalterijai paskaičiavus išeitinę išmoką (nuo minimalaus uždarbio o ne nuo vidutinio).

Teiginys, kad aš ,,pradėjau grasinti'' yra visiškai neteisingas. Esu atsiliepęs į jos skambutį, deja pokalbis buvo neracionalus, nes ji tik gąsdino, kad eis į darbo inspekcija. Pokalbio pabaigoje telefoną perėmė Dovilės sugyventinis ar draugas ir tada išgirdau visą eilę epitetų rusų kalba. Teiginys, kad „algos nemokamos“ ir kitose parduotuvėse taip pat yra neteisingas, kadangi ir minėtoje, ir kitose parduotuvėje atlyginimai buvo ir yra mokami laiku du kartus į mėnesį, tai galima matyti mokėjimų žiniaraščiuose. Su darbuotojais santykiai palaikomi kaip galima šiltesni, dauguma darbuotojų dirba dešimt ir daugiau metų. Pakankamai maža darbuotojų kaita. Įvardinta, kad direktorius chamiškas, įžeidė kaip žmogų ir moterį, deja kaip apsiginti nuo tokių kaltinimų? Kai nesi DRAMBLYS, sunku įrodinėti, kad neįžeidinėji žmonių o juo labiau moterų“, – teigia R. Sudžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų